ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟ ΜΑΡΓΑΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Στο νομό Χαλκιδικής παρατηρήθηκαν προσβολές σε ελαιώνες από εκτεταμένα φαγώματα σε ελαιόκαρπο. Μετά από επιτόπιο έλεγχο στην περιοχή των Ν. Συλλάτων και αναγνώριση από το Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης επιβεβαιώθηκε προσβολή από το λεπιδόπτερο Palpita unionalis. Διαπιστώθηκε ότι στον ελαιώνα που ελέγχθηκε δεν είχαν γίνει ψεκασμοί για την 2η γενεά της μαργαρόνιας και είχε λιπανθεί υπερβολικά με αποτέλεσμα να ευνοηθεί η έξαρση του πληθυσμού του εντόμου.
Ακολουθούν πληροφορίες για την βιολογία του εντόμου και  οδηγίες για την αντιμετώπιση του από το Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης.
ΕΘΙΑΓΕ – Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης
Οδηγίες αντιμετώπισης της ΜΑΡΓΑΡΟΝΙΑΣ Palpita unionalis
(Hubner) Lepidoptera: Pyralidae
Είναι έντομο που προσβάλλει τη νεαρή βλάστηση κυρίως, αλλά μερικές φορές προσβάλλει και καρπούς, περισσότερο στα σημεία επαφής τους, παρά μεμονωμένους καρπούς ελιάς. Κατά προτεραιότητα προσβάλλει τους καρπούς που βρίσκονται κοντά στην τρυφερή βλάστηση. Στην Ελλάδα έχει μάλλον 2 γενιές ενώ στο Ισραήλ 6. Το τρέχον έτος (2010) στη περιοχή Χαλκιδικής παρατηρήθηκαν τουλάχιστον τρείς αλληλεπικαλυπτόμενες γενεές μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.
Προσβάλλει την ελιά, την αγριελιά, τα γιασεμί, τα λιγούστρο κ.ἅ. Στην ελιά οι προνύμφες του εντόμου αυτού, προσβάλλουν τις τρυφερές κορυφές των βλαστών, κλειστά άνθη αλλά κα πράσινους καρπούς. Σημαντική ζημιά μπορεί να κάνει μόνο σε νεαρά δενδρύλλια, (φυτώρια ελιάς).
Αντιμετώπιση
Εαν κριθεί απαραίτητη μπορεί να γίνει χημική αντιμετώπιση του εντόμου τον ΑΠΡΙΛΙΟμε τις πρώτες προσβολές στη νέα βλάστηση κα τον ΙΟΥΝΙΟ με την δραστηριοποίηση της δεύτερης γενιάς. Εάν ο εχθρός συνεχίσει να δραστηριοποιείται μια τρίτη επέμβαση τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ ίσως είναι απαραίτητη. 
Στην πρώτη επέμβαση να προτιμώνται προϊόντα ήπιας δράσης που δεν καταστρέφουν τους φυσικούς εχθρούς του εντόμου όπως οι βάκιλοι ή άλλα μικροβιακά σκευάσματα ή ρυθμιστές ανάπτυξης.
Previous Ecotrap
Next Προτεινόμενο πρόγραμμα Βιολογικής αντιμετώπισης της Βερτιτσιλλίωσης στη Ελιά

About author

You might also like

Αμπέλι 0 Comments

Καλλιέργεια Αμπελιού, Ελιάς και Φυστικιάς – Μάιος

Ε Λ Ι Α α. Πυρηνοτρήτης Διαπιστώσεις : · Η ελιά (ποικιλία Χαλκιδικής) βρίσκεται στο στάδιο «D» και σε 8-10 ημέρες θα αρχίσει να μπαίνει στο βλαστικό στάδιο Ε που

Ελιά 1Comments

Πρoστατευμένο: Μυκόρριζες και ελιές – Για πλήρη πρόσβαση εποπικοινωνήστε με το cfn@cfn.gr

Δεν υπάρχει απόσπασμα διότι το άρθρο είναι προστατευμένο.

Ελιά 0 Comments

Φυσική παρασκευή πράσινης ελιάς

Ελιές πράσινες παραγεμιστές Διαλέγουμε μεγάλες ελιές, χωρίς στίγματα κατά προτίμηση μαντζανίλο.  Αφαιρούμε το κουκούτσι με το ειδικό εργαλείο.  Τις βάζουμε σε νερό να ξεπικρίσουν για 4 μέρες, αλλάζοντας το νερό

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply