Βιολογική καλλιέργεια της ελιάς

Βιολογική καλλιέργεια της ελιάς

OlivesfromjordanΣτη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς είναι απαραίτητη:

1. Η σωστή εγκατάσταση των ελαιώνων.
2. Κανονική πυκνότητα φύτευσης των δένδρων.
3. Δημιουργία κατάλληλου μικροκλίματος για τα ελαιόδεντρα.
4.Φύτευση από ανατολή προς δύση για καλύτερο αερισμό και ηλιοφάνεια.
5. Η σωστή διαμόρφωση των ελαιοδέντρων. Τα ελαιόδεντρα είναι προτιμότερο να έχουν ένα κορμό με κανονικό ύψος
6.Συστηματικό κλάδεμα από μικρή ηλικία ώστε να παράγεται χρονιά παρά χρονιά ικανοποιητική σοδειά, να αποτρέπονται εχθροί και ασθένειες και να ελαχιστοποιούνται οι εργασίες και το κόστος
7. Η ισορροπημένη λίπανση με οργανικά υλικά (ζωικές και φυτικές κοπριές, λιπάσματα εγκεκριμένα για βιολογική χρήση).
8. Ορθολογική άρδευση των αρδευόμενων ελαιώνων. Αποφεύγεται η αλόγιστη άρδευση ειδικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού που επιβαρύνει την παραγωγικότητα του ελαιώνα.
9. Η σωστή χρήση των μυκητολογικών ασθενειών (κυκλοκόνιο, καπνιά κλπ) με τη χρήση χαλκούχων σκευασμάτων.
10. Η σωστή διαχείριση των εχθρών της ελιάς. Η σωστή διαμόρφωση ελαιοδέντρων, λίπανση και άρδευση συντελούν στην αποτροπή των εχθρών της ελιάς. Για τον δάκο της ελιάς εφαρμόζεται η μέθοδος της μαζικής παγίδευσης με τη χρήση παγίδων φερομονών. Με τον όρο φερομόνη προσδιορίζουμε μια χημική ουσία ή ένα μείγμα χημικών ουσιών που εκκρίνει ένα έντομο για να στείλει ένα μήνυμα σε ένα άλλο έντομο του ίδιου είδους. Μια τέτοια φερομόνη εκκρίνει, π.χ. ένα θηλυκό έντομο για να προσελκύσει το αρσενικό έντομο με σκοπό την αναπαραγωγή.

Σημείωση: Ο δάκος είναι από τα σημαντικότερα έντομα της ελληνικής γεωργίας. Τα θηλυκά άτομα γεννούν τα αυγά τους μέσα στον καρπό και οι προνύμφες τρέφονται με τη σάρκα του καρπού. Η ποσοτική και ποιοτική μείωση της παραγωγής μπορεί να φτάσει ως και 80%.

Previous Αλόη: Εξάπλωση - Οικονομική σημασία
Next Οδηγίες για τη φύτευση δένδρων

About author

You might also like

Ελιά 0 Comments

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Πατάτες τηγανητές με φρέσκα κρεμμυδάκια και ελιές Υλικά4 μέτριες πατάτες2 δέσμες κρεμμυδάκια φρέσκα10 μαύρες ελιές Τρόπος παρασκευής● Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις κόβουμε σε κύβους και τις τηγανίζουμε.● Καθαρίζουμε τα

Αμπέλι 0 Comments

Καλλιέργεια Αμπελιού, Ελιάς και Φυστικιάς – Μάιος

Ε Λ Ι Α α. Πυρηνοτρήτης Διαπιστώσεις : · Η ελιά (ποικιλία Χαλκιδικής) βρίσκεται στο στάδιο «D» και σε 8-10 ημέρες θα αρχίσει να μπαίνει στο βλαστικό στάδιο Ε που

Ελιά 0 Comments

Πάρασκευάσματα με ελιές

Πάστα ελιάς με ρίγανη Η πάστα ελιάς χρησιμοποιείται σαν ορεκτικό, αλειμμένο κατά προτίμηση σε ψωμί ολικής αλέσεως, φρυγανιά ή παξιμάδι και είναι ιδανικό κυρίως κατά τη διάρκεια των νηστειών. Υλικά

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply