Σπορά σπανακιού

Το σπανάκι είναι ένα σηµαντικό χειµερινό λαχανικό που ευδοκιµεί σε βαθιά, πλούσια αµµοπηλώδη εδάφη µε pH 6-7. Για να έχουμε φρέσκο σπανάκι προς κατανάλωση τις ηµέρες του Πάσχα η σπορά πρέπει να γίνεται Φεβρουάριο.

Προτιµώνται εδάφη µε µεσηµβρινή έκθεση ώστε τα φυτά να δέχονται περισσότερο ήλιο. Η σπορά γίνεται σε ψιλοχωµατισµένο έδαφος µε σπαρτική σε γραµµές 30 µε 40 εκ. και 20 εκ. επί των γραµµών και σε βάθος σποράς 2,5 περίπου εκ. Για ένα στρέµµα χρειάζονται 2 κιλά σπόρου.
Το σπανάκι θέλει µέτρια υγρασία και στις µέτριες θερµοκρασίες δίνει τις καλύτερες αποδόσεις. Χρειάζεται προσοχή από τις παγωνιές. Μετά το φύτρωµα του σπόρου τα φυτά είναι έτοιµα για συγκοµιδή σε 7 εβδοµάδες.
Τα φυτά κόβονται λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Τα καλώς αναπτυγµένα φυτά έχουν φύλλα σαρκώδη και παράρριζα που βλαστάνουν µαζί σε πυκνές ή ανοιχτές τούφες.
Τα φύλλα πρέπει να έχουν πρακτικά τριγωνικό σχήµα, βαθυπράσινο χρώµα, λεία χείλη και κυµατιστή ή λεία επιφάνεια αναλόγως ποικιλίας. Μετά την κοπή, τα φύλλα συσκευάζονται σε καλάθια ή κιβώτια. Το σπανάκι µπορεί να διατηρηθεί νωπό µέχρι 10 µέρες σε θερµοκρασία 1οC και υγρασία 90%.

Πηγή:agronews

Previous Ημερίδα για Ιπποφαές Γκοτζι μπέρι και Ροδιά
Next Μαγειρεμένα τρόφιμα

About author

You might also like

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Τι σπέρνουμε/φυτεύουμε τον Αύγουστο

Σπορά Μπρόκολα Κουνουπίδια Λάχανα Μαρούλια Καρότα Παντζάρια Ραπανάκια Πατάτες Μεταφύτευση* Αγγούρια Κολοκύθια Μπρόκολα Κουνουπίδια Λάχανα *Μεταφύτευση εννοούμε ότι παίρνουμε το φυτό μας απο το γεωπόνο ή το δικό μας σπορείο

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Τι φυτεύουμε τώρα; – Φεβρουάριος

Ο Φεβρουάριος είναι ένας καλός μήνας για να γίνουν οι παρακάτω σπορές ή μεταφυτεύσεις: Για να δείτε τι ακόμα μπορώ να φυτέψω τον Φεβρουάριο, πατήστε εδώ Σπορά σπανακιού, σέσκουλου, πράσου, 

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Τι ρίχνουμε στους μπλε κάδους

Στους μπλε κάδους τοποθετούμε: -Συσκευασίες από Αλουμίνιο (αναψυκτικά, μπίρες…) -Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο (από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό…) -Συσκευασίες από Πλαστικό (μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι,

1 Comment

Leave a Reply