Καλλιέργεια Φακής
Η εποχή της σποράς
Ο καλλιεργητής καλείται να αποφασίσει αν θα σπείρει την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Η φθινοπωρινή σπορά γίνεται μετά τα πρωτοβρόχια και αμέσως πριν πιάσουν οι παγωνιές. Η επιλογή της φθινοπωρινής σποράς έχει σαν στόχο να προλάβει τα ζιζάνια που θα αναπτυχθούν μετά την σπορά και θα καούν από τις πρώτες παγωνιές. Έτσι την άνοιξη η φακή θα φυτρώσει και θα αναπτυχθεί πρώτη κερδίζοντας έδαφος έναντι των ζιζανίων.
Η σπορά
Γίνεται κατά γραμμές και σε διαστήματα που κυμαίνονται από 25 έως 40 πόντους. Στην καλλιέργεια της φακής είναι απαραίτητα δύο οργώματα, το πρώτο γίνεται βαθύ έως 25 με 30 πόντους, ενώ το δεύτερο όργωμα είναι αυτό της σποράς.
Σκάλισμα και βοτάνισμα
Η φακή υποφέρει πολύ από τα ζιζάνια, γι’ αυτό πρέπει να σκαλίζεται και να βοτανίζεται.
Μάζεμα – Ξήρανση – Αλώνισμα
Μόλις αρχίσουν να κιτρινίζουν τα φυτά αρχίζει το θέρισμα της φακής. Οι καλλιεργητές θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην ανοίξουν τα λουβιά και τιναχθεί ο καρπός. Μετά το αλώνισμα η φακή θα πρέπει να παραμείνει σε μέρος σκιερό και ευάερο ώσπου να ξεραθεί καλά.
Πηγή: arosis
About author
You might also like
Βίντεο για την Aloe Vera (video)
Ένα εξαιρετικό βίντεο για όσους δε γνωρίζουν πολλά για το φυτό που λέγεται Αλόη Βέρα
Ντόπια παραγωγή ζωοτροφών χωρίς μεταλλαγμένα
Το αμέσως επόμενο και κρίσιμο στάδιο είναι η προώθηση και ανάπτυξη της καλλιέργειας εγχώριας ζωοτροφής. Αντί ως χώρα να εξάγουμε συνάλλαγμα -εν μέσω οικονομικής κρίσης- για να εισάγουμε μεταλλαγμένη σόγια
Καλλιέργεια ελαιοκράμβης (video)
Παρακολουθήστε το παρακάτω video
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!