ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Ελιόπιτα με προζύμι σε ταψί
Υλικά
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
½ κουταλάκι κοφτό αλάτι
2 ποτήρια νερό χλιαρό (περίπου)
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουταλιά δυόσμο ξερό
1 δέσμη κόλιαντρο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 δέσμη κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (μαζί και τα φρέσκα
φύλλα)
2 ποτήρια ελιές ολόκληρες
προζύμι (μέγεθος ενός αυγού)
Τρόπος παρασκευής
● Από την προηγούμενη μέρα παίρνουμε το προζύμι και το βάζουμε σε μια μικρή λεκάνη. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και ½ ποτήρι νερό χλιαρό. Το ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί. Προ-
σθέτουμε αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τα χέρια μας. Πλάθουμε σε μπαλίτσα το προζύμι, το πασπαλίζουμε με
λίγο αλεύρι και το σκεπάζουμε με πετσέτα, και από πάνω μάλλινο ύφασμα μέχρι την επόμενη μέρα για να “μπει”, δηλαδή να φουσκώσει.
● Την επόμενη μέρα βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, στο μέσο δημιουργούμε άδειο χώρο και τοποθετούμε το προζύμι. Ρίχνουμε νερό χλιαρό και το διαλύουμε καλά. Παίρνουμε λίγο-λίγο αλεύρι και
ζυμώνουμε καλά να ενωθεί το προζύμι με όλο το αλεύρι και να γίνει μια ζύμη, όπως το ψωμί. (Τη ζύμη ψωμιού μπορούμε να την προμηθευτούμε και από το φούρνο).
● Μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε ξανά να ενωθεί η ζύμη με το ελαιόλαδο. Ακολούθως το κόβουμε κομμάτια, προσθέτουμε τον δυόσμο, τον κόλιαντρο και τα κρεμμύδια και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
● Στο τέλος προσθέτουμε και τις ελιές και ζυμώνουμε ξανά.
● Βάζουμε την ελιόπιτα σε ταψί, την ισιώνουμε από πάνω με τα χέρια μας και την σκεπάζουμε με πετσέτα και μάλλινο ύφασμα μέχρι να “μπει” (φουσκώσει).
● Την ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 1 περίπου ώρα.

Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy
Previous ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ
Next ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Σχετικά με τον συντάκτη

Μπορεί να σας αρέσουν

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Σχόλια

Χρήσιμες οδηγίες για την καλλιέργεια επιτραπέζιας – βρώσιμης ελιάς

Η καλλιέργεια της βρώσιμης ελιάς απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον παραγωγό. Εκτός των καλλιεργητικών φροντίδων σημαντικό ρόλο παίζει και η σωστή φυτοπροστασία και διαφυλλική

Ελιά 0 Σχόλια

Φυσική παρασκευή μαύρης ελιάς (χωρίς αλάτι)

Ελιές μαύρες χωρίς αλάτι Μαζεύουμε τις ελιές, αφού τις αφήσουμε να ωριμάσουν πολύ καλά πάνω στο δέντρο και να αρχίσουν να πέφτουν. Τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε

Ελιά 0 Σχόλια

Φυσική παρασκευή μαύρης ελιάς (σχιστές)

Ελιιές μαύρες σχιιστές (ξιδάτες) Διαλέγουμε ελιές μαύρες που μπορεί να είναι κυπριακές, πικουάλ, μαντζανίλο (πριν ωριμάσουν πολύ). Τις χαράσσουμε με λεπίδα σε 3 σημεία κατά μήκος του καρπού. Τις ξεπικρίζουμε

0 Σχόλια

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply