Αυξάνονται οι καλλιέργειες βιοτεχνολογίας

Άνοδος 10% την τελευταία χρονιά

Οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις καλλιεργειών που βασίζονται στις βιοτεχνολογίες εμφάνισαν αύξηση 10% το περασμένο έτος, σε συνέχεια της σταθερής ανάπτυξης που παρατηρείται την τελευταία δεκαετία ως αποτέλεσμα των ανησυχιών για τις παρενέργειες από την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αυτό διαπιστώνει ανάλυση της φορέων της βιομηχανίας. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο μεγαλύτερος χρήστης των γενετικά τροποποιημένων σπόρων, στη Βραζιλία αναφέρθηκε η μεγαλύτερη αύξηση, με ενίσχυση των καλλιεργειών κατά 19%, σύμφωνα με έκθεση της διεθνούς υπηρεσίας για την έκδοση σχετικών αδειών – International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications, (ISAAA).

Περίπου το 10% των παγκόσμιων καλλιεργειών είναι βιοτεχνολογικές καλλιέργειες, σύμφωνα με το ISAAA. Οι Βραζιλιάνοι αγρότες άνοιξαν τον δρόμο, αναπτύσσοντας 4 εκατομμύρια εκτάρια το 2010, που είναι η μεγαλύτερη έκταση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, σύμφωνα με τον Clive James, πρόεδρο του ISAAA. «Η χρήση βιοτεχνολογιών αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Βραζιλία», δήλωσε σχολιάζοντας ότι οι καλλιέργειες αφορούν κυρίως τη σόγια. “Η τεχνολογία είναι εδώ για να μείνει”, τόνισε ο Clive James.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπόρων για καλλιέργειες βιοτεχνολογίας με 165 εκατομμύρια στρέμματα το 2010, ήτοι αύξηση 4% σε σχέση με το 2009. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αγρότες πέρυσι φύτεψαν 365 εκατομμύρια στρέμματα γενετικός τροποποιημένου καλαμποκιού, σόγιας, βαμβακιού κ.α.

Με έδρα τις ΗΠΑ η Monsanto και η Pioneer Hi-Bred της DuPont είναι πρωτοπόρες παγκοσμίως στην ανάπτυξη των καλλιεργειών γενετικά τροποποιημένων προϊόντων βοηθώντας τους αγρότες στην καταπολέμηση ζιζανίων, εντόμων και ασθενειών.

Σύμφωνα με την έκθεση του ISAAA ενώ στην Κίνα φυτεύτηκαν μόνο 3,5 εκατομμύρια εκτάρια για βιοτεχνολογικές καλλιέργειες το περασμένο έτος, με πτώση 5% σε σχέση με το 2009, στο πλαίσιο της χάραξης πολιτικής ενθαρρύνεται η ανάπτυξη βιοτεχνολογικών καλλιεργειών προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια λόγω της αύξησης του πληθυσμού.

Το Πακιστάν και η Μιανμάρ ήταν μεταξύ των τριών χωρών που φύτεψαν για πρώτη φορά πέρυσι βιοτεχνολογικές καλλιέργειες. Η Σουηδία ανέφερε επίσης ότι προχώρησε για πρώτη φορά πέρυσι στην ανάπτυξη βιοτεχνολογικών καλλιεργειών. Ειδικότερα, οι αναπτυσσόμενες χώρες αύξησαν κατά 48% το συνολικό δυναμικό τους, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί σύμφωνα με την έκθεση του ISAA

Previous Η ανάγκη για το μικρό μας περιβόλι
Next Παρασκευή σαπουνιών

About author

You might also like

Δημοσιεύσεις 0 Comments

“Romanian Agriculture will benefit from an investment of three billion Euros this year”

Agriculture will benefit from the investment of three billion Euros this year and 2.8 billion from EU funds, Prime Minister Victor Ponta said Thursday during a press conference on “National

Δημοσιεύσεις 0 Comments

Η Διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον… Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη, σίγουρα θα τους τρομάζαμε με τον πλούτο και την ποικιλία των

Νέες Καλλιέργειες 0 Comments

Η καλλιέργεια της τρούφας στην Ελλάδα και στον κόσμο

Η καλλιέργεια της τρούφας αποτελεί σήμερα μια σύγχρονη αγροτική δραστηριότητα με εκπληκτικές αποδόσεις, κατάλληλη για πολλές ημιορεινές και ορεινές περιοχές της χώρας μας. Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply