Απορρυπαντικά-Καθαριστικά
Το σύγχρονο νοικοκυριό δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα εργαστήριο χημείας.
Μετρήσατε ποτέ πόσα διαφορετικά χημικά προϊόντα χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας,
κυρίως για καθαρισμό και απολύμανση; Η απάντηση είναι δεκάδες. Χρειάζονται
άραγε όλα αυτά τα διαφορετικά προϊόντα ή έχουμε πέσει όλοι θύματα της
επιθετικής διαφήμισης; Επιπλέον, κατά πόσον όλα αυτά τα προϊόντα είναι ακίνδυνα
για την υγεία μας και το περιβάλλον;
Η κύρια βλάβη που προκαλούν κάποια απορρυπαντικά, όταν μαζί με τα άλλα
απόβλητα καταλήξουν στη θάλασσα, είναι η εμφάνιση ευτροφισμού. Αυτό πολύ
απλά σημαίνει ότι τα νερά γίνονται πιο πλούσια σε ανόργανα άλατα αλλά πιο
φτωχά σε οξυγόνο.
Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να βοηθήσετε το περιβάλλον;
– Προτιμήστε προϊόντα που παρασκευάζονται από φυσικές πρώτες ύλες. Θα
βρείτε τέτοια προϊόντα σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
– Αποφεύγετε τα απορρυπαντικά που περιέχουν φωσφορικά άλατα.
Όταν τα απορρυπαντικά αυτά, μαζί με τα απόνερα, καταλήξουν σε κάποια
κλειστή θάλασσα (ή σε κάποια λίμνη) έχουμε το πρόβλημα του
ευτροφισμού(και αυτό μπορεί ακόμη και να σκοτώσει τους θαλάσσιους
οργανισμούς). Η πλειοψηφία των απορρυπαντικών που κυκλοφορούν
πλέον στην ελληνική αγορά χρησιμοποιούν ζεόλιθους αντί των
φωσφορικών. Προτιμήστε τα. Προσέξτε την επισήμανση στη συσκευασία
πριν επιλέξετε κάποιο προϊόν.
– Προτιμήστε τα λευκαντικά που έχουν ως βάση οξυγονούχες ενώσεις.
– Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν χλώριο ή ενώσεις του χλωρίου.
– Αποφύγετε προϊόντα με «αντιβακτηριακή» δράση. Δεν προσφέρουν
τίποτα το ουσιαστικό, αντίθετα μπορεί να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνα
«αποστειρωμένο» περιβάλλον στο χώρο σας. Ειδικότερα, αποφύγετε όλα τα
προϊόντα που περιέχουν την ουσία triclosan.
– Αποφύγετε προϊόντα που έχουν συνθετικά πρόσθετα για ενίσχυση της
λαμπρότητας των ρούχων.
Previous
Βιολογικά προϊόντα
About author
You might also like
Φτιάξτε το δικό σας λαχανόκηπο
Αρκούν λίγα τετραγωνικά μέτρα στον κήπο σας ή μερικές γλάστρες στη βεράντα σας για να καλλιεργήσετε και να απολαμβάνετε λαχανικά όλο το χρόνο Όλο και πληθαίνουν στις πόλεις οι λαχανόκηποι
Πως να διαλέξετε το καλύτερο καρπούζι
Δείτε πως να διαλέξετε το πιο ώριμο καρπούζι για το τραπέζι σας. Τα καρπούζια αποτελούνται από 92% νερό και από 8% σάκχαρα. Η Ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon).
Τα μυστικά για ένα σωστό κομποστ
Το σωστό κομπόστ δημιουργείται όταν παρέχετε στο κάδο σας το σωστό μείγμα των βασικών συστατικών για τα εκατομμύρια των μικροοργανισμών που κάνουν τη “βρώμικη” δουλειά. Αυτοί οι μικροοργανισμοί τρώνε, πολλαπλασιάζονται
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!