Στοιχεία κόστους παραγωγής για τους ισπανικούς ελαιώνες

Στοιχεία κόστους παραγωγής για τους ισπανικούς ελαιώνες

ελια-2Το κόστος παραγωγής των ισπανικών ελαιώνων υπολογίζει μελέτη του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας.

Το Παρατηρητήριο τιμών και αγορών του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας διακρίνοντας τους ισπανικούς ελαιώνες σε τρείς κατηγορίες: τους ξερικούς  και μη μηχανοποιημένους, τους αρδευόμενους, και τους αρδευόμενους και μηχανοποιημένους.

Με βάση αυτή την κατηγοριοποίηση εκτιμάται ότι το κόστος παραγωγής για τους ξερικούς ελαιώνες ανέρχεται στα 2,47 ευρώ το κιλό, για τους αρδευόμενους στα 1,93 ευρώ το κιλό και για τους αρδευόμενους και μηχανοποιημένους στα 1,59 ευρώ το κιλό.

Η τιμή αυτή  προέκυψε από μια καμπάνια  ερευνών  που πραγματοποίησε το  2010 και 2011. Στην περιοχή της Ανδαλουσίας και της Κόρντοβα οι ξερικοί και μη μηχανοποιημένοι ελαιώνες αντιπροσωπεύουν τα 70% των συνολικών ελαιώνων

Κατά το περιφερειακό Συμβούλιο της Ανδαλουσίας τα στοιχεία αυτά αποδείχνουν ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια  οι παραγωγοί διέθεσαν το προϊόν τους  πολύ πιο  κάτω από το κόστος παραγωγής και χωρίς την οικονομική στήριξη τους μέσω της ΚΑΠ οι παραγωγοί θα είχαν φαλιρίσει.

Πιο λεπτομερώς, κατά την μελέτη, οι  δαπάνες, για τους ξερικούς και μη μηχανοποιημένους ελαιώνες, αποτελούνται από το κόστος εργασίας για το κλάδεμα 1,31 ευρώ το κιλό, λίπανση 0,33 ευρώ το κιλό καλλιέργεια του εδάφους 0,29 ευρώ το κιλό,  φυτοπροστασία 0,25 ευρώ το κιλό, συλλογή και μεταφορά 0,27 ευρώ το κιλό και 0,3 ευρώ το κιλό φόροι και γενικά έξοδα. Σύνολο 2,4 ευρώ το κιλό.

Πηγή: www.paseges.gr

Previous Ανακάλυψη νέου θηλαστικού από το Smithsonian Institute
Next Πως να κάνετε online ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του ΟΣΔΕ - Ενιαία ενίσχυση - (Ένα κατατοπιστικό video)

Σχετικά με τον συντάκτη

Μπορεί να σας αρέσουν

Γεωργία Ακριβείας 0 Σχόλια

Υπόγειο Θερμοκήπιο στην Ολλανδία (βιντεο)

Την τεχνολογία στην Γεωργία εφαρμόζουν οι Ολλανδοί για να εκμεταλλευτούν τα ευεργετικά πλεονεκτήματα των υπόγειων κτιρίων, αλλά και για να αυξήσουν την επιφάνεια καλλιέργειας.   [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Ct3dK2_ksvk&feature=player_embedded]   Πηγή:http://www.e-geoponoi.gr/2010-01-30-20-21-46/4857-2011-09-04-07-17-05.html

Ελιά 0 Σχόλια

Φυσική παρασκευή πράσινης ελιάς

Ελιές τσακιστές (για άμεση κατανάλωση)  Τσακίζουμε τις ελιές και τις ξεπικρίζουμε για 5 – 7 μέρες ανάλογα με το προσωπικό μας γούστο. Τις τοποθετούμε στα δοχεία, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού

Μυκόρριζες 0 Σχόλια

Προτεινόμενο πρόγραμμα Βιολογικής αντιμετώπισης της Βερτιτσιλλίωσης στη Ελιά

Tο 3ετές πείραμα με seitrich εναντίον του βερτισιλλίου της ελιάς στην Βόρειο Ελλάδα από το ΕΘΙΑΓΕ Θεσ/νίκης. Δημοσιεύθηκε σε συνέδριο για την ελιά στην Ισπανία.  Το προτεινόμενο πρόγραμμα αντιμετώπισης της

1 Σχόλια

  1. Δημήτρης
    Νοεμβρίου 18, 13:50 Reply
    Χωρίς την στήριξη της ΚΑΠ θα είχαν φαλιρίσει οι παραγωγοί;, λίγο τραγικό δεν είναι αυτό;, απλώς θα είχαν ανεβάσει τις τιμές, ή για να το θέσω καλύτερα μήπως πουλάνε κάτω του κόστους ακριβώς γιατί γνωρίζουν ότι η ΚΑΠ θα καλύψει το χαμένο εισόδημα;. Επίσης πόση είναι η επιδότηση της ΚΑΠ ανα κιλο;. Ενδιαφέρον θα είχε να βλέπαμε στοιχεία και των ελλήνων παραγώγων, ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε.

Leave a Reply