Οδηγίες για την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου κατά την ελαιοσυλλογή

Οδηγίες για την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου κατά την ελαιοσυλλογή

Με την ευκαιρία της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου και αφού σας ευχηθούμε καλή ελαιοσυλλογή, θα θέλαμε να σας συστήσουμε να δώσετε προσοχή στα παρακάτω που αφορούν την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου:

  • Η συλλογή του ελαιοκάρπου να ξεκινήσει μετά τα χρονικά διαστήματα που ορίζουν οι κατά τόπου Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής.
  • O ελαιόκαρπος θα πρέπει να βρίσκεται στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας (μαύρο-ιώδες χρώμα).
  • Ο καρπός που μαζεύεται με δίχτυα, δεν θα πρέπει να αφήνεται στα δίχτυα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό ο καρπός να ελαιοποιείται όσο το δυνατόν συντομότερα από την συλλογή του (κατά το δυνατόν αυθημερόν άλεση). Κατά την συγκομιδή να αποφεύγονται οι τραυματισμοί του ελαιόκαρπου.
  • Τα μέσα συλλογής και μεταφοράς (δίχτυα, σακιά, τελάρα) θα πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά.
  • Η μεταφορά του ελαιοκάρπου και η αποθήκευση του πριν την ελαιοποίηση θα πρέπει να γίνεται σε χώρο δροσερό και καλά αεριζόμενο. Η μεταφορά με διάτρητα πλαστικά τελάρα είναι προτιμότερη σε σχέση με τους σάκους. Εφόσον χρησιμοποιούνται σάκοι θα πρέπει να είναι υφασμάτινοι (γιούτα) και όχι νάιλον και να τοποθετούνται όρθιοι.
  • Πριν την άλεση θα πρέπει να εξασφαλίζεται η καθαριότητα του ελαιοκάρπου (αποφύλλωση και πλύσιμο με άφθονο καθαρό νερό).
  • Διατηρούμε την θερμοκρασία μάλαξης της ελαιοζύμης χαμηλά, κάτω των 32 βαθμών Κελσίου, (και για ελαιόλαδα ΠΟΠ κάτω των 27 βαθμών Κελσίου).
  • Η αποθήκευση του ελαιολάδου θα πρέπει να γίνεται σε κατάλληλα μέσα με χαμηλές θερμοκρασίες και ξεχωριστά για κάθε ποιότητα. Μετά από 1-2 μήνες θα πρέπει το ελαιόλαδο να μεταγγίζεται για την αφαίρεση της καθούρας. Τα δοχεία συσκευασίας θα πρέπει να είναι από κατάλληλο υλικό, αδιαφανή και αεροστεγή – κλειστά για να περιορισθεί η οξείδωση.

Προσοχή

  • Εφαρμόζετε τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής για καλής ποιότητας & ασφαλή προϊόντα.
  • Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων:
    • βλάπτει την υγεία των καταναλωτών.
    • επιβαρύνει το περιβάλλον.
    • αυξάνει το κόστος παραγωγής.
  • Η τυποποίηση είναι υποχρέωση.
  • Το μέλλον ανήκει στα ποιοτικά τρόφιμα.

Προσοχή

Εφαρμόζετε τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής για καλής ποιότητας & ασφαλή προϊόντα.
Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων:
βλάπτει την υγεία των καταναλωτών.
επιβαρύνει το περιβάλλον.
αυξάνει το κόστος παραγωγής.
Η τυποποίηση είναι υποχρέωση.
Το μέλλον ανήκει στα ποιοτικά τρόφιμα.

Πληροφορίες: Βλαχάκης Μαρίνος, Τσαγκαράκης Δευκαλίων.

(Τεχνικό Δελτίο – Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής – 01.11.2011)

Previous Τα 7 σημεία για παραγωγή καλύτερης ποιότητας ελαιολάδου
Next Kάκτοι - Τι χρειάζεται να ξέρω για το πότισμα και λίπανση

Σχετικά με τον συντάκτη

Μπορεί να σας αρέσουν

Ελιά 0 Σχόλια

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Πάστα ελιάς με κόλιαντρο καιι δυόσμοΥλικά½ κιλό ελιές μαύρες (χωρίς κουκούτσια)2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα1 σκελίδα σκόρδο2 κουταλιές κόλιαντρο φρέσκο1 κουταλιά δυόσμο ξηρό2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού6-7 κουταλιές ελαιόλαδο  Τρόπος παρασκευήςΑκολουθούμε την ίδια

Συστάσεις φυτοπροστασίας 0 Σχόλια

Αντιμετώπιση ασθενειών και εχθρών στην Ελιά (Μάρτιος – Απρίλιος)

Κυκλοκόνιο Συμπτώματα: Κύριο σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο σχηματισμός στρογγυλών κηλίδων με χρώμα σταχτί-καστανό στο κέντρο που περιβάλλονται από καστανόμαυρες ζώνες. Ο μύκητας εμφανίζεται κυρίως στην πάνω επιφάνεια των φυτών.

Ελιά 0 Σχόλια

Φυσικό Ξεπίκρισμα Ελιάς

Στο νερό του ξεπικρίσματος θα πρέπει κάθε φορά να προσθέτουμε χυμό λεμονιού στην αναλογία 1-2 λεμόνια σε 1 λίτρο νερού. Το λεμόνι βοηθά στο να διατηρούν οι ελιές το πράσινο

0 Σχόλια

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply