Εύκολες καλλιέργειες στη βιολογική γεωργία

Είναι σαφές ότι εκατοντάδες παραγωγοί εντάχθηκαν στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας μόνο για να καρπωθούν τις επιδοτήσεις. Ανάμεσά τους αγρότες οι οποίοι θα εγκατέλειπαν το επάγγελμα και διαπίστωσαν ότι, χωρίς κόπο, θα μπορούσαν να ενισχύσουν το εισόδημά τους, αγρότες που ασχολούνται με τη συμβατική γεωργία, αλλά διατηρούν μποστάνι με «καθαρά» προϊόντα για την οικογένεια, άλλοι επαγγελματίες (ανάμεσά τους και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι), 

οι οποίοι είχαν ένα «χωραφάκι» και αποφάσισαν να το εκμεταλλευτούν χωρίς να εμπορεύονται τα προϊόντα τους, πολλοί που έχουν εκτάσεις με παρατημένα λιόδεντρα κ.ο.κ. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, μέχρι σήμερα, για να λάβει κανείς επιδότηση για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, δεν χρειαζόταν να είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους οι νεοεισερχόμενοι στο χώρο της βιολογικής γεωργίας καταπιάνονται με τις λεγόμενες «εύκολες» καλλιέργειες.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το μεγαλύτερο ποσοστό των βιολογικά καλλιεργούμενων εκτάσεων καταλαμβάνεται από δημητριακά (σκληρό σιτάρι, κριθάρι, βρόμη, αραβόσιτος, μαλακό σιτάρι και σίκαλη), χορτοδοτικά φυτά (από τα οποία παράγονται ζωοτροφές) και ελαιόδεντρα.

Αντίθετα, ελάχιστοι είναι εκείνοι που επιλέγουν «δύσκολες» καλλιέργειες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Το πρόβλημα γίνεται πιο εμφανές το καλοκαίρι, όταν στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και στα σούπερ μάρκετ τα φρούτα και τα λαχανικά είναι κυρίως εισαγωγής. «Αν καταφέρετε να βρείτε καρότα και κολοκυθάκια ελληνικά, να έρθετε να μου πείτε πού!» δηλώνει χαρακτηριστικά στο ΟΙΚΟ ιδιοκτήτρια καταστήματος βιολογικών προϊόντων.

Δημοσιεύτηκε στο www.kathimerini.gr

Previous Ημερολόγιο Ερασιτέχνη Καλλιεργητή - Μάρτιος
Next Βιολογική καλλιέργεια της ελιάς

Σχετικά με τον συντάκτη

Μπορεί να σας αρέσουν

Βιολογική Γεωργία 0 Σχόλια

Το φρέσκο είναι το… καλύτερο φρούτο

Το φρέσκο είναι το… καλύτερο φρούτο Σταφίδες, δαμάσκηνα, χουρμάδες, σύκα, βερίκοκα, ροδάκινα, μπανάνες, μάνγκο, ακτινίδια, αχλάδια, παπάγια, ανανάς, μούρα, κεράσια? Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί για τη θρεπτική αξία των αποξηραμένων

Βιολογική Γεωργία 0 Σχόλια

Promet Zinc

Καινοτόμο σκεύασμα Ψευδαργύρου (Zn) σε σύμπλοκο αμινοξέων φυσικής προέλευσης. Περιέχει Ψευδάργυρο (Zn υδατοδιαλυτό) 10,2% β/ο, αμινοξέα 20 β/ο και οργανική ύλη 26,5% β/ο. Υψηλής απορροφητικότητας και μεγάλης βιολογικής αποτελεσματικότητας. Προωθεί

Βιολογική Γεωργία 0 Σχόλια

Συντήρηση κρεάτων

Η ανάγκη του ανθρώπου για αποταμίευση τροφίμων τον οδήγησε στο να επινοήσει μεθόδους για τη συντήρησή τους. Στα τρόφιμα δημιουργούνται αλλοιώσεις και εάν δεν εφαρμόσουμε κάποιες μεθόδους συντήρησης, ιδιαίτερα στα

0 Σχόλια

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply