Σαρκοφάγα φυτά παγιδεύουν τα θύματα τους κάτω από το έδαφος

Στα κεντρικά υψίπεδα της Βραζιλίας στο Campos Rupestres. ένα από τα πιο παράξενα είδη ζει στην περιοχή με τα φτωχά σε θρεπτικά στοιχεία εδάφη , λέγεται Philcoxia, και φυτρώνει με τα φύλλα του μέσα στο έδαφος!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το γιατί. Τα  φύλλα είναι παγίδα που απορροφάει και τρώει μικροσκοπικούς οργανισμούς.

Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι παρόλα που τα φύλλα της Philcoxia είναι κάτω από τη γη εξακολουθούν να φωτοσυνθέτουν. Το φυτό έχει μόνο μια κεντρική ρίζα που απορροφά νερό σε αντίθεση με το πλούσιο ριζικό σύστημα των άλλων φυτών που χρησιμεύει για την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος.

«Όταν είδα για πρώτη φορά τα αποτελέσματα, δεν μπορούσα να πιστέψω αυτά τα φύλλα έτρωγαν πραγματικά νηματώδεις,” λέει ο Rafael Oliveira του Πανεπιστημίου Campinas στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν βρήκαν κανένα μύκητα ή άλλους οργανισμούς που σχετίζονται με τα φύλλα,  και δήλωσε ότι σχεδιάζει να μελετήσει το φαινόμενο περαιτέρω. Οι ερευνητές θέλουν επίσης να γνωρίζουν πως το φυτό  αυτό προσελκύει τους νηματώδεις.

Τέλος ο Aaron Ellison, ένας οικολόγος στο Χάρβαρντ Δάσος σε Petersham, Μασαχουσέτη. «Είναι μια πραγματικά καλή μελέτη», λέει, όχι μόνο επειδή «όλοι αγαπούν σαρκοβόρα φυτά.” Ακόμα και ο Κάρολος Δαρβίνος, γράφοντας το 1875, τους κάλεσε «την πιο υπέροχη φυτά στον κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι Philcoxia δεν είναι το πρώτο φυτό  που ανακαλύφθηκε να τρώει  μικροοργανισμούς, οι νηματώδεις φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τη διατροφή του φυτού. Ο Aaron Ellison, ένας περιβαλλοντολόγος στο  Harvard Forest στο  Petersham, Massachusetts λέει ότι «Είναι μια πραγματικά καλή μελέτη», λέει, όχι μόνο επειδή «όλοι αγαπούν σαρκοβόρα φυτά.” Ακόμα και ο Κάρολος Δαρβίνος, γράφοντας το 1875, αποκάλεσε τα συγκεκριμένα φυτά  «τα πιο υπέροχα φυτά στον κόσμο.

Πηγή:Science

Previous «Έξυπνη ενέργεια» σε πέντε νησιά
Next Φυσικά εκχυλίσματα Βοτάνων για την φυτοπροστασία - Για πλήρη πρόσβαση επικοινωνήστε με το cfn@cfn.gr

About author

You might also like

Προστατευμένο 0 Comments

Πρoστατευμένο: MICOSAT WP – Για πλήρη πρόσβαση επικοινωνήστε με το cfn@cfn.gr

Δεν υπάρχει απόσπασμα διότι το άρθρο είναι προστατευμένο.

Μυκόρριζες 0 Comments

Ροδιά και έλεγχος των Παθογόνων Έδαφους

Τα παθογόνα εδάφους επηρέαζουν και τη ρίζα και τη βάση του λαιμού του φυτού.  Για αποτελεσματικότερο έλεγχο των παθογόνων…

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply