Αντιμετώπιση Κυκλοκονίου στην Ελιά – Μάρτιος

Αντιμετώπιση Κυκλοκονίου στην Ελιά – Μάρτιος

Κυκλοκόνιο

Η ασθένεια αυτή προσβάλει κυρίως τα φύλλα της ελιάς και δημιουργεί σ’ αυτά χαρακτηριστικές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια.  Όταν η προσβολή είναι έντονη προκαλείται φυλλόπτωση. Την περίοδο αυτή πάνω στις κηλίδες υπάρχουν άφθονα μολύσματα. Οι βροχές, οι πρωινές δροσιές ειδικά σε μέρη υγρά, η πυκνή φύτευση, το ελλιπές κλάδεμα και οι ισχυρές λιπάνσεις, ευνοούν την εξέλιξη της ασθένειας. Στα ελαιοκτήματα που υπάρχουν προσβολές συνιστάται ψεκασμός όταν το μήκος της νέας βλάστησης θα είναι 2 – 5 εκατοστά.Κατάλληλα φάρμακα:

1) ΧΑΛΚΟΣ (βορδιγάλειος, θειϊκός, υδροξείδιο, υποξείδιο, οξυχλωριούχος).

Να σημειωθεί ότι ο βορδιγάλειος και ο οξυχλωριούχος χαλκός προκαλούν πτώση των προσβεβλημένων φύλλων. Ειδικότερα ο οξυχλωριούχος προκαλεί και πτώση υγιών φύλλων σε υγρές περιοχές. Η φυλλόπτωση των προσβεβλημένων φύλλων είναι επιθυμητή διότι λειτουργεί εξυγιαντικά (Μείωση μολυσμάτων).
Αν υπάρχει ταυτόχρονα και πρόβλημα λεκανίου συνιστάται να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση όπως περιγράφεται παρακάτω στο γ. (ΛΕΚΑΝΙΟ).

2) Οργανικά μυκητοκτόνα , (ΜΑΝΚΟΖΕΜΠ, ΚΡΕΣΟΞΙΜ-ΜΕΘΥΛ)

(Τεχνικό δελτίο – γεωργική προειδοποίηση)
Previous Πολλαπλασιασμός των φυτών
Next Αντιμετώπιση Ακάρεων Στην Ελιά - Μάρτιος

About author

You might also like

Ελιά 0 Comments

Φυσική παρασκευή μαύρης ελιάς (ολόκληρες)

Ελιές μαύρες ολόκληρες Διαλέγουμε ώριμες ελιές, τις τοποθετούμε στα δοχεία και τις καλύπτουμε με άλμη σε αναλογία 1 ποτήρι αλάτι σε 8 ποτήρια νερό. Οι ελιές θα ωριμάσουν περίπου σε

Μυκόρριζες 0 Comments

Προτεινόμενο πρόγραμμα Βιολογικής αντιμετώπισης της Βερτιτσιλλίωσης στη Ελιά

Tο 3ετές πείραμα με seitrich εναντίον του βερτισιλλίου της ελιάς στην Βόρειο Ελλάδα από το ΕΘΙΑΓΕ Θεσ/νίκης. Δημοσιεύθηκε σε συνέδριο για την ελιά στην Ισπανία.  Το προτεινόμενο πρόγραμμα αντιμετώπισης της

Συστάσεις φυτοπροστασίας 0 Comments

Μέτρα προστασίας των καλλιεργειών

Έκκληση του Κέντρου Προστασίας Φυτών προς τους αγρότες Να προχωρήσουν σε επεμβάσεις στις καλλιέργειες μηλιάς και αχλαδιάς, κάλεσε τους αγρότες το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, …

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply