Το σαντορινιό ντοματάκι πάει για Π.Ο.Π. και κερδίζει νέους καταναλωτές

Η φάβα και το ασύρτικο κρασί είναι τα δύο σαντορινιά προϊόντα που έχουν ήδη αναγνωριστεί ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Στον ίδιο δρόμο επιχειρεί τώρα να βαδίσει και το τρίτο προϊόν – σήμα κατατεθέν – του νησιού, η μικρόκαρπη ντομάτα, το περίφημο σαντορινιό ντοματάκι.

«Η αναγνώρισης της μικρόκαρπης ντομάτας ως ΠΟΠ θα βοηθήσει την εμπορική της πορεία της, η οποία ήδη είναι πετυχημένη σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σημειωτέον, ότι η τιμή παραγωγού για το ντοματάκι Σαντορίνης που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ντοματοπελτέ, είναι στα 70 λεπτά το κιλό, τιμή δεκαπλάσια από ό,τι για τις άλλες ντομάτες», επισημαίνεται.


Το ότι οι Σαντορινιοί αγρότες έφτασαν, εν μέσω κρίσης, στην Αθήνα και στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας για να προβάλλουν τα προϊόντα τους και να κυνηγήσουν τις ευκαιρίες είναι ενδεικτικό της γεωργικής «άνοιξης», που ζει αυτή τη στιγμή το νησί.

Πλάι στον τουρισμό, που ήταν και παραμένει η Νο1 οικονομική δραστηριότητα, η γεωργία – κάποτε κύριο επάγγελμα για τους περισσότερους σαντορινιούς – παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μια καινούργια δυναμική.

«Αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται στη Σαντορίνη 13.000 στρέμματα αμπέλια, 2.000 στρέμματα φάβας, και 400 στρέμματα ντομάτας. Οσον αφορά την ντομάτα και τη φάβα, οι αριθμοί είναι υπερδιπλάσιοι σε σχέση με πέντε χρόνια πριν. Τα προϊόντα μας θεωρούνται όλα άριστης ποιότητας και εξάγονται σε Ευρώπη και Αμερική», παρατηρεί ο κ. Καφούρος.

Στα επόμενα σχέδια των σαντορινιών παραγωγών είναι και η ανάπτυξη του αγροτουρισμού. «Ο οινοτουρισμός αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ώστε το νησί μας να γίνει ένας προορισμός και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου», λένε οι καλλιεργητές και οι παραγωγοί του νησιού.

Ηδη το οινοποιείο της Ενωσης δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, αλλά όπως σημειώνουν «αυτό που προέχει είναι η διάσωση του αμπελώνα της Σαντορίνης, ο οποίος απειλείται από την άναρχη και ανεξέλεγκτη δόμηση».

Πολύ μικρή – πολύ νόστιμη

Η καλλιέργεια της ντομάτας στη Σαντορίνη ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Το σαντορινιό ντοματάκι είναι μοναδικό στο είδος του. Η ποικιλία του είναι μικρόκαρπη, χοντρόφλουδη και θαμνώδης με καρπούς, που πολλές φορές συναγωνίζονται το μέγεθος του κερασιού.

Ο φλοιός της μίνι ντομάτας είναι σκληρός και η γεύση της μοναδική, ενώ ανάλογης ποιότητας είναι και ο τοματοπολτός που παράγεται από αυτήν. Καλλιεργείται σε έδαφος άνυδρο και ηφαιστειογενές. Το αποτέλεσμα είναι ένας καρπός γλυκός και ταυτόχρονα ελαφρά όξινος.

Η νωπή νομάτα της Σαντορίνης αλλά και τα προϊόντα της (τοματοπολτός, χυμός και αποξηραμένη), είναι πλούσια και σε πολύτιμα συστατικά (λυκοπένιο) με ευεργετικές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πηγή: ΒΗΜΑ

Previous Metcalfa pruinosa - Xρήση σκευασμάτων για την καταπολέμηση του εντόμου σε ακτινίδιο
Next Βιολογική Αντιμετώπιση του Εντόμου Metcalfa Pruinosa με Εξαπόλυση του Φυσικού του Εχθρού Neodryinus typhlogybae

About author

You might also like

Διατροφή 0 Comments

Ξήρανση φρούτων

Η επιτυχής ξήρανση εξαρτάτε από τη θερμοκρασία, την ξηρότητα και τη καλή κυκλοφορία του αέρα. Προετοιμάστε τα κομμάτια των φρούτων σε ασκορβικό οξύ, κιτρικό οξύ, χυμό λεμονιού ή μίγμα μεταμπισουλφίτ.

Διατροφή 0 Comments

Τι έτρωγαν οι πρόγονοι μας

Εν αρχή ήταν τα βελανίδια. Μετά… εγένετο άρτος και οίνος και στη συνέχεια οι καρποί αυξάνονταν και πληθύνονταν. Όσπρια, κρέας, σίτος και λάδι. Μέχρι σήμερα, που τα λίπη φθάνουν και

Διατροφή 0 Comments

Τα καλύτερα λαχανικά και φρούτα αποτοξίνωσης

Μερικά φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην καταπολέμηση τοξινών στον οργανισμό πιο αποτελεσματικά από άλλα. “Ένα φρούτο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα”… Παρακάτω είναι μερικά φρούτα και λαχανικά με

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply