Αυξάνεται η χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες

Αύξηση της εισαγωγής, διακίνησης και χρήσης μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φυτοφαρμάκων), σημειώνει για το τελευταίο διάστημα το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα να καταγράφονται, ήδη, σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το συγκεκριμένο τμήμα, υπάρχουν επιπτώσεις, τόσο στην υγεία του χρήστη όσο και του τελικού καταναλωτή.

Ως εκ τούτου, γνωστοποιεί σε όλους πως τα νόμιμα φυτοφάρμακα έχουν ετικέτα στην ελληνική γλώσσα, που αναφέρει τον αριθμό έγκρισης, την εταιρεία κάτοχο της έγκρισης, τις οδηγίες χρήσης, τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρει ο χρήστης, τις οδηγίες για περίπτωση ατυχήματος, ενώ το παράνομο φυτοφάρμακο είναι είτε σε λευκό μπουκάλι είτε σε μπουκάλι με ξενόγλωσση ετικέτα (συνήθως στη βουλγαρική ή τουρκική γλώσσα).

Η ζημιά στην εθνική οικονομία είναι πολλαπλή, δεδομένου της μη είσπραξης δασμών κατά την εισαγωγή τους, ενώ, νόμιμες εταιρείες και καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων οδηγούνται στον οικονομικό μαρασμό. Παράλληλα, επιπτώσεις υπάρχουν και στο περιβάλλον.

Οι κίνδυνοι από τα παράνομα φυτοφάρμακα είναι τεράστιοι, επειδή «μπορεί να μην περιέχουν τη δραστική ουσία που χρειάζεται ο αγρότης για τα παραγόμενα προϊόντα του, όπως, επίσης, ενδέχεται να περιέχουν επιβλαβείς προσμίξεις για την υγεία, λόγω του μη ποιοτικού τρόπου παρασκευής τους», επισημαίνει το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στο Ρέθυμνο.

Πηγή:amna.gr

Previous Λεμόνια … δηλητήριο στα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές της Κρήτης!
Next Οι ζωντανές γέφυρες από ρίζες δέντρων (video)

About author

You might also like

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply