Καλλιέργεια Φακής

Καλλιέργεια Φακής

800px-Llenties_maigΗ εποχή της σποράς
Ο καλλιεργητής καλείται να αποφασίσει αν θα σπείρει την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Η φθινοπωρινή σπορά γίνεται μετά τα πρωτοβρόχια και αμέσως πριν πιάσουν οι παγωνιές. Η επιλογή της φθινοπωρινής σποράς έχει σαν στόχο να προλάβει τα ζιζάνια που θα αναπτυχθούν μετά την σπορά και θα καούν από τις πρώτες παγωνιές. Έτσι την άνοιξη η φακή θα φυτρώσει και θα αναπτυχθεί πρώτη κερδίζοντας έδαφος έναντι των ζιζανίων.

Η σπορά


Γίνεται κατά γραμμές και σε διαστήματα που κυμαίνονται από 25 έως 40 πόντους. Στην καλλιέργεια της φακής είναι απαραίτητα δύο οργώματα, το πρώτο γίνεται βαθύ έως 25 με 30 πόντους, ενώ το δεύτερο όργωμα είναι αυτό της σποράς.

Σκάλισμα  και βοτάνισμα
Η φακή υποφέρει πολύ από τα ζιζάνια, γι’ αυτό πρέπει να σκαλίζεται και να βοτανίζεται.

Μάζεμα – Ξήρανση – Αλώνισμα
Μόλις αρχίσουν να κιτρινίζουν τα φυτά αρχίζει το θέρισμα της φακής. Οι καλλιεργητές θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην ανοίξουν τα λουβιά και τιναχθεί ο καρπός.  Μετά το αλώνισμα η φακή θα πρέπει να παραμείνει σε μέρος σκιερό και ευάερο ώσπου να ξεραθεί καλά.

Πηγή: arosis

Previous Καλλιέργεια Μαϊντανού
Next Τι μπορώ να φυτέψω τώρα - Απρίλιος

About author

You might also like

Νέες Καλλιέργειες 0 Comments

Παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, η αγορά βιολογικών προϊόντων στη Γερμανία

Οι εισαγωγές βιολογικών προϊόντων στη Γερμανία, αυξάνονται δυναμικά τα τελευταία χρόνια, αλλά η χώρα μας αν και έχει τις δυνατότητες, απουσιάζει από αυτή την ενδιαφέρουσα αγορά. Η εγχώρια γερμανική παραγωγή

Νέες Καλλιέργειες 0 Comments

Η καλλιέργεια της τρούφας στην Ελλάδα και στον κόσμο

Η καλλιέργεια της τρούφας αποτελεί σήμερα μια σύγχρονη αγροτική δραστηριότητα με εκπληκτικές αποδόσεις, κατάλληλη για πολλές ημιορεινές και ορεινές περιοχές της χώρας μας. Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία

Νέες Καλλιέργειες 0 Comments

Ροδιά

Γενικά Στοιχεία: Η ροδιά (Punica granatum L.) κατάγεται από την Περσία και καλλιεργείται κυρίως σε εύκρατες περιοχές, τόσο σε χαμηλό όσο και σε υψηλό υψόμετρο. Είναι σχετικά ανθεκτική στο ψύχος,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply