Η ελαιοκανθάλη, συστατικό του ελαιόλαδου, καταπολεμά το Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, το ελαιόλαδο περιέχει μια ουσία που στοχεύει και αποκλείει τις τοξικές πρωτεΐνες που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και προκαλούν έκπτωση μνήμης σε ασθενείς με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί ερευνητές στο περιοδικό Toxicology and Applied Pharmacology, η ελαιοκανθάλη μεταβάλλει τη δομή των πρωτεϊνών ADDLs, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην έναρξη του Αλτσχάιμερ.

«Η ελαιοκανθάλη μεταβάλλει τη δομή των ADDLs με τέτοιο τρόπο που αποτρέπει τη δέσμευση των πρωτεϊνών αυτών στις συνάψεις του εγκεφάλου», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η δέσμευση των πρωτεϊνών ADDLs στις συνάψεις του εγκεφάλου σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ θεωρείται ότι προκαλεί βλάβες στη λειτουργία των νευρικών κυττάρων, οδηγώντας τελικά σε έκπτωση μνήμης, κυτταρικό θάνατο και εγκεφαλική δυσλειτουργία, εξηγούν οι ερευνητές.

Οι ADDLs, που εντοπίσθηκαν για πρώτη φορά το 1998, είναι δομικά διαφορετικές από τις πλάκες αμυλοειδούς που συσσωρεύονται στους εγκεφάλους ασθενών με τη νόσο.

Τώρα, το επόμενο βήμα, κατέληξαν οι ερευνητές, είναι να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες προκειμένου να προσδιορισθεί ο ακριβής τρόπος που η ελαιοκανθάλη μεταβάλλει τη σύσταση των ADDLs, καθώς οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου.

Πηγή:healthview.gr

Previous Ακολουθεί νέα «μόδα» η επιτραπέζια ντομάτα
Next Μικρασιάτικη κουζίνα - Πώς να φτιάξετε ψητά κυδώνια

Σχετικά με τον συντάκτη

Μπορεί να σας αρέσουν

Δημοσιεύσεις 0 Σχόλια

Κανόνες Παραγωγής Βιολογικής Γεωργίας

Σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες βιολογικής παραγωγής, οι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) απαγορεύονται σε όλες τους τις μορφές. Οι κανόνες που αφορούν την επισήμανση των τροφίμων παρέχουν στις επιχειρήσεις τη

Μυκόρριζες 0 Σχόλια

Η Επίδραση Μυκόρριζας Στην Απόδοση και το Υδατικό Δυναμικό Φυτών Γλυκού Σόργου (Sorghum Bicolor, Var. Keller)

Η Επίδραση Μυκόρριζας Στην Απόδοση και το Υδατικό Δυναμικό Φυτών Γλυκού Σόργου (Sorghum Bicolor, Var. Keller) Ι.Χ. Σπηλιόπουλος και Κ. Αγγελόπουλος Πανεπιστήμιο Πάτρας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστημιούπολη, Ρίο Πατρών Σκοπός του

Δημοσιεύσεις 0 Σχόλια

Ιπποφαές : Xρήσεις – Προϊόντα

Το ιπποφαές αναφέρεται σε κείμενα αρχαίων συγγραφέων όπου τονίζονται οι φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού. Η πιο γνωστή χρήση του κατά την αρχαιότητα σχετίζονταν με την θεραπεία των άρρωστων και τραυματισμένων

0 Σχόλια

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply