Συναγερμός για την επέλαση του κουνουπιού “τίγρη”
Μάχη με τα κουνούπια δίνουν και φέτος οι κάτοικοι κυρίως της δυτικής υπαίθρου Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.
Σε κλοιό κουνουπιών θα βρεθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, καθώς επιστήμονες θεωρούν δεδομένη την επέλαση του ιδιαιτέρως επιθετικού κουνουπιού “Τίγρης”.
Το είδος αυτό εγκαταστάθηκε στην πόλη από το 2009 και αποτελεί τη… “Φεράρι” των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, όπως χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο κουνούπι, λόγω της ταχύτητάς του, ο Σπύρος Μουρελάτος της εταιρείας “Οικοανάπτυξη”, που πραγματοποιεί ψεκασμούς.
Εν τω μεταξύ, μάχη με τα κουνούπια δίνουν και….
φέτος οι κάτοικοι της δυτικής υπαίθρου Θεσσαλονίκης, στις περιοχές πέριξ της Χαλκηδόνας, του Αξιού και της Χαλάστρας, που παρά τους εναέριους και επίγειους ψεκασμούς αποτελούν τις βασικές εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών, κυρίως λόγω των ορυζώνων.
Αντίθετα, δεν παρατηρείται ιδιαίτερη όχληση στις τουριστικές περιοχές όπως ο Σταυρός, η Ασπροβάλτα, ο Θερμαϊκός και η Μηχανιώνα, όπου σημειώθηκε έξαρση στην αρχή της σεζόν, αλλά στη συνέχεια οι πηγές αναπαραγωγής των κουνουπιών φαίνεται ότι ελέγχθηκαν. Στη γειτονική Χαλκιδική ωστόσο, την πλέον τουριστική περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, καταγράφονται προβλήματα όχλησης από τα κουνούπια σε πολλές περιοχές, γεγονός που οδήγησε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να αναθέσουν την καταπολέμηση των κουνουπιών σε ιδιωτικές εταιρείες, προστατεύοντας τους τουρίστες.
Η… επέλαση του “Τίγρη”
Στον νομό Θεσσαλονίκης η όχληση από τα κουνούπια είναι περιορισμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ικανοποιητικά εξελίσσεται η πορεία του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, που άρχισε τον περασμένο Μάιο με επίγειους ψεκασμούς και συνεχίστηκε στις αρχές Ιουνίου με εναέριους. Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές των δήμων Χαλκηδόνας και Δέλτα, που σύμφωνα με τον δόκτορα Βιολογίας και εκπρόσωπο της εταιρείας “Οικοανάπτυξη” που υλοποιεί το πρόγραμμα, Σπύρο Μουρελάτο, αποτελούν τις βασικές εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών, τα οποία… εξάγουν στην υπόλοιπη πεδιάδα της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο απειλή για τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος συνιστά το κουνούπι “Τίγρης”, το οποίο βρίσκεται ήδη στην πόλη από το 2009. Σύμφωνα με τον κ. Μουρελάτο έκανε ήδη την εμφάνισή του. Πρόκειται για αστικό κουνούπι, άκρως επιθετικό, που μπορεί να μεταφέρει 26 ασθένειες. “Πρόκειται για τη… Φεράρι της δημόσιας υγείας, καθώς είναι γρήγορο κουνούπι, αγαπά το αστικό περιβάλλον και γι’ αυτό απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων για την καταπολέμησή του”.
Και επειδή η εμφάνισή του προκαλεί ήδη ανησυχία, η “Οικοανάπτυξη” ανέλαβε τους ψεκασμούς σε 11 ρέματα της Θεσσαλονίκης, μήκους 27 χλμ., ενώ σε μία εβδομάδα από σήμερα η εταιρεία πρόκειται να καλύψει μέσω ψεκασμών περί τα 5.000 φρεάτια σε ολόκληρη την πόλη. Επίσης θα καλύψει και ευαίσθητες εγκαταστάσεις, νοσοκομείων και γηροκομείων, για να μην απειληθούν οι ασθενείς από τον “Τίγρη”.
“Δεν έχουμε παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου”
Σε ό,τι αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου, που ευθύνεται για περισσότερα από 250 κρούσματα κατά την περσινή χρονιά στην Κεντρική Μακεδονία, φέτος, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής παρακολούθησης της “Οικοανάπτυξης”, δεν αναφέρεται κανένα κρούσμα. “Δεν έχει έρθει σε γνώση μας η παρουσία του ιού, ωστόσο συνεργαζόμαστε με το ΚΕΕΛΠΝΟ και με το ΑΠΘ στο πλαίσιο έρευνας για την επιδημιολογική παρακολούθηση του ιού του Δυτικού Νείλου”, τόνισε ο κ. Μουρελάτος. Συγκεκριμένα από τις αρχές Απριλίου συλλέγονται σε δεκαπενθήμερη βάση κουνούπια από 60 σταθερές θέσεις και από τις αρχές Ιουνίου γίνονται αιμοληψίες σε περιστέρια από εκατό επιλεγμένους περιστερώνες και σε πουλερικά από εκατό επιλεγμένους ορνιθώνες σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Τα ευρήματα αυτά, όπως είπε ο κ. Μουρελάτος, θα οδηγήσουν στη λήψη των όποιων πρόσθετων μέτρων κριθούν αναγκαία στην περίπτωση επανεμφάνισης του ιού και εφέτος.
Πρόβλημα στη Χαλκιδική
Σύμφωνα με επιστημονικές μετρήσεις, οι πληθυσμοί των κουνουπιών στη Χαλκιδική είναι ιδιαίτερα αυξημένοι. Το πρόβλημα παραδέχθηκε και ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Δαμιανός Ιορδανίδης, λέγοντας ότι “φέτος έχουμε περισσότερα κουνούπια σε σχέση με πέρυσι”. Ανέφερε ότι δεν είναι τραγική η κατάσταση, αλλά οι πληθυσμοί των κουνουπιών είναι πράγματι αυξημένοι σε πολλές περιοχές, γεγονός που οφείλεται, όπως είπε, και στις πολλές βροχοπτώσεις. “Μάλιστα φέτος κάποιοι δήμοι προτείναμε στην αναπτυξιακή εταιρεία που αναλαμβάνει τις κουνουποκτονίες να ψεκάσει και τα φρεάτια, με την ελπίδα ότι θα περιοριστεί η όχληση” σημείωσε ο κ. Ιορδανίδης.
Εφ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
About author
You might also like
Το γονίδιο που “ειδοποιεί” τα λουλούδια να ανθίσουν
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γενετικό «διακόπτη» που ενεργοποιείται την άνοιξη, μόλις αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία στο περιβάλλον και κάνει έτσι τα λουλούδια να ανθίζουν στην ώρα τους. Όπως ανακαλύφθηκε,
Πλούσιες χώρες, φτωχοί λαοί
Ενώ ο δυτικός κόσμος συνεχίζει να προοδεύει, ο τρίτος κόσμος αντιμετωπίζει φτώχεια, επιδημίες, πολέμους, μόλυνση του περιβάλλοντος, παιδική θνησιμότητα. Πόσο φτωχές είναι όμως στην πραγματικότητα οι χώρες του τρίτου κόσμου
Το φοινικόδασος του Πρέβελη αναγεννήθηκε
Ένα από τα πολυτιμότερα και σπανιότερα οικοσυστήματα της πατρίδας μας, το φοινικόδασος του Πρέβελη, αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2010 η περιοχή
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!