ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ
Ελιόπιτα με προζύμι σε ταψί
Υλικά
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
½ κουταλάκι κοφτό αλάτι
2 ποτήρια νερό χλιαρό (περίπου)
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουταλιά δυόσμο ξερό
1 δέσμη κόλιαντρο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 δέσμη κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (μαζί και τα φρέσκα
φύλλα)
2 ποτήρια ελιές ολόκληρες
προζύμι (μέγεθος ενός αυγού)
Τρόπος παρασκευής
● Από την προηγούμενη μέρα παίρνουμε το προζύμι και το βάζουμε σε μια μικρή λεκάνη. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και ½ ποτήρι νερό χλιαρό. Το ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί. Προ-
σθέτουμε αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τα χέρια μας. Πλάθουμε σε μπαλίτσα το προζύμι, το πασπαλίζουμε με
λίγο αλεύρι και το σκεπάζουμε με πετσέτα, και από πάνω μάλλινο ύφασμα μέχρι την επόμενη μέρα για να “μπει”, δηλαδή να φουσκώσει.
● Την επόμενη μέρα βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, στο μέσο δημιουργούμε άδειο χώρο και τοποθετούμε το προζύμι. Ρίχνουμε νερό χλιαρό και το διαλύουμε καλά. Παίρνουμε λίγο-λίγο αλεύρι και
ζυμώνουμε καλά να ενωθεί το προζύμι με όλο το αλεύρι και να γίνει μια ζύμη, όπως το ψωμί. (Τη ζύμη ψωμιού μπορούμε να την προμηθευτούμε και από το φούρνο).
● Μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε ξανά να ενωθεί η ζύμη με το ελαιόλαδο. Ακολούθως το κόβουμε κομμάτια, προσθέτουμε τον δυόσμο, τον κόλιαντρο και τα κρεμμύδια και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
● Στο τέλος προσθέτουμε και τις ελιές και ζυμώνουμε ξανά.
● Βάζουμε την ελιόπιτα σε ταψί, την ισιώνουμε από πάνω με τα χέρια μας και την σκεπάζουμε με πετσέτα και μάλλινο ύφασμα μέχρι να “μπει” (φουσκώσει).
● Την ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 1 περίπου ώρα.
Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy
Previous
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ
About author
You might also like
Ανάπτυξη και Ανθεκτικότητα Φυτών Ελιάς σε Βερτιτσιλίωση (Verticillium dahliae) με τη χρήση Μυκορριζών (Seitrich)
Τα αποτελέσματα πειράματος που διεξήχθη για την ανάπτυξη, θρέψη, αντοχή στο μεταφυτευτικό σοκ και αντοχή στο Verticillium dahliae με μυκόρριζες πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Universidad
Ελληνική καινοτομία: Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων μπορούν να πωλούνται έως 2.000 ευρώ το λίτρο !!!
Τα υγρά ελαιουργικά απόβλητα (λιοζούμια ή κατσίγαροι όπως λέγονται στην Κρήτη), που αποτελούν κατάρα για το περιβάλλον λόγω της υψηλής τοξικότητάς τους, διαλύοντας ολόκληρα οικοσυστήματα και μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα,
Επίσημες Ποιοτικές Κατηγορίες Ελαιολάδου
Σήμανση του Ελαιολάδου στο στάδιο του Λιανικού Εμπορίου Οι περιγραφές στη σήμανση και οι ορισμοί του ελαιολάδου είναι υποχρεωτικοί, χρησιμοποιούνται δε εκτός από το ενδοκοινοτικό εμπόριο και στο εμπόριο με
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!