Καλλιέργεια Φακής

Καλλιέργεια Φακής

800px-Llenties_maigΗ εποχή της σποράς
Ο καλλιεργητής καλείται να αποφασίσει αν θα σπείρει την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Η φθινοπωρινή σπορά γίνεται μετά τα πρωτοβρόχια και αμέσως πριν πιάσουν οι παγωνιές. Η επιλογή της φθινοπωρινής σποράς έχει σαν στόχο να προλάβει τα ζιζάνια που θα αναπτυχθούν μετά την σπορά και θα καούν από τις πρώτες παγωνιές. Έτσι την άνοιξη η φακή θα φυτρώσει και θα αναπτυχθεί πρώτη κερδίζοντας έδαφος έναντι των ζιζανίων.

Η σπορά


Γίνεται κατά γραμμές και σε διαστήματα που κυμαίνονται από 25 έως 40 πόντους. Στην καλλιέργεια της φακής είναι απαραίτητα δύο οργώματα, το πρώτο γίνεται βαθύ έως 25 με 30 πόντους, ενώ το δεύτερο όργωμα είναι αυτό της σποράς.

Σκάλισμα  και βοτάνισμα
Η φακή υποφέρει πολύ από τα ζιζάνια, γι’ αυτό πρέπει να σκαλίζεται και να βοτανίζεται.

Μάζεμα – Ξήρανση – Αλώνισμα
Μόλις αρχίσουν να κιτρινίζουν τα φυτά αρχίζει το θέρισμα της φακής. Οι καλλιεργητές θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην ανοίξουν τα λουβιά και τιναχθεί ο καρπός.  Μετά το αλώνισμα η φακή θα πρέπει να παραμείνει σε μέρος σκιερό και ευάερο ώσπου να ξεραθεί καλά.

Πηγή: arosis

Previous Καλλιέργεια Μαϊντανού
Next Τι μπορώ να φυτέψω τώρα - Απρίλιος

Σχετικά με τον συντάκτη

Μπορεί να σας αρέσουν

Νέες Καλλιέργειες 0 Σχόλια

Καλλιέργεια της τρούφας στην Ελλάδα

Βασικός σκοπός της προσπάθειας εισαγωγής της καλλιέργειας της τρούφας στη χώρα μας είναι η παροχή εναλλακτικής ευκαιρίας αξιοποίησης των ορεινών αγρών που εγκαταλείπονται με αυξανόμενο ρυθμό και η εξασφάλιση εισοδήματος

Νέες Καλλιέργειες 0 Σχόλια

Καύσιμο από αγριοαγκινάρες

Τι είναι η αγριοαγκινάρα Η αγριοαγκινάρα (λατ. Cynara cardunculus, Αγγ. Cardoon ή Spanish thistle artichoke) είναι ένα πολυετές φυτό Μεσσογειακής προέλευσης, καλά προσαρμοσμένο στις ξηροθερμικές συνθήκες της Ν. Ευρώπης. Η

Νέες Καλλιέργειες 0 Σχόλια

Πρoστατευμένο: Πρόσοδος αρωματικών φυτών – Για πλήρη πρόσβαση επικοινωνήστε με το cfn@cfn.gr

Δεν υπάρχει απόσπασμα διότι το άρθρο είναι προστατευμένο.

0 Σχόλια

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply