Νέοι Αισθητήρες Ανιχνεύουν Χαλασμένες Τροφές

Ερευνητές από το Fraunhofer Research Institution στο Μόναχο της Γερμανίας ανέπτυξαν έναν αισθητήρα σε φιλμ που μπορεί να ενσωματωθεί στο περιτύλιγμα τροφών και να ανιχνεύει χαλασμένα τρόφιμα. Το λεπτό φιλμ αλλάζει χρώμα αντιδρώντας στα χαλασμένα τρόφιμα.

Το φιλμ του αισθητήρα ενσωματώνεται στο εσωτερικό του περιτυλίγματος, όπου αντιδρά στις βιολογικές αμίνες. Οι αμίνες είναι μόρια που παράγονται από τρόφιμα, κυρίως τα ψάρια και τα κρέατα, όταν αποσυντίθενται. Αυτές ευθύνονται για την χαρακτηριστική άσχημη μυρωδιά.
 Αν οι αμίνες απελευθερωθούν στον αέρα στο εσωτερικό του πακέτου, ο αισθητήρας το φιλμ αντιδρά σε αυτές αλλάζοντας χρώμα από κίτρινο σε μπλε. Όταν η συγκέντρωση φτάσει σε ορισμένο επίπεδο η αλλαγή χρώματος γίνεται εμφανής και έτσι προειδοποιείται ο καταναλωτής. Αυτό δεν είναι χρήσιμο μόνο για τα χαλασμένα τρόφιμα, ορισμένοι άνθρωποι είναι επίσης εξαιρετικά ευαίσθητοι στην παρουσία συγκεκριμένων αμινών, έτσι το προϊόν είναι επίσης κατάλληλο για να τους προειδοποιεί.
Αντίθετα με την ημερομηνία λήξης, η πληροφορία του αισθητήρα στο φιλμ δεν βασίζεται σε εκτιμήσεις αλλά σε πραγματικό έλεγχο της ίδια της τροφής. Ταυτόχρονα το σύστημα είναι πολύ φτηνό. Αυτό είναι σημαντικό αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα. Άλλες λύσεις όπως ηλεκτρονικοί αισθητήρες θα οδηγούσαν σε σημαντική αύξηση του κόστους των πακεταρισμένων τροφίμων.
Η ασφάλεια των τροφίμων απαιτεί να υπάρχει ένα διαχωριστικό μεταξύ τω τροφών και του φιλμ του αισθητήρα που διαπερνάται μόνο από τα αέρια των αμίνων. Έτσι τα χημικά του αισθητήρα δεν μπορούν να περάσουν στην τροφή.
Πηγή:http://www.dailytech.gr
Previous Απρίλιος - Μήνας για φύτευση βολβών
Next Συσκευή που βοηθάει να μεγαλώσουν φυτά χωρίς χώμα!

Σχετικά με τον συντάκτη

Μπορεί να σας αρέσουν

Ελιά 0 Σχόλια

Βιολογική καλλιέργεια ελιάς – Εδαφικές απαιτήσεις και νερό

Η ελιά αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών και είναι γενικά δέντρο μειωμένων απαιτήσεων ως προς το έδαφος. Ελαφρώς όξινα έως αλκαλικά εδάφη την ευνοούνκαι μπορεί να ανεχθεί ακόμη και ph 8.5.

Γεωργία Ακριβείας 0 Σχόλια

Καλλιέργεια Φράουλας σε Υδροπονία (2 videos)

Μια εξαιρετική μέθοδος καλλιέργειας φράουλας. Στο πρώτο βίντεο παρουσιάζεται ένα πολύ «καθαρό» θερμοκήπιο

0 Σχόλια

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply