Σπορά σπανακιού

Το σπανάκι είναι ένα σηµαντικό χειµερινό λαχανικό που ευδοκιµεί σε βαθιά, πλούσια αµµοπηλώδη εδάφη µε pH 6-7. Για να έχουμε φρέσκο σπανάκι προς κατανάλωση τις ηµέρες του Πάσχα η σπορά πρέπει να γίνεται Φεβρουάριο.

Προτιµώνται εδάφη µε µεσηµβρινή έκθεση ώστε τα φυτά να δέχονται περισσότερο ήλιο. Η σπορά γίνεται σε ψιλοχωµατισµένο έδαφος µε σπαρτική σε γραµµές 30 µε 40 εκ. και 20 εκ. επί των γραµµών και σε βάθος σποράς 2,5 περίπου εκ. Για ένα στρέµµα χρειάζονται 2 κιλά σπόρου.
Το σπανάκι θέλει µέτρια υγρασία και στις µέτριες θερµοκρασίες δίνει τις καλύτερες αποδόσεις. Χρειάζεται προσοχή από τις παγωνιές. Μετά το φύτρωµα του σπόρου τα φυτά είναι έτοιµα για συγκοµιδή σε 7 εβδοµάδες.
Τα φυτά κόβονται λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Τα καλώς αναπτυγµένα φυτά έχουν φύλλα σαρκώδη και παράρριζα που βλαστάνουν µαζί σε πυκνές ή ανοιχτές τούφες.
Τα φύλλα πρέπει να έχουν πρακτικά τριγωνικό σχήµα, βαθυπράσινο χρώµα, λεία χείλη και κυµατιστή ή λεία επιφάνεια αναλόγως ποικιλίας. Μετά την κοπή, τα φύλλα συσκευάζονται σε καλάθια ή κιβώτια. Το σπανάκι µπορεί να διατηρηθεί νωπό µέχρι 10 µέρες σε θερµοκρασία 1οC και υγρασία 90%.

Πηγή:agronews

Previous Ημερίδα για Ιπποφαές Γκοτζι μπέρι και Ροδιά
Next Μαγειρεμένα τρόφιμα

About author

You might also like

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Καλλιέργεια Γαρύφαλλου

Για καλή ανθοφορία απαιτείται καλά στραγγιζόμενο χώμα με ουδέτερο pH (προς ελαφρά αλκαλικό). Οι απαιτήσεις σε φως είναι μεγάλες άρα θέλει έκθεση στον ήλιο. Λίπανση με λίπασμα γενικής χρήσης. Οι απαιτήσεις

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Είκοσι σούπερ τροφές που δεν τρώμε

Μπορούμε εύκολα να βρούμε δεκάδες δικαιολογίες για να αποφύγουμε τροφές που δεν έχουμε συνηθίσει – ή δεν θέλουμε- να καταναλώνουμε. Όσο «άσχημα» και αν φαίνονται τα φασολάκια, όσο και αν

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Ξεφορτωθείτε τα ασφαλώς!

 Αν σκεφτείτε όμως όλα εκείνα τα πράγματα που βρίσκουν το δρόμο τους στα σκουπίδια επιβαρύνοντας το περιβάλλον αλλά και την ποιόητα του πόσιμου νερού, τότε μάλλον θα πρέπει να ανησυχείτε.

1 Comment

Leave a Reply