Αποτελεσματικότητα Μυκορριζών στις Καλλιέργειες
Ως αποτέλεσμα έχουμε :
Αύξηση της απορροφητικότητας της ρίζας λόγω μορφολογικών και φυσιολογικών αλλαγών στο φυτό. Οι ενεργές ρίζες ζουν περισσότερο.
Αύξηση της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας των στοιχείων (Ρ, Ν, S, μικροστοιχείων Cu, Zn). Καλύτερη ανάπτυξη των βακτηρίων που διαλυτοποιούν τον φώσφορο. Καλύτερη ανάπτυξη των αζωτοβακτηρίων και ενίσχυση της αζωτοδέσμευσης στα ψυχανθή.
Μετατροπή της σχέσης φυτού-παθογόνων. Οι μυκόριζες ευνοούν την εγκατάσταση πολλών ωφέλιμων μικροοργανισμών στην ρίζα και περιορίζουν την ευαισθησία του φυτού στα παθογόνα και στους νηματώδεις. Προσδίδουν αντοχή στο φουζάριο (Fusarium oxysporum, Fusarium solani), στο βερτισίλλιο (Verticillium sp.), στην ριζοκτόνια (Rhizoctonia solani) και στην Macrophomina phaseolina. Αντοχή στο πύθιο (Pythium sp.), στη φυτόφθορα (Phytophthora sp.). ακόμη και αντοχή στο αγροβακτήριο που προκαλεί τον καρκίνο των ριζών.
Αύξηση της παραγωγής από το φυτό ορμονών όπως οι γιββερελλίνες και οι κυτοκινίνες.
Μετατροπή των υδατικών σχέσεων φυτού –εδάφους, προωθώντας καλύτερη προσαρμογή στις περιβαλλοντικές αντιξοότητες.
Σε περιπτώσεις ύπαρξης βαρέων μετάλλων οι μυκόριζες αποτοξικοποιούν τη ριζόσφαιρα.
About author
You might also like
Μυκόρριζες και Εκχυλίσματα Φυκιών
Με τον όρο εκχυλίσματα φυκιών εννοούμε τα… Για περισσότερα πατήστε εδώ
Συγκατοίκηση Μυκορριζών Με Τις Ρίζες Των Φυτών
Ανάμεσα στα φυτά που συσχετίζονται με μυκόρριζες είναι : Οι τομάτες, οι πιπεριές, τα φασόλια, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα πράσα, τα καρότα, οι πατάτες το καλαμπόκι, οι φράουλες,
Ροδιά και έλεγχος των Παθογόνων Έδαφους
Τα παθογόνα εδάφους επηρέαζουν και τη ρίζα και τη βάση του λαιμού του φυτού. Για αποτελεσματικότερο έλεγχο των παθογόνων…
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!