ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Ελιόπιτα με προζύμι σε ταψί
Υλικά
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
½ κουταλάκι κοφτό αλάτι
2 ποτήρια νερό χλιαρό (περίπου)
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουταλιά δυόσμο ξερό
1 δέσμη κόλιαντρο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 δέσμη κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (μαζί και τα φρέσκα
φύλλα)
2 ποτήρια ελιές ολόκληρες
προζύμι (μέγεθος ενός αυγού)
Τρόπος παρασκευής
● Από την προηγούμενη μέρα παίρνουμε το προζύμι και το βάζουμε σε μια μικρή λεκάνη. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και ½ ποτήρι νερό χλιαρό. Το ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί. Προ-
σθέτουμε αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τα χέρια μας. Πλάθουμε σε μπαλίτσα το προζύμι, το πασπαλίζουμε με
λίγο αλεύρι και το σκεπάζουμε με πετσέτα, και από πάνω μάλλινο ύφασμα μέχρι την επόμενη μέρα για να “μπει”, δηλαδή να φουσκώσει.
● Την επόμενη μέρα βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, στο μέσο δημιουργούμε άδειο χώρο και τοποθετούμε το προζύμι. Ρίχνουμε νερό χλιαρό και το διαλύουμε καλά. Παίρνουμε λίγο-λίγο αλεύρι και
ζυμώνουμε καλά να ενωθεί το προζύμι με όλο το αλεύρι και να γίνει μια ζύμη, όπως το ψωμί. (Τη ζύμη ψωμιού μπορούμε να την προμηθευτούμε και από το φούρνο).
● Μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε ξανά να ενωθεί η ζύμη με το ελαιόλαδο. Ακολούθως το κόβουμε κομμάτια, προσθέτουμε τον δυόσμο, τον κόλιαντρο και τα κρεμμύδια και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
● Στο τέλος προσθέτουμε και τις ελιές και ζυμώνουμε ξανά.
● Βάζουμε την ελιόπιτα σε ταψί, την ισιώνουμε από πάνω με τα χέρια μας και την σκεπάζουμε με πετσέτα και μάλλινο ύφασμα μέχρι να “μπει” (φουσκώσει).
● Την ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 1 περίπου ώρα.

Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy
Previous ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ
Next ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Σχετικά με τον συντάκτη

Μπορεί να σας αρέσουν

Προστατευμένο 0 Σχόλια

Πρoστατευμένο: Μυκόρριζες και Ελιές – Για πλήρη πρόσβαση επικοινωνήστε με το cfn@cfn.gr

Δεν υπάρχει απόσπασμα διότι το άρθρο είναι προστατευμένο.

Ελιά 0 Σχόλια

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟ ΜΑΡΓΑΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Στο νομό Χαλκιδικής παρατηρήθηκαν προσβολές σε ελαιώνες από εκτεταμένα φαγώματα σε ελαιόκαρπο. Μετά από επιτόπιο έλεγχο στην περιοχή των Ν. Συλλάτων και αναγνώριση από το Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης επιβεβαιώθηκε

Ελιά 0 Σχόλια

Φυσική παρασκευή πράσινης ελιάς

Ελιές πράσινες παραγεμιστές Διαλέγουμε μεγάλες ελιές, χωρίς στίγματα κατά προτίμηση μαντζανίλο.  Αφαιρούμε το κουκούτσι με το ειδικό εργαλείο.  Τις βάζουμε σε νερό να ξεπικρίσουν για 4 μέρες, αλλάζοντας το νερό

0 Σχόλια

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply