Ελιά – Καλλιεργητικές οδηγίες Μάιος

α. ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ

Διαπιστώσεις:

  • Η ελιά ποικιλία Χαλκιδικήςβρίσκεται στο στάδιο «D» και σε 8-10 ημέρες θα αρχίσει να μπαίνει στο βλαστικό στάδιο Ε που είναι ευαίσθητο για προσβολές από το έντομο.

  • Παρατηρούνται αυξημένες συλλήψεις.
  • Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δραστηριότητα του εντόμου διαπιστώθηκαν ωοτοκίες).

ΣΥΝΙΣΤΟΥΜΕ να γίνει ψεκασμός, μόνο σε ελαιοκτήματα με λίγη ανθοφορία και στα οποία παρατηρούνται συνήθως προσβολές :

  • στις πρώιμεςπαραθαλάσσιεςπεριοχές (Κασσάνδρα, Σιθωνία) από το στάδιο E έως F.

  • στις υπόλοιπεςπεριοχές όταν η ελιά βρίσκεται στο βλαστικό στάδιο F (έναρξη άνθισης – «κρόκιασμα»).

Κατάλληλα φάρμακα :

I. Αν υπάρχει μόνο πρόβλημα Πυρηνοτρήτη, και για τις περιπτώσεις ολοκληρωμένης καταπολέμησης, ναπροτιμηθούν ρυθμιστές (ΝΤΙΦΛΟΥΜΠΕΝΖΟΥΡΟΝ, ΤΕΦΛΟΥΜΠΕΝΖΟΥΡΟΝ) ή σκευάσματα Βάκιλλου της Θουριγκίας.

II. Όταν συνυπάρχουν και προσβολές από Κοκκοειδή (κυρίως Λεκάνιο ), Βαμβακάδα, Καλόκορη, να προτιμηθεί το ΘΕΡΙΝΟ ΛΑΔΙ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Με την προσθήκη του λαδιού καταπολεμούνται και τα ακάρεα (παρουσία ακάρεων στις ταξιανθίες διαπιστώθηκε από τέλη Απριλίου).

β. ΛΕΚΑΝΙΟ:

Αν έχουμε σοβαρό πρόβλημα συνιστάται ψεκασμός με ΠΥΡΙΠΡΟΞΥΦΕΝ (στάδιο Ε).

  

No 12 / 6 Μαϊου 2011

(Τεχνικό δελτίο – γεωργική προειδοποίηση)

Previous Φυστικιά - Καλλιεργητικές οδηγίες Μάιος
Next ΑΜΠΕΛΙ - ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ ΜΑΙΟΣ

About author

You might also like

Αμπέλι 0 Comments

Καλλιεργητικές φροντίδες Αμπελιού – Μάρτιος

Για περισσότερα κατεβάστε το αρχείο pdf από εδώ Πηγή:minagric.gr

Ελιά 0 Comments

Συνταγές με ελιές

Σουτζουκάκια με ελιές Υλικά ½ κιλό κιμά (περασμένο 2 φορές από τη μηχανή) 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί 1 ποτήρι κρασί άσπρο 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο αλάτι, πιπέρι, κύμινο (αρτισιά) Υλικά

Ελιά 0 Comments

Αντιμετώπιση Κυκλοκονίου στην Ελιά – Μάρτιος

Κυκλοκόνιο Η ασθένεια αυτή προσβάλει κυρίως τα φύλλα της ελιάς και δημιουργεί σ’ αυτά χαρακτηριστικές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια.  Όταν η προσβολή είναι έντονη προκαλείται φυλλόπτωση. Την περίοδο αυτή πάνω

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply