ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ
Ελιόπιτα με προζύμι σε ταψί
Υλικά
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
½ κουταλάκι κοφτό αλάτι
2 ποτήρια νερό χλιαρό (περίπου)
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουταλιά δυόσμο ξερό
1 δέσμη κόλιαντρο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 δέσμη κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (μαζί και τα φρέσκα
φύλλα)
2 ποτήρια ελιές ολόκληρες
προζύμι (μέγεθος ενός αυγού)
Τρόπος παρασκευής
● Από την προηγούμενη μέρα παίρνουμε το προζύμι και το βάζουμε σε μια μικρή λεκάνη. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και ½ ποτήρι νερό χλιαρό. Το ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί. Προ-
σθέτουμε αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τα χέρια μας. Πλάθουμε σε μπαλίτσα το προζύμι, το πασπαλίζουμε με
λίγο αλεύρι και το σκεπάζουμε με πετσέτα, και από πάνω μάλλινο ύφασμα μέχρι την επόμενη μέρα για να “μπει”, δηλαδή να φουσκώσει.
● Την επόμενη μέρα βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, στο μέσο δημιουργούμε άδειο χώρο και τοποθετούμε το προζύμι. Ρίχνουμε νερό χλιαρό και το διαλύουμε καλά. Παίρνουμε λίγο-λίγο αλεύρι και
ζυμώνουμε καλά να ενωθεί το προζύμι με όλο το αλεύρι και να γίνει μια ζύμη, όπως το ψωμί. (Τη ζύμη ψωμιού μπορούμε να την προμηθευτούμε και από το φούρνο).
● Μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε ξανά να ενωθεί η ζύμη με το ελαιόλαδο. Ακολούθως το κόβουμε κομμάτια, προσθέτουμε τον δυόσμο, τον κόλιαντρο και τα κρεμμύδια και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
● Στο τέλος προσθέτουμε και τις ελιές και ζυμώνουμε ξανά.
● Βάζουμε την ελιόπιτα σε ταψί, την ισιώνουμε από πάνω με τα χέρια μας και την σκεπάζουμε με πετσέτα και μάλλινο ύφασμα μέχρι να “μπει” (φουσκώσει).
● Την ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 1 περίπου ώρα.
Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy
Previous
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ
About author
You might also like
Φυσική παρασκευή μαύρης ελιάς
Ελιές Καλαμών μαύρες σχιστές Διαλέγουμε ελιές όταν αρχίσουν να ωριμάζουν. Τις χαράσσουμε σε 3 σημεία κατά μήκος του καρπού με λεπίδα. Τις ξεπικρίζουμε αφού τις τοποθετήσουμε σε αραιή άλμη αναλογίας
Εφαρμογή Micosat F BS σε ελιές στην Ιταλία για την αντιμετώπιση Σηψιρριζιών (Armillaria mellea)
Σύμφωνα με πειράματα που έγιναν στην Ιταλία σε συνεργασία με τα πανεπιστήμιο της Foggia, της Ancona, και της Potenza, και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο άρθρο με τίτλο: “Resistance induction in
Micosat και καταπολέμηση Βερτιτσιλίου στην Χαλκιδική
Για το 3ετές πρόγραμμα του ΕΘΙΑΓΕ πατήστε ΕΘΙΑΓΕ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – “Η ασθένεια Βερτισιλλίωση και η αντιμετώπιση της”, Επιμέλεια σύνταξης: Ζ. Ζαρταλούδης, Φ.
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!