Ελιά – Καλλιεργητικές οδηγίες Μάιος

α. ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ

Διαπιστώσεις:

  • Η ελιά ποικιλία Χαλκιδικήςβρίσκεται στο στάδιο «D» και σε 8-10 ημέρες θα αρχίσει να μπαίνει στο βλαστικό στάδιο Ε που είναι ευαίσθητο για προσβολές από το έντομο.

  • Παρατηρούνται αυξημένες συλλήψεις.
  • Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δραστηριότητα του εντόμου διαπιστώθηκαν ωοτοκίες).

ΣΥΝΙΣΤΟΥΜΕ να γίνει ψεκασμός, μόνο σε ελαιοκτήματα με λίγη ανθοφορία και στα οποία παρατηρούνται συνήθως προσβολές :

  • στις πρώιμεςπαραθαλάσσιεςπεριοχές (Κασσάνδρα, Σιθωνία) από το στάδιο E έως F.

  • στις υπόλοιπεςπεριοχές όταν η ελιά βρίσκεται στο βλαστικό στάδιο F (έναρξη άνθισης – «κρόκιασμα»).

Κατάλληλα φάρμακα :

I. Αν υπάρχει μόνο πρόβλημα Πυρηνοτρήτη, και για τις περιπτώσεις ολοκληρωμένης καταπολέμησης, ναπροτιμηθούν ρυθμιστές (ΝΤΙΦΛΟΥΜΠΕΝΖΟΥΡΟΝ, ΤΕΦΛΟΥΜΠΕΝΖΟΥΡΟΝ) ή σκευάσματα Βάκιλλου της Θουριγκίας.

II. Όταν συνυπάρχουν και προσβολές από Κοκκοειδή (κυρίως Λεκάνιο ), Βαμβακάδα, Καλόκορη, να προτιμηθεί το ΘΕΡΙΝΟ ΛΑΔΙ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Με την προσθήκη του λαδιού καταπολεμούνται και τα ακάρεα (παρουσία ακάρεων στις ταξιανθίες διαπιστώθηκε από τέλη Απριλίου).

β. ΛΕΚΑΝΙΟ:

Αν έχουμε σοβαρό πρόβλημα συνιστάται ψεκασμός με ΠΥΡΙΠΡΟΞΥΦΕΝ (στάδιο Ε).

  

No 12 / 6 Μαϊου 2011

(Τεχνικό δελτίο – γεωργική προειδοποίηση)

Previous Φυστικιά - Καλλιεργητικές οδηγίες Μάιος
Next ΑΜΠΕΛΙ - ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ ΜΑΙΟΣ

Σχετικά με τον συντάκτη

Μπορεί να σας αρέσουν

Δημοσιεύσεις 0 Σχόλια

Βιολογική Αντιμετώπιση του Εντόμου Metcalfa Pruinosa με Εξαπόλυση του Φυσικού του Εχθρού Neodryinus typhlogybae

Ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης της Metcalfa  είναι με την εξαπόλυση του φυσικού έχθρου Neodryinus typhlogybae. Για περισσότερες οδηγίες για την χρήση του φυσικού εχθρού μπορείτε να βρείτε στην παρουσίαση του

Ελιά 0 Σχόλια

Φυσική Παρασκευή Μαύρης Ελιάς

Ελιές μαύρες κουμνιαστές Διαλέγουμε ώριμες ελιές, τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε. Τις βάζουμε σε δοχείο πλαστικό, γυάλινο ή ξύλινο.

Ελιά 0 Σχόλια

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Ελιόπιιτα τυλιχτή Υλικά για τη ζύμη 4 ποτήρια αλεύρι 1 κουταλιά μπέικιγκ πάουντερ 1 ποτήρι ελαιόλαδο 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού Υλικά για τη γέμιση 1½ -2 ποτήρια ελιές κομμένες 1

0 Σχόλια

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply