Αποτελεσματικότητα Μυκορριζών στις Καλλιέργειες

Ως αποτέλεσμα έχουμε :

Αύξηση της απορροφητικότητας της ρίζας λόγω μορφολογικών και φυσιολογικών αλλαγών στο φυτό. Οι ενεργές ρίζες ζουν περισσότερο.

Αύξηση της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας των στοιχείων (Ρ, Ν, S, μικροστοιχείων Cu, Zn). Καλύτερη ανάπτυξη των βακτηρίων που διαλυτοποιούν τον φώσφορο. Καλύτερη ανάπτυξη των αζωτοβακτηρίων και ενίσχυση της αζωτοδέσμευσης στα ψυχανθή.

Μετατροπή της σχέσης φυτού-παθογόνων. Οι μυκόριζες ευνοούν την εγκατάσταση πολλών ωφέλιμων μικροοργανισμών στην ρίζα και περιορίζουν την ευαισθησία του φυτού στα παθογόνα και στους νηματώδεις. Προσδίδουν αντοχή στο φουζάριο (Fusarium oxysporum, Fusarium solani), στο βερτισίλλιο (Verticillium sp.), στην ριζοκτόνια (Rhizoctonia solani) και στην Macrophomina phaseolina. Αντοχή στο πύθιο (Pythium sp.), στη φυτόφθορα (Phytophthora sp.). ακόμη και αντοχή στο αγροβακτήριο που προκαλεί τον καρκίνο των ριζών.

Αύξηση της παραγωγής από το φυτό ορμονών όπως οι γιββερελλίνες και οι κυτοκινίνες.

Μετατροπή των υδατικών σχέσεων φυτού –εδάφους, προωθώντας καλύτερη προσαρμογή στις περιβαλλοντικές αντιξοότητες.

Σε περιπτώσεις ύπαρξης βαρέων μετάλλων οι μυκόριζες αποτοξικοποιούν τη ριζόσφαιρα.

Previous Βιολιπάσματα
Next Εφαρμογές Μυκορριζών στο Έδαφος - Αποτελέσματα στην Παραγωγή

About author

You might also like

Μυκόρριζες 0 Comments

Εφαρμογή Micosat F BS σε ελιές στην Ιταλία για την αντιμετώπιση Σηψιρριζιών (Armillaria mellea)

Σύμφωνα με πειράματα που έγιναν στην Ιταλία σε συνεργασία με τα πανεπιστήμιο της Foggia, της Ancona, και  της Potenza, και  τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο άρθρο με τίτλο:  “Resistance induction in

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply