Αντιμετώπιση ασθενειών και εχθρών στην Ελιά (Μάρτιος – Απρίλιος)

Αντιμετώπιση ασθενειών και εχθρών στην Ελιά (Μάρτιος – Απρίλιος)

Κυκλοκόνιο
Συμπτώματα: Κύριο σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο σχηματισμός στρογγυλών κηλίδων με χρώμα σταχτί-καστανό στο κέντρο που περιβάλλονται από καστανόμαυρες ζώνες. Ο μύκητας εμφανίζεται κυρίως στην πάνω επιφάνεια των φυτών. Όταν η προσβολή γίνεται σοβαρή τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν.
Συνθήκες ανάπτυξης: Οι μολύνσεις γίνονται όταν επικρατεί βροχερός και υγρός καιρός. Άριστες συνθήκες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι γύρω στους 16~20οC. Οι προσβολές πραγματοποιούνται την Άνοιξη και το φθινόπωρο. Η ασθένεια εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση σε ελαιώνες που βρίσκονται σε υγρές και «κλειστές» περιοχές καθώς και σε ελαιώνες πυκνής φύτευσης. Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν τη δραστηριότητα του κυκλοκόνιου.
Συστάσεις: Αραίωμα του φυλλώματος στα πυκνά δένδρα για τη δημιουργία συνθηκών αερισμού και φωτισμού που δεν ευνοούν την ανάπτυξη του κυκλοκόνιου. Συνιστάται να γίνει ψεκασμός με τη λήψη του δελτίου, χρειάζεται καλό λούσιμο των δένδρων και επανάληψη μετά από βροχή.
Φυτοπροστατευτεικά προίόντα: Χαλκούχα σκευάσματα όπως βορδιγάλειος πολτός (διάφορα σκευάσματα), οξυχλωριούχος χαλκός (διάφορα σκευάσματα), υδροξείδιο του χαλκού (διάφορα σκευάσματα).
Καρκίνωση ή Φυματίωση
Συμπτώματα: Βακτήριο είναι το αίτιο της ασθένειας που προκαλεί καρκινώματα (όγκους) σε νεαρούς βλαστούς και κλάδια.
Συνθήκες Μόλυνσης: Οι προσβολές ευνοούνται από βροχερό καιρό και κυρίως μέσω προσφάτων πληγών από το κλάδευμα.
Συστάσεις:
 1. Αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων τμημάτων των δένδρων.
 2. Αποφυγή κλαδεύματος με βροχερό καιρό.
 3. Ψεκασμός των δένδρων μετά από το κλάδευμα καθώς και μετά από χαλάζι ή παγετό με χαλκούχα σκευάσματα όπως και για το κυκλοκόνιο.

Βερτιτσιλίωση

Αποτελεί την σοβαρότερη ασθένεια της ελιάς η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί σε σημαντικό αριθμό ελαιώνων και σε διάφορες περιοχές. Πρόκειται για μύκητα εδάφους με πολύ μεγάλο κύκλο ξενιστών, ο οποίος μολύνει τα δένδρα από τις λεπτές ρίζες και προκαλεί απόφραξη των αγγείων του ξύλου. Η ασθένεια ξεκινά με τον μεταχρωματισμό των φυτών και γίνεται τελικώς φανερή είτε με τη μορφή μεμονωμένων ξερών κλάδων στα μεγαλύτερης ηλικίας δένδρα (ημιπληγία) είτε με την πλήρη ξήρανση των νεαρών δένδρων (αποπληξία).
Η ασθένεια μεταδίδεται κυρίως από τα μολυσμένα φύλλα της ελιάς ή άλλων ευπαθών ξενιστών και είναι σοβαρότερη όταν ο ελαιώνας συγκαλλιεργείται με άλλα ευπαθή στο μύκητα φυτά όπως βαμβάκι, τομάτες, πατάτες κ.α. ή γειτονεύει με ευπαθείς καλλιέργειες.
Συστάσεις:Επειδή δεν υπάρχουν χημικά μέσα για τη θεραπεία της ασθένειας, συνιστάται η αυστηρή τήρηση των παρακάτω καλλιεργητικών μέτρων.
 • Κοπή και καύση των προσβεβλημένων κλάδων με τα πρώτα συμπτώματα εκδήλωσης της ασθένειας Τα μολυσμένα δένδρα συχνά αναβλαστάνουν από τη βάση και δίνουν νέα κλαδιά χωρίς συμπτώματα ενώ είναι συχνό το φαινόμενο της ανάρρωσης.
 • Αποφυγή οργωμάτων
 • Καταστροφή των ζιζανίων
 • Άρδευση με σταγόνες και αποφυγή της κατάκλυσης και των αυλακιών
 • Χρησιμοποίηση υγειών δενδρυλλίων για την εγκατάσταση ενός ελαιώνα
 • Αποφυγή φυτέματος εκεί όπου προηγήθηκε καλλιέργεια ευπαθών στης ασθένεια φυτών (πατάτα, τομάτα, βαμβάκι)
 • Αποφυγή συγκαλλιέργειας ή γειτνίασης με ευπαθή στην ασθένεια φυτά
 • Εφαρμογή ηλιοαπολύμανσης σε εγκατεστημένους ελαιώνες

Σκωληκόμορφα Ακάρεα – (Eriophyidae)

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σε ελαιώνες προσβολές της νεαρής βλάστησης από σκωληκόμορφα ακάρεα.

Συμπτώματα: Η προσβολή γίνεται εμφανής στα ώριμα φύλλα που εμφανίζουν παραμορφώσεις υπό τη μορφή υπόφαιων ανάγλυφων κηλιδώσεων στην κάτω επιφάνεια.

Συστάσεις: Για την καταπολέμηση των ακάρεων αυτών κι επειδή δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εξειδικευμένα σκευάσματα, συνιστάται επέμβαση με κατάλληλο για την καλλιέργεια θερινό πολτό όταν η νέα βλάστηση έχει φθάσει τα 6-8 εκατοστά μέσα στο Μάρτιο. Σημειώνεται ότι μία τέτοια επέμβαση καταπολεμά ταυτόχρονα τις προνύμφες κοκκοειδών και άλλων ομόπτερων εντόμων που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή.
Καλοκόρις (Βρωμούσα)
Πρόκειται για πολυφάγο έντομο τα ενήλικα του οποίου είναι δυνατόν να προσβάλλουν τη νεαρή βλάστηση κατά την περίοδο από μέσα Μαρτίου έως και τον Μάιο. Η εμφάνιση των ακμαίων του εντόμου είναι σποραδική και συχνά ξαφνική γεγονός που απαιτεί την προσοχή και ετοιμότητα των καλλιεργητών.
Συστάσεις: Στους ελαιώνες που έχουν παρατηρηθεί προσβολές από το έντομο συστήνεται ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο επαφής με την εμφάνιση των ακμαίων ή κατά την περίοδο της έκπτυξης της νέας βλάστησης και πριν την ανθοφορία.
Ξυλοφάγα Έντομα (Σκολύτες)
Συνήθως προσβάλουν δευτερογενώς τα εξασθενημένα από διάφορες αιτίες ελαιόδενδρα. Για την αντιμετώπιση αυτών των εντόμων συνιστώνται καλλιεργητικά μέτρα όπως
 1. επιμελές καθάρισμα των δένδρων από προσβεβλημένα ή μη ξερά ή εξασθενημένα κλαδιά και άμεση καύση αυτών.
 2. Αποφυγή διατήρησης προσβεβλημένης ξυλείας στους ελαιώνες.
 3. Διατήρηση των δένδρων σε καλή κατάσταση υγείας και θρέψης.
Πηγή: (Τεχνικό δελτίο – γεωργική προειδοποίηση)
Previous Εφαρμογή του FS - 347 σε κεράσια ποικιλίας B.Burlat - Για πλήρη πρόσβαση επικοινωνήστε με το cfn@cfn.gr
Next Η ανάγκη για το μικρό μας περιβόλι

About author

You might also like

Συστάσεις φυτοπροστασίας 0 Comments

Χημική καταπολέμηση ωιδίου στο αμπέλι

Ένας αμπελουργός στην καταπολέμηση του ωιδίου έχει να επιλέξει μεταξύ των παρακάτω δραστικών.

Ελιά 0 Comments

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Ελιόπιτα με προζύμι σε ταψί Υλικά 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ½ κουταλάκι κοφτό αλάτι 2 ποτήρια νερό χλιαρό (περίπου) ½ ποτήρι ελαιόλαδο 1 κουταλιά δυόσμο ξερό 1 δέσμη κόλιαντρο ψιλοκομμένο

Ελιά 0 Comments

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Πατάτες σαλάτα με μαύρες ελιέςΥλικά5 πατάτες μέτριες1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα12 μαύρες ελιές½ ματσάκι μαϊντανόλίγο δυόσμο5-6 κ.σ. ελαιόλαδο3 κ.σ. ξίδιαλάτιΤρόπος παρασκευής● Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε μαζί με τη

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply