Οι ελιές ενάντια στην κλιματική αλλαγή!

Οι ελιές ενάντια στην κλιματική αλλαγή!

Στα Χανιά, το Ηράκλειο και το Λασίθι η «Εφαρμογή νέων καλλιεργητικών πρακτικών στην Ελαιοκομία με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή» (OLIVECLIMA) όπου πραγματοποιήθηκε στις 18-19/10/2012 στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών.

Το έργο υλοποιείται με συγχρηματοδότηση 50% του Προγράμματος LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει προϋπολογισμό 3,6 Μ € (1,8 Μ € από ΕΕ), και 600.000 € για το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών.

Διαχειριστής του έργου είναι η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης και συμμετέχουν το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, το Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών, το Ινστιτούτο Εγγείων Βελτιώσεων Θεσσαλονίκης του ΕΛ.Γ.Ο. ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’, το Πανεπιστήμιο της Basilicata της Ιταλίας, η ΡΟΔΑΞ ΑΓΡΟ Ε.Π.Ε και η εταιρεία ‘Εκδόσεις Αγρότυπος’ Α.Ε.

 Ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης καλωσορίζοντας τους εταίρους τόνισε ότι η ελαιοκομία, αλλά και η αγροτική παραγωγή γενικότερα, για να έχει μέλλον πρέπει να βασίζονται στους κανόνες της αειφορίας.

Εφαρμόζοντας τη διαθέσιμη τεχνογνωσία για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας μπορούμε να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και παράλληλα να μεγιστοποιήσουμε το όφελος του παραγωγού και να καταστήσουμε τη ελαιοκαλλιέργεια ένα πολύτιμο σύμμαχο στον αγώνα περιορισμού της κλιματικής αλλαγής και προστασίας του περιβάλλοντος.

 Βασικός στόχος του έργου oLIVECLIMA, 5ετούς διάρκειας, είναι η μετατροπή της ελαιοκομίας σε ένα εργαλείο αντιμετώπισης/διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η προσαρμογή των ελαιώνων στις νέες κλιματικές συνθήκες.

 Συγκεκριμένα οι πρακτικές που θα εφαρμοστούν είναι: ανακύκλωση κλαδεμάτων ως υλικό εδαφοκάλυψης και θρέψης, αξιοποίηση αποβλήτων ελαιοτριβείου ως υλικό λίπανσης με εφαρμογή στο έδαφος είτε απευθείας είτε μετά από κομποστοποίηση, τροποποίηση της ζιζανιοχλωρίδας και του κλαδέματος των ελαιοδέντρων για αύξηση της δέσμευσης CO2 μέσω της φωτοσύνθεσης, ακαλλιέργεια του εδάφους για περιορισμό της διάβρωσης και καταστροφής της οργανικής ουσίας.

 Περιοχή εφαρμογής του έργου είναι οι ελαιώνες παραγωγών στο Νομό Χανίων, το Ν. Ηρακλείου (ΕΑΣ Πεζών), το Ν. Λασιθίου (ΕΑΣ Μεραμβέλλου) και το Ν. Μεσσηνίας (Ο.Π. Νηλέας), όπου θα εφαρμοστούν καλλιεργητικές πρακτικές που συμβάλουν στη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους, μέσω της αξιοποίησης φυσικών υλικών, στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην ποσοτικοποίηση της θετικής επίδρασης της ελαιοκαλλιέργειας στο περιβάλλον, με βάση την εκτίμηση του αποτυπώματος του άνθρακα (Carbon Footprint) το οποίο αποτελεί το πλέον επίκαιρο εργαλείο marketing αγροτικών προϊόντων διεθνώς.

. Πηγή:agrotikabook.gr

Previous ΠΑΣΕΓΕΣ: Απαραίτητο εργαλείο δικτύωσης το ηλεκτρονικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων
Next Η τεχνολογία συνδυάζεται με την κηπουρική

Σχετικά με τον συντάκτη

Μπορεί να σας αρέσουν

Ελιά 0 Σχόλια

Βιολογική καλλιέργεια ελιάς – Θρεπτική κατάσταση και καρποφορία της ελιάς

Πριν ανθίσει η ελιά μέχρι την καρπόδεση έχει ανάγκη από νερό, προκειμένου να διαφοροποιήσει τους ανθοφόρους οφθαλμούς της επόμενης χρονιάς, συνθήκη που στη χώρα μας συνήθως ικανοποιείται από τις βροχοπτώσεις

Ελιά 0 Σχόλια

Φυσική παρασκευή πράσινης ελιάς (κολυμπάτες)

Ελιές πράσινες ολόκληρες (κολυμπάτες). Για τις ολόκληρες πράσινες ελιές χρησιμοποιούμε συνήθως τις ποικιλίες κυπριακή, μαντζανίλο, Αμφίσσης, πικουάλ, Καλαμών. Διαλέγουμε τις ελιές,  τις ξεπικρίζουμε για 6 μέρες αλλάζοντας το νερό τους

0 Σχόλια

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply