Φυσικό Ξεπίκρισμα Ελιάς

  • Στο νερό του ξεπικρίσματος θα πρέπει κάθε φορά να προσθέτουμε χυμό λεμονιού στην αναλογία 1-2 λεμόνια σε 1 λίτρο νερού. Το λεμόνι βοηθά στο να διατηρούν οι ελιές το πράσινο τους χρώμα και την τραγανότητα τους.
  • Το αλάτι που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι πάντοτε το χοντρό και στη σωστή αναλογία. Να έχουμε υπόψη μας ότι το αλάτι που χρησιμοποιούμε κάθε φορά δεν έχει την ίδια πυκνότητα έστω και αν είναι της ίδιας εταιρείας, γι’ αυτό για να έχουμε σωστό αποτέλεσμα θα πρέπει να χρησιμοποιούμε το αλατόμετρο, το οποίο μας δείχνει ακριβώς την πυκνότητα της άλμης που θα πρέπει να είναι στους 12 βαθμούς περίπου.
  • Οι ελιές, πράσινες ή μαύρες, όταν τοποθετηθούν στα δοχεία για το τελικό στάδιο, θα πρέπει να βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της άλμης. Από πάνω βάζουμε πάντοτε 1 εκ. ελαιόλαδο.
  • Τα δοχεία στην αρχή θα πρέπει να καλύπτονται με ύφασμα ή νάιλον, που το τρυπούμε με μια βελόνα σε ορισμένα σημεία για να διαφεύγουν τα αέρια της ζύμωσης, η οποία διαρκεί 40 μέρες.
  • Μετά τη ζύμωση, τα δοχεία κλείνονται με τα καπάκια τους. Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, πριν το τελικό σφράγισμα μπορούμε να προσθέσουμε στις ελιές διάφορα αρωματικά είδη, όπως μάραθο, ρίγανη, θυμάρι κ.ά. Η αποθήκευση γίνεται σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.

 

Πηγή: www.moa.gov.cy
Previous Παραδοσιακή Διαδικασία του Ξεπικρίσματος των Ελιών
Next Επικίνδυνα μήλα στην αγορά

Σχετικά με τον συντάκτη

Μπορεί να σας αρέσουν

Ελιά 0 Σχόλια

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Κοτόπουλο με ελιιές πράσιινες Υλικά 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες ½ ποτήρι ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο 2 -3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες 3 πιπεριές σε διάφορα χρώματα (κομμένες σε τετράγωνα

Ελιά 0 Σχόλια

Πώς φτιάχνω τις ελιές μου

Πώς φτιάχνω τις ελιές μου;

Ελιά 0 Σχόλια

Κλάδευμα της ελιάς

Φωτογραφίες από κλάδεμα ελιάς τον Μάρτιο. Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες:

0 Σχόλια

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply