Τι δεν πρέπει να βάζουμε για να κάνουμε ένα σωστό κομπόστ.

Κρέας, ψάρια, ζωικά λίπη
Προσθέτοντας τα συγκεκριμένα υλικά διατρέχετε τον κίνδυνο της προσέλκυση ανεπιθύμητων επισκεπτών στο κομπόστ σας (μύγες, κουνούπια, ποντίκια κτλ).

Εφημερίδες τεμαχισμένες ή Χαρτιά Γραφείου
Είναι καλύτερα να τα πάτε στην ανακύκλωση.  Το χαρτί είναι πολύ πιθανόν να περιέχει χημικές ουσίες που δεν είναι καλό για το κομπόστ σας. Επίσης με την προσθήκη εφημερίδας ή εκτυπωμένου χαρτιού γραφείου ρισκάρετε την προσθήκη χημικών από το μελάνι που ουσιαστικά δεν αξίζει τον κόπο.

Τέφρα/Στάχτη από το μπάρμπεκιου σας
Σε πολύ μικρές ποσότητες οι στάχτες (από ξύλο μόνο) μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες για ορισμένες εφαρμογές γκαζόν. Παρόλα αυτά ποτέ μην βάζετε στάχτη από το μπάρμπεκιου στη σωρό σας.

Περιττώματα από σκύλους ή γάτες
Διατρέχετε μεγάλο κίνδυνο να προσθέσετε στην σωρό σας πληθώρα ασθενειών, για να μην αναφέρουμε τη δυσάρεστη μυρωδιά! Μπορείτε να προσθέσετε περιττώματα από κότες, άλογα, αγελάδες, και κουνελιών αλλά… με μέτρο. Σαν γενικό κανόνα μπορείτε να κομποστοποίησετε περιττώματα ΜΗ σαρκοβόρων ζώων. Αν έχετε πρόσβαση σε αυτές τις πολύ υψηλές πηγές αζώτου, καλό είναι να τις προσθέσετε στο σωρό σας. Είναι πάρα πολύ “ζεστά” υλικά για άμεση εφαρμογή στον κήπο σας. Αλλά, πάντα να θυμάστε την αναλογίας σας καφέ με πράσινο του 4-σε-1. Η κοπριά θεωρείτε “πράσινο” υλικό καθώς είναι πλούσια σε άζωτο… ακόμα κι αν στην εμφάνιση είναι καφέ.

Πριονίδια, ξύσματα ξύλου
Να είστε προσεκτικοί στην προσθήκη αυτών των υλικών λόγω της υψηλής περιεκτικότητα τους σε άνθρακα, και το πολύ μικρό μέγεθος των σωματιδίων τους καθώς το πριονίδι μπορεί να υπερκεράσει τον σωρό λιπάσματος σας. Παρόλα αυτά, μπορεί επίσης να είναι αρκετά χρήσιμο, αν έχετε μια τυχόν υπερφόρτωση από “πράσινα” υλικά. Αποφύγετε τη χρήση πριονιδιών που προήλθαν από μαύρο ξύλο καρυδιάς, καθώς περιέχει μια χημική ουσία που θα ανακόψει ή και εμποδίσει την ανάπτυξη ορισμένων φυτών, κυρίως τοματών.

Δημοσιεύτηκε στο www.saveourplanet.gr

Previous Υλικά και διεργασία για ένα σωστό κομποστ
Next MICOSAT WP - Για πλήρη πρόσβαση επικοινωνήστε με το cfn@cfn.gr

About author

You might also like

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Δωρεάν εγχειρίδιο συντήρησης κομμένων ανθέων στο βάζο

Στο εγχειρίδιο αυτό (του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του τμήματος Γεωργίας της Κύπρου) το οποίο απευθύνεται είτε σε αυτούς που ασχολούνται με εμπόριο  κομμένων ανθέων, είτε σε καταναλωτές.

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Μαγειρεμένα τρόφιμα

Μετά το ψήσιμο, το φαγητό πρέπει να καταναλωθεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Διαφορετικά το φυλάμε, στο ψυγείο και πριν το καταναλώσουμε το ξαναζεσταίνουμε, έτσι ώστε, στο κέντρο του, να έχει

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Προσέχτε τι τρώτε έξω

Ο κίνδυνος της ποικιλίας O κατάλογος βρίθει εδεσμάτων και εμείς, προκειμένου να γευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερα δείγματα της τέχνης του σεφ, παραγγέλνουμε ποικιλίες, που συνήθως τιτλοφορούνται τόσο ποικιλο-τρόπως όσο

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply