Στο «μικροσκόπιο» το μήλο που δε μαυρίζει

Το πρώτο γενετικά τροποποιημένο μήλο

Καναδική εταιρεία βιοτεχνολογίας ζητά από τις αμερικανικές αρχές να εγκρίνουν την καλλιέργεια του πρώτου γενετικά τροποποιημένου μήλου-μια ποικιλία που δεν μαυρίζει όταν κοπεί και θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη χρήση του φρούτου σε έτοιμα σνακ και σαλάτες.

Παραμένει βέβαια άγνωστο οι καταναλωτές θα δείξουν ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη για το νέο μήλο, εφόσον εγκριθεί. Ακόμα και οι καλλιεργητές μήλων δηλώνουν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να λάβουν την απόφαση:

«”Γενετικά τροποποιημένο” -αυτό είναι μια κακιά λέξη στη βιομηχανία μας» δήλωσε ο Τοντ Φραϊχόβερ, εκπρόσωπος των καλλιεργητών στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, προέλευση της μισής αμερικανικής παραγωγής μήλων.

Η καναδική Okanagan Specialty Fruits of Summerland, με έδρα τη Βρετανική Κολομβία, κατέθεσε αίτηση στο υπουργείο Γεωργίας, το οποίο θα εξετάσει την υπόθεση σε συνεργασία με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA). Η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.

Μέχρι σήμερα το υπουργείο έχει δεχτεί αιτήσεις για 100 γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες. Η πρώτη που έλαβε έγκριση, το 1992, ήταν μια «μεταλλαγμένη» ντομάτα που ωριμάζει πιο αργά. Έγκριση καλλιέργειας έχει λάβει επίσης ένα δαμάσκηνο με ανθεκτικότητα σε έναν ιό, αυτή όμως είναι η πρώτη αίτηση για γενετικά τροποποιημένο μήλο.

Τα μεταλλαγμένα φρούτα ακόμα σπανίζουν στα αμερικανικά χωράφια, αν και η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης σόγιας και καλαμποκιού είναι πια εξαιρετικά διαδεδομένη.

Η νέα ποικιλία μήλου, με την ονομασία Arctic (αρκτικό) ήδη συναντά αντιδράσεις. Η βασική ανησυχία αφορά το ενδεχόμενο επιμόλυνσης των συμβατικών καλλιεργειών λόγω επικονίασης με γύρη από τη γενετικά τροποποιημένη ποικιλία.

Αυτό, υποστηρίζει η εταιρεία Okanagan, μπορεί να αποφευχθεί με την κατάλληλη χωροταξία στις καλλιέργειες.

Η τεχνολογία «μη μαυρίσματος» προήλθε από αυστραλιανή εταιρεία που την είχε εφαρμόσει στην πατάτα. Στις ποικιλίες αυτές έχουν απενεργοποιηθεί τα ένζυμα που ευθύνονται για το μαύρισμα έπειτα από έκθεση στο οξυγόνο του αέρα.

Το Center for Food Safety, μια οργάνωση καταναλωτών που ασχολείται με το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, δεν έχει καν πειστεί ότι το «αρκτικό» μήλο είναι ασφαλές.

«Οι επιστήμονες λένε ότι απλώς κλείνουν ένα [γονιδιακό] διακόπτη, στην πραγματικότητα όμως ο διακόπτης αυτός είναι συνδεδεμένος με άλλους διακόπτες» δήλωσε ο Άντριου Κίμπελ, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης.

Εξέφρασε εξάλλου επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι καταναλωτές θα δείξουν ενδιαφέρον: «Αυτό που θέλει ο κόσμος δεν είναι ένα μήλο που έχει κάνει Botox. Προβλέπω αποτυχία» είπε.

Δημοσιεύτηκε στο http://tech.pathfinder.gr
Previous Φυσική παρασκευή μαύρης ελιάς (χωρίς αλάτι)
Next ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

About author

You might also like

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Τα μυστικά για ένα σωστό κομποστ

Το σωστό κομπόστ δημιουργείται όταν παρέχετε στο κάδο σας το σωστό μείγμα των βασικών συστατικών για τα εκατομμύρια των μικροοργανισμών που κάνουν τη “βρώμικη” δουλειά. Αυτοί οι μικροοργανισμοί τρώνε, πολλαπλασιάζονται

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Πώς να καθαρίσετε το σπίτι σας γρήγορα και εύκολα

Η καθαριότητα του σπιτιού είναι μια πονεμένη ιστορία για κάθε νοικοκυρά, μιας και απαιτεί χρόνο και κόπο. Υπάρχουν όμως μερικά κόλπα τα οποία μας κάνουν τη ζωή πολύ πιο εύκολη…

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Η κρυφή ζάχαρη στις τροφές των παιδιών μας- Τι να προσέχουμε

H περιεκτικότητα σε ζάχαρη ορισμένων «υγιεινών»  καθημερινών τροφών.  Για παράδειγμα, ένα κουτί ζαχαρούχο αναψυκτικό ή σοκολατούχο γάλα περιέχει περίπου 7 κουταλιές ζάχαρης, ενώ μια μικρή σοκολάτα μπορεί να περιέχει 6-7

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply