Στο «μικροσκόπιο» το μήλο που δε μαυρίζει

Το πρώτο γενετικά τροποποιημένο μήλο

Καναδική εταιρεία βιοτεχνολογίας ζητά από τις αμερικανικές αρχές να εγκρίνουν την καλλιέργεια του πρώτου γενετικά τροποποιημένου μήλου-μια ποικιλία που δεν μαυρίζει όταν κοπεί και θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη χρήση του φρούτου σε έτοιμα σνακ και σαλάτες.

Παραμένει βέβαια άγνωστο οι καταναλωτές θα δείξουν ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη για το νέο μήλο, εφόσον εγκριθεί. Ακόμα και οι καλλιεργητές μήλων δηλώνουν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να λάβουν την απόφαση:

«”Γενετικά τροποποιημένο” -αυτό είναι μια κακιά λέξη στη βιομηχανία μας» δήλωσε ο Τοντ Φραϊχόβερ, εκπρόσωπος των καλλιεργητών στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, προέλευση της μισής αμερικανικής παραγωγής μήλων.

Η καναδική Okanagan Specialty Fruits of Summerland, με έδρα τη Βρετανική Κολομβία, κατέθεσε αίτηση στο υπουργείο Γεωργίας, το οποίο θα εξετάσει την υπόθεση σε συνεργασία με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA). Η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.

Μέχρι σήμερα το υπουργείο έχει δεχτεί αιτήσεις για 100 γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες. Η πρώτη που έλαβε έγκριση, το 1992, ήταν μια «μεταλλαγμένη» ντομάτα που ωριμάζει πιο αργά. Έγκριση καλλιέργειας έχει λάβει επίσης ένα δαμάσκηνο με ανθεκτικότητα σε έναν ιό, αυτή όμως είναι η πρώτη αίτηση για γενετικά τροποποιημένο μήλο.

Τα μεταλλαγμένα φρούτα ακόμα σπανίζουν στα αμερικανικά χωράφια, αν και η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης σόγιας και καλαμποκιού είναι πια εξαιρετικά διαδεδομένη.

Η νέα ποικιλία μήλου, με την ονομασία Arctic (αρκτικό) ήδη συναντά αντιδράσεις. Η βασική ανησυχία αφορά το ενδεχόμενο επιμόλυνσης των συμβατικών καλλιεργειών λόγω επικονίασης με γύρη από τη γενετικά τροποποιημένη ποικιλία.

Αυτό, υποστηρίζει η εταιρεία Okanagan, μπορεί να αποφευχθεί με την κατάλληλη χωροταξία στις καλλιέργειες.

Η τεχνολογία «μη μαυρίσματος» προήλθε από αυστραλιανή εταιρεία που την είχε εφαρμόσει στην πατάτα. Στις ποικιλίες αυτές έχουν απενεργοποιηθεί τα ένζυμα που ευθύνονται για το μαύρισμα έπειτα από έκθεση στο οξυγόνο του αέρα.

Το Center for Food Safety, μια οργάνωση καταναλωτών που ασχολείται με το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, δεν έχει καν πειστεί ότι το «αρκτικό» μήλο είναι ασφαλές.

«Οι επιστήμονες λένε ότι απλώς κλείνουν ένα [γονιδιακό] διακόπτη, στην πραγματικότητα όμως ο διακόπτης αυτός είναι συνδεδεμένος με άλλους διακόπτες» δήλωσε ο Άντριου Κίμπελ, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης.

Εξέφρασε εξάλλου επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι καταναλωτές θα δείξουν ενδιαφέρον: «Αυτό που θέλει ο κόσμος δεν είναι ένα μήλο που έχει κάνει Botox. Προβλέπω αποτυχία» είπε.

Δημοσιεύτηκε στο http://tech.pathfinder.gr
Previous Φυσική παρασκευή μαύρης ελιάς (χωρίς αλάτι)
Next ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

About author

You might also like

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Ο κήπος της… τεμπέλας

Αν ο τρόπος ζωής σας δεν σας επιτρέπει να ασχοληθείτε με το μπαλκόνι ή τον κήπο σας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας όαση!

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Η κηπουρική διώχνει το stress..

Οι ασχολίες στον κήπο αποδείχτηκαν ευεργετικές στο να εξαλειφθεί το stress σε σχετικό κοινό πείραμα των πανεπιστημίων Leiden & του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Wageningen της Ολλανδίας. Ζητήθηκε από 30 ερασιτέχνες –

Συμβουλές για ερασιτέχνες 1Comments

Εύκολος Τρόπος Ποτίσματος Φυτών Τομάτας

Σε ένα πλαστικό μπουκάλι του νερού, ανοίγουμε τρύπες με ένα μυτερό αντικείμενο και το τοποθετούμε στο έδαφος όπως φαίνεται στη διπλανή εικόνα

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply