Σαρκοφάγα φυτά παγιδεύουν τα θύματα τους κάτω από το έδαφος
Στα κεντρικά υψίπεδα της Βραζιλίας στο Campos Rupestres. ένα από τα πιο παράξενα είδη ζει στην περιοχή με τα φτωχά σε θρεπτικά στοιχεία εδάφη , λέγεται Philcoxia, και φυτρώνει με τα φύλλα του μέσα στο έδαφος!
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το γιατί. Τα φύλλα είναι παγίδα που απορροφάει και τρώει μικροσκοπικούς οργανισμούς.
Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι παρόλα που τα φύλλα της Philcoxia είναι κάτω από τη γη εξακολουθούν να φωτοσυνθέτουν. Το φυτό έχει μόνο μια κεντρική ρίζα που απορροφά νερό σε αντίθεση με το πλούσιο ριζικό σύστημα των άλλων φυτών που χρησιμεύει για την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος.
«Όταν είδα για πρώτη φορά τα αποτελέσματα, δεν μπορούσα να πιστέψω αυτά τα φύλλα έτρωγαν πραγματικά νηματώδεις,” λέει ο Rafael Oliveira του Πανεπιστημίου Campinas στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν βρήκαν κανένα μύκητα ή άλλους οργανισμούς που σχετίζονται με τα φύλλα, και δήλωσε ότι σχεδιάζει να μελετήσει το φαινόμενο περαιτέρω. Οι ερευνητές θέλουν επίσης να γνωρίζουν πως το φυτό αυτό προσελκύει τους νηματώδεις.
Τέλος ο Aaron Ellison, ένας οικολόγος στο Χάρβαρντ Δάσος σε Petersham, Μασαχουσέτη. «Είναι μια πραγματικά καλή μελέτη», λέει, όχι μόνο επειδή «όλοι αγαπούν σαρκοβόρα φυτά.” Ακόμα και ο Κάρολος Δαρβίνος, γράφοντας το 1875, τους κάλεσε «την πιο υπέροχη φυτά στον κόσμο.
Παρά το γεγονός ότι Philcoxia δεν είναι το πρώτο φυτό που ανακαλύφθηκε να τρώει μικροοργανισμούς, οι νηματώδεις φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τη διατροφή του φυτού. Ο Aaron Ellison, ένας περιβαλλοντολόγος στο Harvard Forest στο Petersham, Massachusetts λέει ότι «Είναι μια πραγματικά καλή μελέτη», λέει, όχι μόνο επειδή «όλοι αγαπούν σαρκοβόρα φυτά.” Ακόμα και ο Κάρολος Δαρβίνος, γράφοντας το 1875, αποκάλεσε τα συγκεκριμένα φυτά «τα πιο υπέροχα φυτά στον κόσμο.
Πηγή:Science
About author
You might also like
Μυκόρριζες: Δράση
Δράση: Οι ωφέλιμοι μικροργανισμοί εποικούν την ριζόσφαιρα, οι μυκόρριζες συμβιώνουν με το ρίζωμα και εμποδίζουν τους παθογόνους να εγκατασταθούν. Η συμβίωση αυτή έχει αποδειχτεί εξαιρετικά ωφέλιμη στην περίπτωση του μύκητα
Χρήση του Micosat σε δέντρα και κηπευτικά
Το MICOSAT BS με συμβιωτικούς μύκητες….. Διαβάστε περισσότερα »
Micosat και καταπολέμηση Βερτιτσιλίου στην Χαλκιδική
Για το 3ετές πρόγραμμα του ΕΘΙΑΓΕ πατήστε ΕΘΙΑΓΕ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – “Η ασθένεια Βερτισιλλίωση και η αντιμετώπιση της”, Επιμέλεια σύνταξης: Ζ. Ζαρταλούδης, Φ.
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!