Πως αποφεύγουμε τα φυτοφάρμακα σε λαχανικά και φρούτα

• Καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας ή, εφόσον κοστίζουν ακριβά, ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Τα τελευταία υφίστανται περισσότερους ελέγχους και η παραγωγή τους είναι ελεγχόμενη, ενώ ελέγχονται συχνότερα για υπολείμματα φυτοφαρμάκων, δεδομένου ότι είναι κυρίως προϊόντα που εξάγονται.

• Πλένουμε καλά με νερό -και όχι με σαπούνι όπως πολλοί συνηθίζουν- και ξεφλουδίζουμε όλα τα φρούτα. Μάλιστα, με το πλύσιμο δεν αποφεύγουμε μόνο τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων επαφής αλλά και άλλες ασθένειες, όπως το τοξόπλασμα, που μπορούν να μεταφερθούν από τα φρούτα και τα λαχανικά.

• Πλένουμε πολύ καλά τα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλια, σπανάκια κ.ά.) και αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα στα οποία επικάθεται οποιαδήποτε βλαβερή ουσία.

• Από τα κηπευτικά, τα πιο επικίνδυνα -καθώς είναι πιο ευαίσθητα σε εχθρούς και ασθένειες και άρα δέχονται περισσότερα φυτοφάρμακα- είναι: το αγγούρι, το πεπόνι, το καρπούζι, το κολοκύθι. Καθώς ωριμάζουν γρήγορα, ο χρόνος που μεσολαβεί από τον ψεκασμό έως ότου φτάσουν στο πιάτο μας είναι συχνά πολύ μικρός και το φυτοφάρμακο δεν προλαβαίνει να αποδομηθεί.

• Αγοράζουμε φρουτο-λαχανικά εποχής. Εχουμε λιγότερες πιθανότητες αυτά να έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκου, καθώς μέσα στο θερμοκήπιο αναπτύσσονται περισσότερες ασθένειες και κατά συνέπεια είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν περισσότερα φυτοφάρμακα. Το καλοκαίρι που βρίσκονται στην εποχή τους, διαθέτουν καλύτερους μηχανισμούς αντοχής.

• Αποφεύγουμε φρούτα και λαχανικά από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, καθώς ενδέχεται να έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί στην Ε.Ε. και άρα και στην Ελλάδα. Οι έλεγχοι γι’ αυτό το ενδεχόμενο είναι δειγματοληπτικοί, ενώ σε έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχουν βρεθεί πολλά δείγματα με ουσίες που νόμιμα δεν χρησιμοποιούνται πια στην Ελλάδα, όπως το μαλαθείο.

Δημοσίευση στο http://www.oikologio.gr.

Previous Ανακύκλωση - Στα Άδυτα των ... Μπλε Κάδων
Next AUXENOL - Για πλήρη πρόσβαση επικοινωνήστε με το cfn@cfn.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Μπορεί να σας αρέσουν

Βιολογική Γεωργία 0 Σχόλια

Βιολιπάσματα

Βιολιπάσματα ορίζονται οι συσκευασίες που περιέχουν μικροοργανισμούς οι οποίοι διαβιούν σε ουσίες που προωθούν την ανάπτυξη τους και όταν αυτές εφαρμοσθούν στο έδαφος έχουν τη δυνατότητα να προωθούν την αύξηση

Βιολογική Γεωργία 0 Σχόλια

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ – ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Σήμερα η διατήρηση των καλλιεργούμενων χώρων και συγχρόνως η παραγωγή υψηλής αξίας τροφίμων είναι εφικτή μόνο με μία αποφασιστική ανανέωση των γεωργικών γνώσεων. Οι άνθρωποι που εφαρμόζουν την βιολογική-δυναμική (βιοδυναμική)

Βιολογική Γεωργία 0 Σχόλια

Συντήρηση κρεάτων

Η ανάγκη του ανθρώπου για αποταμίευση τροφίμων τον οδήγησε στο να επινοήσει μεθόδους για τη συντήρησή τους. Στα τρόφιμα δημιουργούνται αλλοιώσεις και εάν δεν εφαρμόσουμε κάποιες μεθόδους συντήρησης, ιδιαίτερα στα

1 Σχόλια

  1. Anonymous
    Μάιος 08, 16:30 Reply
    Ποια είναι τα τρόφιμα ολοκληρωμένης διαχείρισης;

Leave a Reply