Φτιάξτε το δικό σας λαχανόκηπο
Αρκούν λίγα τετραγωνικά μέτρα στον κήπο σας ή μερικές γλάστρες στη βεράντα σας για να καλλιεργήσετε και να απολαμβάνετε λαχανικά όλο το χρόνο
Όλο και πληθαίνουν στις πόλεις οι λαχανόκηποι της ταράτσας και των παρτεριών, τα οπωροφόρα δέντρα που φυτεύονται μέσα σε μεγάλες γλάστρες στις βεράντες και η μικρή συλλογή από αρωματικά φυτά στο περβάζι της κουζίνας. Παράλληλα, εδώ και πολλά χρόνια, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, λειτουργεί το σύστημα των «κήπων κατανομής», με θαυμάσια αποτελέσματα.
Πρόκειται για τη διανομή δημοσίων χώρων έναντι ελάχιστου ενοικίου σε οικογένειες, που καλλιεργούν σ’ αυτούς φρούτα και λαχανικά για την δική τους κατανάλωση. Σε κάποιες χώρες μάλιστα, σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά παράγει μέρος της τροφής που καταναλώνει.
Η τάση για τη δημιουργία λαχανόκηπων στο σπίτι έγινε πολύ ισχυρότερη από τότε που αρχίσαμε να ανησυχούμε για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά. Η απειλή των μεταλλαγμένων και ο φόβος για τα φυτοφάρμακα, μας δείχνουν ότι αξίζει να αφιερώνουμε λίγο χρόνο για την περιποίηση ενός τέτοιου κήπου.
Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη καλλιέργεια ενός οικιακού λαχανόκηπου από σπόρο:
-Πρώτα απ’ όλα οι καρποί που παίρνουμε από τα φυτά μας είναι βιολογικοί, αφού βέβαια τα μεγαλώσουμε χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Έτσι είναι πολύ πιο υγιεινά και αβλαβή για τον οργανισμό μας.
-Τα προϊόντα της οικιακής παραγωγής είναι πολύ πιο νόστιμα γιατί κόβονται ώριμα. Αντίθετα, αυτά του εμπορίου, για να αντέξουν το στάδιο της μεταφοράς και της έκθεσης στα ράφια των καταστημάτων, συλλέγονται άγουρα.
-Τα προϊόντα οικιακής παραγωγής αποδίδουν στο ακέραιο τις βιταμίνες και όλα τα άλλα συστατικά τους, που τόσο πολύτιμα είναι για την υγεία μας. Αυτό συμβαίνει γιατί καταναλώνονται αμέσως και δεν συντηρούνται στην ψύξη για αρκετές εβδομάδες, όπως συνήθως συμβαίνει στην αγορά.
-Επίσης κάνετε ένα βήμα προς μια πιο υγιεινή και οικονομική ζωή καθώς φυτά σε μορφή σπόρου είναι πολύ φθηνότερα σε σχέση με έτοιμα μεγαλωμένα φυτά σε γλαστράκια και με ένα φακελάκι σπόρων θα αποκτήσετε πολλά φυτά για να γεμίσετε τις γλάστρες και τον κήπο σας. Ακόμα, θα εξασφαλίσετε άριστη ποιότητα καρπών και τα χρήματα που θα ξοδεύατε για τα τρόφιμα σας!
-Υπάρχει φυσικά και η βαθιά ικανοποίηση που σίγουρα αισθανόμαστε όταν παράγουμε μόνοι μας ένα μέρος της τροφής μας, ενώ αποκτούμε ξανά μια υγιή σχέση με τη φύση και το ρυθμό των εποχών της.
-Τα φυτά που παίρνουμε έτοιμα από φυτώριο έχουν μεγαλώσει σε ιδανικές συνθήκες, για να είναι εντυπωσιακά και να πουλιούνται πιο εύκολα. Όταν όμως τα φέρνουμε σπίτι δεν έχουν πια αυτές τις ρυθμιζόμενες ιδανικές συνθήκες (θερμοκρασία, φως και νερό), απλά μπαίνουν σε μία θέση στο μπαλκόνι και πρέπει να συνηθίσουν και να σκληραγωγηθούν πολύ γρήγορα. Έτσι πολλά δεν επιβιώνουν. Αν όμως μεγαλώσουμε τα φυτά από σπόρο τα έχουμε στις ίδιες συνθήκες περιβάλλοντος από τη πρώτη μέρα: πίνουν το ίδιο νερό, αντιμετωπίζουν τους ίδιους εχθρούς, ζουν στις ίδιες θερμοκρασίες και είναι σαν αποτέλεσμα πιο ανθεκτικά.
-Επίσης, εκτονώνουμε το άγχος σκαλίζοντας και κλαδεύοντας, μαθαίνοντας και στα παιδιά μας την αξία και την χαρά της κηπουρικής. Θα αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τα φυτά, παρατηρώντας πως μεγαλώνει ένα νέο βλαστάρι μέρα με τη μέρα και πώς ένα άνθος μετασχηματίζεται σε καρπό.
About author
You might also like
Συμβουλές για προστασία από τον παγετό
Αν προβλέπεται οποιαδήποτε μορφή παγετού προστατεύονται όσο είναι δυνατόν τα ευπαθή δέντρα και λοιπά φυτά με ειδικές καλύψεις, όπως ανεμοθραύστες, πλαστικά στη φυλλική επιφάνεια ή οργανική ύλη (π.χ. υγιή φύλλα)
Ανακύκλωση – Στα Άδυτα των … Μπλε Κάδων
ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ 1. Βρόμικες συσκευασίεςΕίναι ένα λάθος που εντοπίσαμε σχεδόν σε όλους τους κάδους. Μπουκάλια μισογεμάτα με χυμούς και αναψυκτικά, κεσεδάκια με απομεινάρια από γιαούρτι, σκεύη αλουμινίου από
Απρίλιος – Μήνας για φύτευση βολβών
Τα βολβώδη φυτά είναι το δώρο της βεράντας και του κήπου. Κρυμμένοι μέσα στο χώμα, δίνουν στην κάθε εποχή λουλούδια με εντυπωσιακά χρώματα και μυρωδιές. Αυτή την εποχή φυτεύουμε τους
1 Comment
olga
10 Απριλίου, 13:49Kαλημέρα,
Ψαχνοντας πληροφορίες για ένα φραγκοστάφυλο που φύτεψα βρήκα αυτό το blog. Μου αρέσουν τα θέματά σου και ο τρόπος που τα παρουσιάζεις. Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Ασχολούμαι με τα φυτά τα λαχανικά τα δένδρα, όχι με σύστημα αλλά είμαι ένας φανατικός αναγνώστης όλων των γεωργικών/πράσινων θεμάτων. Είμαι στην Αθήνα σχετικά κοντά στην θάλασσα (Βαρη, ψηλά στο βουνό) και οι συνθήκες εδώ είναι διαφορετικές απο την βόρειο Ελλάδα. Νομίζω είσαι εκεί εσύ? Αναρωτιέμαι είσαι γεωπόνος ή πολύ ψαγμένος φανατικός ερασιτέχνης?
Ευχαριστώ και πάλι. Θα διαβάζω τα άρθρα σου. Συνέχισε την ωραία προσπάθεια.
ολγα