Βιολογική καλλιέργεια ελιάς – Θρεπτικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας
Η σωστή λίπανση με Άζωτο….
Για το Φώσφορο να σημειωθεί ότι όπως συμβαίνει σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες, η ανάγκη χορήγησης του είναι μικρότερη και μάλιστα στη χώρα μας λίγες έως ελάχιστες φορές έχουν διαπιστωθεί προβλήματα έλλειψης.
Το Κάλιο είναι αναγκαίο και ιδιαίτερα τη χρόνια της αυξημένης καρποφορίας. Τα συμπτώματα της έλλειψης του Καλίου στα φύλλα είναι χαρακτηριστικό ¨κάψιμο¨ της κορυφής του φύλλου το οποίο είναι πράσινο στο υπόλοιπο έλασμα. Το ¨κάψιμο¨ μπορεί να καλύψει και τα 2/3 του ελάσματος του φύλλου, ενώ η μετάβαση από το ξερό στο πράσινο τμήμα είναι απότομη. Οι μικρότεροι καρποί , με μειωμένη περιεκτικότητα σε λάδι και οι μειωμένες αποδόσεις είναι οι σοβαρότερες συνέπειες της έλλειψης Καλίου. Ο καρπός, τα φύλλα και τα κλαδιά (κλάδεμα) αφαιρούν σημαντικές ποσότητες Καλίου από το έδαφος.
Η εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων Καλίου, ευνοεί τη διαφοροποίηση και την ανάπτυξη των ανθοφόρων οφθαλμών, βελτιώνει το μέγεθος των καρπών και αυξάνει την περιεκτικότητα τους σε λάδι. Το Κάλιο θα πρέπει να φροντίζουμε να είναι διαθέσιμο στο έδαφος σε ποσότητες περίπου ίσες με το διαθέσιμο Άζωτο.
Το Βόριο είναι το σπουδαιότερο Ιχνοστοιχείο για την Ελιά. Έλλειψη του, προκαλεί ανθόρροια και καρπόπτωση, ενώ συχνά παρατηρούνται στην επάκρια βλάστηση πολλά πυκνά και μικρά κλαδάκια που δεν καρποφορούν, η λεγόμενη «σκούπα της μάγισσας».
About author
You might also like
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ
Κουνέλι με ελιιές τσακιιστές Υλικά 1 κουνέλι ½ ποτήρι ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο (ελαφρά χτυπημένες) 3/4 ποτηριού λευκό κρασί 3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες 200 γρ. ελιές
Φυσικό Ξεπίκρισμα Ελιάς
Στο νερό του ξεπικρίσματος θα πρέπει κάθε φορά να προσθέτουμε χυμό λεμονιού στην αναλογία 1-2 λεμόνια σε 1 λίτρο νερού. Το λεμόνι βοηθά στο να διατηρούν οι ελιές το πράσινο
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ
Πατάτες σαλάτα με αυγά και μαύρες ελιές Υλικά5 πατάτες μέτριες3 αυγά1 κρεμμύδι μεγάλο12 μαύρες ελιές½ δέσμη μαϊντανόλίγο δυόσμο5-6 κ.σ. ελαιόλαδο2-3 κ.σ. λεμόνιαλάτιΤρόπος παρασκευής● Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις τυλίγουμε
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!