Στάχτη από ξύλα, η πολύτιμη

Όσο και απίθανο αν σας φαίνεται, αυτό το, εκ πρώτης όψεως άχρηστο, υποπροϊόν της καύσης ξύλων, είναι πραγματικός θησαυρός. Ειδικά τα παλιά χρόνια που δεν υπήρχε πληθώρα προϊόντων, για οτιδήποτε, η στάχτη ήταν απαραίτητη σε κάθε σπίτι.

Καταρχήν όταν λέμε στάχτη, εννοούμε τη λευκή-γκρίζα πούδρα που μένει όταν καίγονται τα ξύλα. Επιπλέον, θα πρέπει να προέρχεται από την καύση φυσικών ξύλων και όχι κατεργασμένων όπως παλέτες ή άλλες χημικές ουσίες, και  λίπος.

Χρήσεις

1. Παρασκευή Αλισίβας

Μπορούμε να φτιάξουμε αλισίβα, βράζουντας 2 με 3 κουταλάκια στάχτη σε 1 μπρίκι με νερό και μετά την σουρώνουμε με ένα φίλτρο του καφέ. Είναι το καλύτερο απορρυπαντικό γενικής χρήσης, καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει ρούχα, πατώματα, τζάμια, ασημικά, πιάτα και σκουριές που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα.

2. Αποσμητικό

Η στάχτη χρησιμοποιείται για να διώξουμε τις άσχημες οσμές. Απλά την βάζουμε πάνω σε οτιδήποτε μυρίζει άσχημα.

3. Ως οδοντόκρεμα

Χρησιμοποιείται και στο πλύσιμο των δοντιών. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και σκέτη, βρέχοντας την οδοντόβουρτσα ή το δάχτυλο σας και τρίβετε τα δόντια

4. Ως Σαμπουάν

Μπορούμε να λουστούμε πολύ φυσικά με την αλισίβα, και να χρησιμοποιήσουμε ξύδι στο ξέβγαλμα, αυτό ευνοεί περισσότερο το λιπαρό μαλλί.

5. Αντί για μαγειρική σόδα

Την αλισίβα την χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας σε πολλά γλυκά και φαγητά, όπως στην παρασκευή μουσταλευριάς, στα μελομακάρονα, στο ψωμί. Εκτός από την υπέροχη γεύση και την βελούδινη υφή που δίνει στα φαγητά μας καθαρίζει το έντερο από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Το ψωμί γίνεται πιο αφράτο και το βοηθά να μην τρίβεται.

6. Απωθητικό εντόμων και τρωκτικών

Διώχνει τα μυρμήγκια αν ρίξουμε λίγη στάχτη στην μυρμηγκοφωλιά τους.  Δεν μπορούν να μεταφέρουν την στάχτη όποτε θα αλλάξουν φώλια! Σκορπίζουμε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης μας ή του σπιτιού μας. Όσο υπάρχει στάχτη δεν θα πλησιάζουν ποντίκια, κατσαρίδες, έντομα.

7. Κατά της Ψείρας

Απωθεί τις ψείρες (στο τριχωτό της κεφαλής), τους ψύλλους και τα τσιμπούρια από τα κατοικίδια ζώα. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα μείγμα στάχτης μαζί με ξύδι ώστε να γίνει μια πηχτή λάσπη και να την αλείψουμε στο τριχωτό.

8. Παρασκευή Σόδας

Η σόδα (Ανθρακικό νάτριο Na2CO3, σόδα πλυσίματος) μπορεί να παραχθεί από την στάχτη.  Η σόδα είναι γνωστή για την καθημερινή χρήση της ως αποσκληρυντικό του νερού. Η σόδα παράγεται από βράσιμο του μίγματος στάχτης και νερού, και στη συνέχεια συλλέγεται όταν το νερό εξατμιστεί.

9. Σβήσιμο φωτιάς

Σβήνουμε τη φωτιά , πολύ εύκολα και γρήγορα πετώντας στάχτη πάνω της.

10. Απολυμαντικό πληγών

Χρησιμοποιείται σε πληγές για να σκοτώσει κάθε μικρόβιο και να γίνει η επούλωση πολύ γρήγορα.  Διαλύουμε  λίγο χειροποίητο σαπούνι μέσα στην αλισίβα και πλένουμε με αυτό την πληγή χωρίς να την ξεπλύνουμε μετά.

11. Φυσικό ψυγείο

Μπορούμε να διατηρήσουμε φρούτα και λαχανικά χωρίς να πάθουν τίποτα  για πολλές μέρες έως και χρόνια!  Σκάβουμε έναν λάκκο, τον γεμίζουμε με στάχτη τοποθετούμε τα λαχανικά έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο αλλά ούτε και με το χώμα. Σκεπάστε τον λάκκο με ,ένα ξύλο και τα αφήνουμε.

Πηγή: Φυσικά Προϊόντα

Previous Διαφορές μεταξύ παραδοσιακής και υδροπονικής καλλιέργειας
Next Την επιστροφή 424,8 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν σε αγρότες, ζητά η Ε.Ε.

About author

You might also like

Διάφορα 0 Comments

DuPont Charged With Tree-icide

Figure 1: Tree-icide The news broke on July 14th.  DuPont’s Imprelis®* herbicide is the prime suspect in a series of tree deaths, the main victims being eastern white pines and Norway spruces.  Owners of these conifers are

Διάφορα 0 Comments

Tο δημόσιο χρέος για αρχάριους

Οι Άγγλοι επιστρατεύουν το χιούμορ ενάντια στις περικοπές της κυβέρνησης. Aπό την καμπάνια falseeconomy.org.uk http://www.comedylab.gr/video/108/

Διάφορα 0 Comments

Glyphosate effects on diseases of plants

Glyphosate decreases plant defense and increases disease severity. Latest research at: http://www.bitsandbees.nl/huber.pdf

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply