Η Ελλάδα και η Ευρώπη κινδυνεύουν να γίνουν έρημος

Η χώρα μας αλλά και ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος απειλείται από την αλάτωση των εδαφών, σύμφωνα με τον καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας Νίκο Μισοπολινό. Το φαινόμενο θεωρείται ως η πλέον «ύπουλη» απειλή…

για το έδαφος, αφού δε δίνει καμία ένδειξη και  όταν τελικά γίνει αντιληπτό, πολλές φορές η κατάσταση δεν είναι ανατρέψιμη.

Και αν σε αυτό προστεθεί το γεγονός ότι το έδαφος είναι μη ανανεώσιμος πόρος, γίνεται αμέσως αντιληπτή η σπουδαιότητα της προστασίας των εδαφών, τόνισε ο κ. Μισοπολινός.

Στην Ελλάδα η αλάτωση θεωρείται ως παρενέργεια της άρδευσης και της αποστράγγισης, που γίνονται στο όνομα «αύξηση της παραγωγικότητας των εδαφών» και εκτιμάται πως επηρεάζει περίπου 300.000 εκτάρια γης.

Το φαινόμενο έχει «χτυπήσει», μεταξύ άλλων, τις πεδιάδες της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Λαμίας, καθώς και περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και ορισμένες στο Νέστο αλλά και νότια της Ξάνθης και της Κομοτηνής, μέχρι την Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή «η μειωμένη βροχόπτωση, που θα επιφέρει υτπερεκμετάλλευση νερών, επιφανειακών και μη, σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία, είναι μια διαδικασία που οδηγεί στο να εξατμίζεται πιο γρήγορα το νερό και άρα θα αφήνει γρηγορότερα τα άλατα.

Ο κίνδυνος έξαρσης του φαινομένου της αλάτωσης είναι υπαρκτός, ορατός και πιο κοντά από ποτέ».

Previous Ο κήπος της... τεμπέλας
Next Φρέσκα λαχανικά από τον κήπο και το... μπαλκόνι μας όλο το χρόνο

About author

You might also like

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Φυσικά Βιολογικά Λιπάσματα

Τα κύρια θρεπτικά συστατικά των φυτών Τρεις είναι οι θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται από τα φυτά σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τα άλλα στοιχεία. Είναι το άζωτο(N), ο φώσφορος(P) και

Έδαφος 0 Comments

Ψηφιακός εδαφολογικός χάρτης

Καταγραφή θρεπτικών στοιχείων και βαρέων μετάλλων στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και δημιουργία ψηφιακών εδαφολογικών χαρτών. Παρακάτω θα δείτε το σχετικό βίντεο

Έδαφος 0 Comments

The Role of 4R Nutrient Stewardship in Reducing Greenhouse Gas Emission

The International Plant Nutrition Institute (IPNI) explains how farmers make 4R decisions (i.e., decisions on applying the Right source at the Right rate, Right time, and Right place) to minimize

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply