Φρέσκα λαχανικά από τον κήπο και το… μπαλκόνι μας όλο το χρόνο

Φρέσκα λαχανικά από τον κήπο και το… μπαλκόνι μας όλο το χρόνο

Delicious-and-Fresh-Fruits-HD-Wallpapers-1280x1024-6Τι μπορούμε να φυτεύψουμε και σε ποια μέρη για να έχουμε λαχανικά όλο τον χρόνο

Ηλιαζόμενη θέση (τουλάχιστον 6 ώρες έκθεση στον ήλιο κατά μέσο όρο την άνοιξη, π.χ. ταράτσα, κήπος ανατολικός, βεράντα ανατολική): όλα τα κηπευτικά π.χ. ντομάτα, μελιτζάνα, μαρούλι, κρεμμύδι -με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ισχυρό άνεμο- και όλα τα αρωματικά φυτά.

Σκιερή θέση (λιγότερες από 4 ώρες ηλιοφάνεια την άνοιξη κατά μέσο όρο π.χ. αίθριο ανάμεσα σε δυο πολυκατοικίες, κήπος πίσω από το σπίτι, μπαλκόνι κάτω από πλατύφυλλα δένδρα): βολβούς όπως κρεμμύδια, καρότα, ραπανάκια και αρωματικά όπως δυόσμος, μέντα.

ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΣΠΟΡΑΣ

Τα λαχανικά που έχουν πολύ μικρούς σπόρους σπέρνονται στα πεταχτά, αφού ο σπόρος ανακατευτεί με άμμο (π.χ. σπανάκι, μαρούλι). Οσα έχουν ευμεγέθεις σπόρους, τοποθετούνται σε γραμμές και σκεπάζονται ελαφρά. Στη συνέχεια πρέπει να συμπιέζονται με ένα σανίδι και να ποτίζονται χωρίς πίεση από χαμηλά.

Ιανουάριος – Φεβρουάριος σε ανοιχτό χώρο: Καρότο, πράσο, μαρούλι, σέσκουλα, σπανάκι, μπιζέλια, φάβα.
Ιανουάριος – Φεβρουάριος σε προστατευμένα σπορεία: Μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες, σέλινο, βασιλικός, κουνουπίδι.
Μάρτιος – Απρίλιος σε προστατευμένο σπορείο αν το επιβάλλουν οι καιρικές συνθήκες: Ντομάτα, κολοκύθι, αγγούρι, μαϊντανός, πιπεριά, μελιτζάνα, πράσο, καρότο.
Μάιος – Ιούνιος: Αγγούρι, καρότο, κολοκύθα, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές.
Ιούλιος – Αύγουστος: Σπανάκι, λάχανο, παντζάρι, καρότο, ρόκα, ραδίκι, μαϊντανό.
Σεπτέμβριος – Οκτώβριος σε προστατευμένο σπορείο αν επιβάλλεται από τις καιρικές συνθήκες: ραδίκι, ρόκα, σπανάκι, σκόρδα, μαρούλι, μαϊντανό.
Νοέμβριος – Δεκέμβριος σε προστατευμένο σπορείο: μπιζέλια, ρεβίθια, σπανάκι.

ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

Σκόρδα, πράσινα κρεμμυδάκια: Ιανουάριος – Φεβρουάριος
Ντομάτα, κολοκύθι, αγγούρι, μαϊντανός, πιπεριά, μελιτζάνα, πράσο, καρότο: Μάρτιος – Απρίλιος.

 

Πηγή:Φρέσκα λαχανικά από τον κήπο και το… μπαλκόνι μας

Previous Η Ελλάδα και η Ευρώπη κινδυνεύουν να γίνουν έρημος
Next Τι μπορώ να φυτέψω τώρα Ιούνιος

Σχετικά με τον συντάκτη

Μπορεί να σας αρέσουν

Συμβουλές για ερασιτέχνες 1Comments

Πως να διαλέξετε το καλύτερο καρπούζι

Δείτε πως να διαλέξετε το πιο ώριμο καρπούζι για το τραπέζι σας. Τα καρπούζια αποτελούνται από 92% νερό και από 8% σάκχαρα. Η Ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon).

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Σχόλια

Γίνετε «πράσινοι» ταξιδιώτες

Η οικολογική συνείδηση στο ταξίδι Ταξιδεύω πολύ στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό όμως πάντα φροντίζω να προσέχω ως ταξιδιώτης το περιβάλλον. Τι ακριβώς κάνω; Προτιμώ τα εισιτήρια μου να

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Σχόλια

«Βρωμόδεντρα», τα αυθαίρετα του φυτικού βασιλείου

Η εισβολή έχει ξεκινήσει. Δεν πρόκειται για τους παράνομους μετανάστες, η παρουσία των οποίων στη χώρα προκαλεί φοβική υστερία σε μια συγκεκριμένη -δυστυχώς πολύ μεγάλη- μερίδα του πληθυσμού, ούτε για

0 Σχόλια

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply