Η ελαιοκανθάλη, συστατικό του ελαιόλαδου, καταπολεμά το Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, το ελαιόλαδο περιέχει μια ουσία που στοχεύει και αποκλείει τις τοξικές πρωτεΐνες που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και προκαλούν έκπτωση μνήμης σε ασθενείς με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί ερευνητές στο περιοδικό Toxicology and Applied Pharmacology, η ελαιοκανθάλη μεταβάλλει τη δομή των πρωτεϊνών ADDLs, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην έναρξη του Αλτσχάιμερ.

«Η ελαιοκανθάλη μεταβάλλει τη δομή των ADDLs με τέτοιο τρόπο που αποτρέπει τη δέσμευση των πρωτεϊνών αυτών στις συνάψεις του εγκεφάλου», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η δέσμευση των πρωτεϊνών ADDLs στις συνάψεις του εγκεφάλου σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ θεωρείται ότι προκαλεί βλάβες στη λειτουργία των νευρικών κυττάρων, οδηγώντας τελικά σε έκπτωση μνήμης, κυτταρικό θάνατο και εγκεφαλική δυσλειτουργία, εξηγούν οι ερευνητές.

Οι ADDLs, που εντοπίσθηκαν για πρώτη φορά το 1998, είναι δομικά διαφορετικές από τις πλάκες αμυλοειδούς που συσσωρεύονται στους εγκεφάλους ασθενών με τη νόσο.

Τώρα, το επόμενο βήμα, κατέληξαν οι ερευνητές, είναι να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες προκειμένου να προσδιορισθεί ο ακριβής τρόπος που η ελαιοκανθάλη μεταβάλλει τη σύσταση των ADDLs, καθώς οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου.

Πηγή:healthview.gr

Previous Ακολουθεί νέα «μόδα» η επιτραπέζια ντομάτα
Next Μικρασιάτικη κουζίνα - Πώς να φτιάξετε ψητά κυδώνια

About author

You might also like

Δημοσιεύσεις 0 Comments

Farming in Crisis (video)

Social Issue: One man looks at the challenges faced in Greece caused by the economic downturn and its effects on agriculture, through the eyes of young farmers (subtitled). By Pavlos

Δημοσιεύσεις 0 Comments

Αυξάνονται οι καλλιέργειες βιοτεχνολογίας

Άνοδος 10% την τελευταία χρονιά Οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις καλλιεργειών που βασίζονται στις βιοτεχνολογίες εμφάνισαν αύξηση 10% το περασμένο έτος, σε συνέχεια της σταθερής ανάπτυξης που παρατηρείται την τελευταία δεκαετία ως

Δημοσιεύσεις 0 Comments

Ακολουθεί νέα «μόδα» η επιτραπέζια ντομάτα

Κατσένιος Νίκος Ανάρπαστες έχουν γίνει οι ντομάτες των νέων ποικιλιών με τα διαφορετικά σχήματα και χρώματα, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στο εξωτερικό. Η ανταπόκριση των καταναλωτών στις νέες

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply