Πρόγραμμα ανακύκλωσης φυσικών ελάτων

Το ξεστόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου σηματοδοτεί το τέλος των εορτών, που φτάνει «επισήμως» αυτές τις ημέρες, μόλις περάσουν και τα Θεοφάνια και μαζευτούν και οι Καλικάντζαροι. Δίπλα στους κάδους εγκαταλείπονται τα αδειανά πλέον, μάλλον ξερά φυσικά έλατα. Σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού, λειτουργούν οργανωμένα προγράμματα ανακύκλωσης των φυσικών ελάτων. Στο Σαν Αντόνιο στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ο δήμος από σήμερα και για διάστημα δύο εβδομάδων έχει ορίσει 21 σημεία εναπόθεσης των ελάτων, τα οποία στη συνέχεια θα συγκεντρώσουν οι υπηρεσίες ώστε να γίνουν λίπασμα το οποίο θα διατίθεται δωρεάν στους ενδιαφερομένους. Στο Ομπερν της Ουάσιγκτον, αντίστοιχα, οι κάτοικοι έχουν ήδη ενημερωθεί από τις 20/12 για τις ακριβείς ημερομηνίες που θα περάσουν ειδικά οχήματα για να τα μαζέψουν.
Στην Ελλάδα, σχετικό πρόγραμμα λειτούργησε στον Δήμο Αθηναίων τα δύο τελευταία χρόνια, και θα λειτουργήσει και φέτος. «Οι υπηρεσίες του δήμου θα μαζέψουν τα έλατα ανά δημοτικό διαμέρισμα. Κάποια από αυτά θα πάνε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με το οποίο συνεργαζόμαστε, για να γίνουν κομπόστ και κάποια άλλα θα πάνε στον κλαδοτεμαχιστή του δήμου για να γίνουν λίπασμα που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του δήμου», εξηγεί ο νέος αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου, κ. Βαρελάς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες καλώντας στον τετραψήφιο αριθμό 1960 του δήμου για θέματα καθαριότητας και να ενημερωθούν για τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες διέλευσης των συνεργείων του δήμου από τις περιοχές τους.
Ισως η πιο διαδεδομένη κατάληξη του φυσικού ελάτου στην Ελλάδα είναι… το τζάκι. Στις επαρχιακές πόλεις και στις πιο ορεινές περιοχές, το καθαρίζουν και το κάνουν καυσόξυλα. «Οσα κομμένα μάς μένουν απούλητα, τα καίμε στο τζάκι», λέει ο κ. Γιάννης Ξάκης. Εδώ και 34 χρόνια καλλιεργεί έλατα στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, την κατεξοχήν περιοχή που καλύπτει σχεδόν το 75% της ζήτησης στην Ελλάδα σε φυσικά έλατα για τα Χριστούγεννα. Αυτές τις γιορτές, πάντως, η ζήτηση ήταν μειωμένη σε σύγκριση με περασμένες χρονιές. «Πέρυσι δώσαμε 26.000 δέντρα και τώρα 20.000» προσθέτει. «Από εμάς το δέντρο έφευγε με τιμή από 10 έως 15 ευρώ για όσα είχαν ύψος μεταξύ 1,80 μ. και 2,30 μ. Στη Θεσσαλονίκη η τιμή του έφθανε τα 40 με 50 ευρώ, και στην Αθήνα τα 60 ευρώ με 70 ευρώ».
Δημοσιεύτηκε στο www.kathimerini.gr
Previous Μυκόρριζες- Ανταγωνιστές μικροοργανισμοί με το ελεγχόμενο παθογόνο - Για πλήρη πρόσβαση επικοινωνήστε με το cfn@cfn.gr
Next Iδιαίτερα τοξικό το ζιζανιοκτόνο Roundup, επιβεβαιώνουν διεθνείς επιστήμονες

Σχετικά με τον συντάκτη

Μπορεί να σας αρέσουν

Ελιά 0 Σχόλια

Χρήσιμες οδηγίες για την καλλιέργεια επιτραπέζιας – βρώσιμης ελιάς

Η καλλιέργεια της βρώσιμης ελιάς απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον παραγωγό. Εκτός των καλλιεργητικών φροντίδων σημαντικό ρόλο παίζει και η σωστή φυτοπροστασία και διαφυλλική

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Σχόλια

Σπορά σπανακιού

Το σπανάκι είναι ένα σηµαντικό χειµερινό λαχανικό που ευδοκιµεί σε βαθιά, πλούσια αµµοπηλώδη εδάφη µε pH 6-7. Για να έχουμε φρέσκο σπανάκι προς κατανάλωση τις ηµέρες του Πάσχα η σπορά

Συστάσεις φυτοπροστασίας 0 Σχόλια

Καρποφόρα Δέντρα – Καλλιεργητικές φροντίδες τον χειμώνα

ΡΑΝΤΙΣΜΑ   Τον χειμώνα 2-3 φορές ράντισμα με χαλκό Από το μπουμπούκιασμα αρχίζουμε να ψεκάζουμε για την μονίλια (κόλλα στον κορμό). Ειδικά στα πυρηνόκαρπα στα πρώτα ραντίσματα, ραντίζουμε και για

0 Σχόλια

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply