Ελιά – Καλλιεργητικές οδηγίες Μάιος

α. ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ

Διαπιστώσεις:

  • Η ελιά ποικιλία Χαλκιδικήςβρίσκεται στο στάδιο «D» και σε 8-10 ημέρες θα αρχίσει να μπαίνει στο βλαστικό στάδιο Ε που είναι ευαίσθητο για προσβολές από το έντομο.

  • Παρατηρούνται αυξημένες συλλήψεις.
  • Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δραστηριότητα του εντόμου διαπιστώθηκαν ωοτοκίες).

ΣΥΝΙΣΤΟΥΜΕ να γίνει ψεκασμός, μόνο σε ελαιοκτήματα με λίγη ανθοφορία και στα οποία παρατηρούνται συνήθως προσβολές :

  • στις πρώιμεςπαραθαλάσσιεςπεριοχές (Κασσάνδρα, Σιθωνία) από το στάδιο E έως F.

  • στις υπόλοιπεςπεριοχές όταν η ελιά βρίσκεται στο βλαστικό στάδιο F (έναρξη άνθισης – «κρόκιασμα»).

Κατάλληλα φάρμακα :

I. Αν υπάρχει μόνο πρόβλημα Πυρηνοτρήτη, και για τις περιπτώσεις ολοκληρωμένης καταπολέμησης, ναπροτιμηθούν ρυθμιστές (ΝΤΙΦΛΟΥΜΠΕΝΖΟΥΡΟΝ, ΤΕΦΛΟΥΜΠΕΝΖΟΥΡΟΝ) ή σκευάσματα Βάκιλλου της Θουριγκίας.

II. Όταν συνυπάρχουν και προσβολές από Κοκκοειδή (κυρίως Λεκάνιο ), Βαμβακάδα, Καλόκορη, να προτιμηθεί το ΘΕΡΙΝΟ ΛΑΔΙ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Με την προσθήκη του λαδιού καταπολεμούνται και τα ακάρεα (παρουσία ακάρεων στις ταξιανθίες διαπιστώθηκε από τέλη Απριλίου).

β. ΛΕΚΑΝΙΟ:

Αν έχουμε σοβαρό πρόβλημα συνιστάται ψεκασμός με ΠΥΡΙΠΡΟΞΥΦΕΝ (στάδιο Ε).

  

No 12 / 6 Μαϊου 2011

(Τεχνικό δελτίο – γεωργική προειδοποίηση)

Previous Φυστικιά - Καλλιεργητικές οδηγίες Μάιος
Next ΑΜΠΕΛΙ - ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ ΜΑΙΟΣ

Σχετικά με τον συντάκτη

Μπορεί να σας αρέσουν

Ελιά 0 Σχόλια

Προτεινόμενο πρόγραμμα Βιολογικής αντιμετώπισης της Βερτιτσιλλίωσης στη Ελιά

Tο 3ετές πείραμα με seitrich εναντίον του βερτισιλλίου της ελιάς στην Βόρειο Ελλάδα από το ΕΘΙΑΓΕ Θεσ/νίκης. Δημοσιεύθηκε σε συνέδριο για την ελιά στην Ισπανία.  Το προτεινόμενο πρόγραμμα αντιμετώπισης της

Ελιά 0 Σχόλια

Φυσική παρασκευή μαύρης ελιάς (σχιστές)

Ελιιές μαύρες σχιιστές (ξιδάτες) Διαλέγουμε ελιές μαύρες που μπορεί να είναι κυπριακές, πικουάλ, μαντζανίλο (πριν ωριμάσουν πολύ). Τις χαράσσουμε με λεπίδα σε 3 σημεία κατά μήκος του καρπού. Τις ξεπικρίζουμε

Ελιά 0 Σχόλια

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Ελιόπιιτα τυλιχτή Υλικά για τη ζύμη 4 ποτήρια αλεύρι 1 κουταλιά μπέικιγκ πάουντερ 1 ποτήρι ελαιόλαδο 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού Υλικά για τη γέμιση 1½ -2 ποτήρια ελιές κομμένες 1

0 Σχόλια

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply