Προσοχή στα επικίνδυνα λαχανικά

Τα λαχανικά αποτελούν μια δροσερή και ωφέλιμη για την υγεία και το δέρμα μας απόλαυση που οφείλουμε να έχουμε καθημερινά στο τραπέζι μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Η ασφαλής χρήση και επεξεργασία των λαχανικών, ωστόσο, μπορεί να μας προστατέψει από ανεπιθύμητος κινδύνους που «εγκυμονούν», Πώς; Ακολουθώντας απλούς και βασικούς κανόνες υγιεινής…

Στο super market και τη λαϊκή

Δώστε μεγάλη έμφαση στον τρόπο που επιλέγεται τα λαχανικά. Αποφεύγουμε τα: -Χτυπημένα, τα χτυπήματα είναι οι «πόρτες» απ’ όπου εισέρχονται οι μικροοργανισμοί -Αλλοιωμένα χρώματα και υφές, μπορεί ήδη να έχουν προσβληθεί ή να είναι τα σημεία που θα εισέλθουν πιο εύκολα οι μικροοργανισμοί.

Στο σπίτι

Θέλετε να φτιάξετε μια δροσερή και απολαυστική σαλάτα. Θυμηθείτε:

Κανόνας 1ος: Πλένουμε σε τρεχούμενο νερό και όχι με σαπούνι. Αντίθετα από ότι πιστεύεται, τα απορρυπαντικά δεν μας προφυλάσσουν από τους μικροοργανισμούς.

Κανόνας 2ος: Το καλό πλύσιμο και το τρίψιμο με το χέρι ή με μαλακή βούρτσα θεωρείται πιο αποτελεσματικό.

Κανόνας 3ος: Το βύθισμα των λαχανικών σε λεκάνη με νερό, επίσης, δεν τα προστατεύει από τα μικρόβια, απλά τα εξαπλώνει και τα μεταφέρει παντού στην «πισίνα» νερού.

Στο ψυγείο

Ο τρόπος που φυλάσσουμε τα λαχανικά θεωρείται σημαντικός τόσο για την υγεία μας όσο και για το πορτοφόλι μας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να διατηρούμε τα λαχανικά προφυλάσσοντάς τα από την επαφή με μικροοργανισμούς, ώστε να αποφεύγονται οι μολύνσεις αλλά και να μην αλλοιώνονται γρήγορα. Γι’ αυτό: Προτού τοποθετήσουμε τα λαχανικά στο ψυγείο, απομακρύνουμε χώματα και κοπριές, ώστε να αποφύγουμε τη μετάδοση των μικροβίων στα τρόφιμα που βρίσκονται στο ψυγείο. Αποθηκεύουμε τα λαχανικά σε διαφορετικό ράφι από τα νωπά τρόφιμα, όπως γαλακτοκομικά και κρέατα, εφόσον αυτά αποτελούν εστίες παθογόνων μικροοργανισμών.

Στο… εστιατόριο

Σαλμονέλα, εντεροβακτήριο E.coli, λιστέρια είναι μερικά από τα εντεροβακτήρια που μπορεί να βρεθούν στα λαχανικά μας όταν έλθουν σε επαφή με κοπριά, νερό ύδρευσης ή και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που τα επεξεργάστηκαν. Προσοχή, λοιπόν, στην υγιεινή των καταστημάτων, εφόσον τα βακτήρια αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες γαστρεντερίτιδες. Τέλος, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην επεξεργασία των λαχανικών όταν αυτά προορίζονται για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, μιας και είναι δύο ομάδες με ιδιαίτερα ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή: nutrimed.gr

Previous Ροδιά και έλεγχος των Παθογονών Έδαφους (Αδρομύκωση - Βερτιτσιλλίωση) με τη χρήση μυκορριζών - Για πλήρη πρόσβαση επικοινωνήστε με το cfn@cfn.gr
Next Ο κήπος της... τεμπέλας

About author

You might also like

Βιολογική Γεωργία 0 Comments

Βιολογικά προϊόντα

Βιολογικά προϊόντα Το 15% σχεδόν των τροφίμων που βάζουμε στο σπίτι μας καταλήγει στις χωματερές. Το ποσοστό αυτό μάλιστα φτάνει ενίοτε και το 50% της παραγόμενης τροφής, αν υπολογίσουμε το

Βιολογική Γεωργία 0 Comments

Εύκολες καλλιέργειες στη βιολογική γεωργία

Είναι σαφές ότι εκατοντάδες παραγωγοί εντάχθηκαν στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας μόνο για να καρπωθούν τις επιδοτήσεις. Ανάμεσά τους αγρότες οι οποίοι θα εγκατέλειπαν το επάγγελμα και διαπίστωσαν ότι, χωρίς κόπο,

Βιολογική Γεωργία 0 Comments

Biolinfa

Σκεύασμα οργανικής ουσίας. Περιέχει οργανική ουσία 43,4% β/β Άζωτο 4% και Κάλι 8%. Βελτιώνει τις βιοχημικές ιδιότητες του εδάφους μειώνει την έκπλυση των θρεπτικών στοιχείων και την αλατότητα των εδαφών.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply