Το σαντορινιό ντοματάκι πάει για Π.Ο.Π. και κερδίζει νέους καταναλωτές

Η φάβα και το ασύρτικο κρασί είναι τα δύο σαντορινιά προϊόντα που έχουν ήδη αναγνωριστεί ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Στον ίδιο δρόμο επιχειρεί τώρα να βαδίσει και το τρίτο προϊόν – σήμα κατατεθέν – του νησιού, η μικρόκαρπη ντομάτα, το περίφημο σαντορινιό ντοματάκι.

«Η αναγνώρισης της μικρόκαρπης ντομάτας ως ΠΟΠ θα βοηθήσει την εμπορική της πορεία της, η οποία ήδη είναι πετυχημένη σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σημειωτέον, ότι η τιμή παραγωγού για το ντοματάκι Σαντορίνης που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ντοματοπελτέ, είναι στα 70 λεπτά το κιλό, τιμή δεκαπλάσια από ό,τι για τις άλλες ντομάτες», επισημαίνεται.


Το ότι οι Σαντορινιοί αγρότες έφτασαν, εν μέσω κρίσης, στην Αθήνα και στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας για να προβάλλουν τα προϊόντα τους και να κυνηγήσουν τις ευκαιρίες είναι ενδεικτικό της γεωργικής «άνοιξης», που ζει αυτή τη στιγμή το νησί.

Πλάι στον τουρισμό, που ήταν και παραμένει η Νο1 οικονομική δραστηριότητα, η γεωργία – κάποτε κύριο επάγγελμα για τους περισσότερους σαντορινιούς – παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μια καινούργια δυναμική.

«Αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται στη Σαντορίνη 13.000 στρέμματα αμπέλια, 2.000 στρέμματα φάβας, και 400 στρέμματα ντομάτας. Οσον αφορά την ντομάτα και τη φάβα, οι αριθμοί είναι υπερδιπλάσιοι σε σχέση με πέντε χρόνια πριν. Τα προϊόντα μας θεωρούνται όλα άριστης ποιότητας και εξάγονται σε Ευρώπη και Αμερική», παρατηρεί ο κ. Καφούρος.

Στα επόμενα σχέδια των σαντορινιών παραγωγών είναι και η ανάπτυξη του αγροτουρισμού. «Ο οινοτουρισμός αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ώστε το νησί μας να γίνει ένας προορισμός και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου», λένε οι καλλιεργητές και οι παραγωγοί του νησιού.

Ηδη το οινοποιείο της Ενωσης δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, αλλά όπως σημειώνουν «αυτό που προέχει είναι η διάσωση του αμπελώνα της Σαντορίνης, ο οποίος απειλείται από την άναρχη και ανεξέλεγκτη δόμηση».

Πολύ μικρή – πολύ νόστιμη

Η καλλιέργεια της ντομάτας στη Σαντορίνη ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Το σαντορινιό ντοματάκι είναι μοναδικό στο είδος του. Η ποικιλία του είναι μικρόκαρπη, χοντρόφλουδη και θαμνώδης με καρπούς, που πολλές φορές συναγωνίζονται το μέγεθος του κερασιού.

Ο φλοιός της μίνι ντομάτας είναι σκληρός και η γεύση της μοναδική, ενώ ανάλογης ποιότητας είναι και ο τοματοπολτός που παράγεται από αυτήν. Καλλιεργείται σε έδαφος άνυδρο και ηφαιστειογενές. Το αποτέλεσμα είναι ένας καρπός γλυκός και ταυτόχρονα ελαφρά όξινος.

Η νωπή νομάτα της Σαντορίνης αλλά και τα προϊόντα της (τοματοπολτός, χυμός και αποξηραμένη), είναι πλούσια και σε πολύτιμα συστατικά (λυκοπένιο) με ευεργετικές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πηγή: ΒΗΜΑ

Previous Metcalfa pruinosa - Xρήση σκευασμάτων για την καταπολέμηση του εντόμου σε ακτινίδιο
Next Βιολογική Αντιμετώπιση του Εντόμου Metcalfa Pruinosa με Εξαπόλυση του Φυσικού του Εχθρού Neodryinus typhlogybae

About author

You might also like

Διατροφή 0 Comments

Ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικού προϊόντος σε αγγούρια Βουλγαρίας

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ύστερα από εργαστηριακούς ελέγχους, ανίχνευσαν σε δείγμα αγγουριών, προέλευσης Βουλγαρίας, υπολείμματα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος..

Διατροφή 0 Comments

ΕΦΕΤ – Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τρώμε έξω

Για να δείτε τι πρέπει να προσέχετε όταν τρώτε έξω, πατήστε στο παρακάτω link

Διατροφή 0 Comments

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της γραμμής παραγωγής γιαούρτης της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ ΑΒΕΕ

Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών για παρουσία ευρωτίασης (μούχλας) σε στραγγιστό γιαούρτι 2% με την εμπορική ονομασία «ΠΡΟΜΕΛ» της εταιρείας

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply