Απορρυπαντικά-Καθαριστικά

Το σύγχρονο νοικοκυριό δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα εργαστήριο χημείας.
Μετρήσατε ποτέ πόσα διαφορετικά χημικά προϊόντα χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας,
κυρίως για καθαρισμό και απολύμανση; Η απάντηση είναι δεκάδες. Χρειάζονται
άραγε όλα αυτά τα διαφορετικά προϊόντα ή έχουμε πέσει όλοι θύματα της
επιθετικής διαφήμισης; Επιπλέον, κατά πόσον όλα αυτά τα προϊόντα είναι ακίνδυνα
για την υγεία μας και το περιβάλλον;
Η κύρια βλάβη που προκαλούν κάποια απορρυπαντικά, όταν μαζί με τα άλλα
απόβλητα καταλήξουν στη θάλασσα, είναι η εμφάνιση ευτροφισμού. Αυτό πολύ
απλά σημαίνει ότι τα νερά γίνονται πιο πλούσια σε ανόργανα άλατα αλλά πιο
φτωχά σε οξυγόνο.
Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να βοηθήσετε το περιβάλλον;
– Προτιμήστε προϊόντα που παρασκευάζονται από φυσικές πρώτες ύλες. Θα
βρείτε τέτοια προϊόντα σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
– Αποφεύγετε τα απορρυπαντικά που περιέχουν φωσφορικά άλατα.
Όταν τα απορρυπαντικά αυτά, μαζί με τα απόνερα, καταλήξουν σε κάποια
κλειστή θάλασσα (ή σε κάποια λίμνη) έχουμε το πρόβλημα του
ευτροφισμού(και αυτό μπορεί ακόμη και να σκοτώσει τους θαλάσσιους
οργανισμούς). Η πλειοψηφία των απορρυπαντικών που κυκλοφορούν
πλέον στην ελληνική αγορά χρησιμοποιούν ζεόλιθους αντί των
φωσφορικών. Προτιμήστε τα. Προσέξτε την επισήμανση στη συσκευασία
πριν επιλέξετε κάποιο προϊόν.
– Προτιμήστε τα λευκαντικά που έχουν ως βάση οξυγονούχες ενώσεις.
– Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν χλώριο ή ενώσεις του χλωρίου.
– Αποφύγετε προϊόντα με «αντιβακτηριακή» δράση. Δεν προσφέρουν
τίποτα το ουσιαστικό, αντίθετα μπορεί να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνα
«αποστειρωμένο» περιβάλλον στο χώρο σας. Ειδικότερα, αποφύγετε όλα τα
προϊόντα που περιέχουν την ουσία triclosan.
– Αποφύγετε προϊόντα που έχουν συνθετικά πρόσθετα για ενίσχυση της
λαμπρότητας των ρούχων.
Previous Βιολογικά προϊόντα
Next Βιολογική καλλιέργεια ελιάς - Εδαφικές απαιτήσεις και νερό

About author

You might also like

Συμβουλές για ερασιτέχνες 1Comments

Φτιάξτε το δικό σας λαχανόκηπο

Αρκούν λίγα τετραγωνικά μέτρα στον κήπο σας ή μερικές γλάστρες στη βεράντα σας για να καλλιεργήσετε και να απολαμβάνετε λαχανικά όλο το χρόνο Όλο και πληθαίνουν στις πόλεις οι λαχανόκηποι

Συμβουλές για ερασιτέχνες 1Comments

Πως να διαλέξετε το καλύτερο καρπούζι

Δείτε πως να διαλέξετε το πιο ώριμο καρπούζι για το τραπέζι σας. Τα καρπούζια αποτελούνται από 92% νερό και από 8% σάκχαρα. Η Ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon).

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Τα μυστικά για ένα σωστό κομποστ

Το σωστό κομπόστ δημιουργείται όταν παρέχετε στο κάδο σας το σωστό μείγμα των βασικών συστατικών για τα εκατομμύρια των μικροοργανισμών που κάνουν τη “βρώμικη” δουλειά. Αυτοί οι μικροοργανισμοί τρώνε, πολλαπλασιάζονται

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply