Αμπέλι – Ασθένειες Ξύλου: Ευτυπίωση – Ίσκα – Φώμοψη

Τα μέτρα ενάντια στις ασθένειες του ξύλου είναι κοινά και συνίστανται στην αφαίρεση και καταστροφή των πηγών μόλυνσης και σε προληπτικές καλλιεργητικές πρακτικές. Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα ενάντια στα παθογόνα του ξύλου που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτή την περίοδο.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΜΟΛΥΝΣΗΣ / ΜΕΤΡΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ

Πρέπει να αφαιρούνται κεφαλές και κληματίδες που παρουσιάζονται αυτή την περίοδο ξερέςμε λευκό χρώμα και μικρά μαύρα στίγματα (Φώμοψη). Επιπλέον τα πρέμνα που επισημάνθηκαν κατά την περασμένη βλαστική περίοδο, να παρουσιάζουν καχεκτική βλάστηση την άνοιξη (Ευτυπίωση) ή μεσονεύρια χλώρωση το καλοκαίρι (Ίσκα), πρέπει να κλαδεύονται τελευταία με σκοπό να ανασχηματιστούν. Η τομή εξυγίανσης να γίνεται (μετά από απολύμανση του πριονιού) στο υγιές ξύλο, 10 cm κάτω από την μόλυνση- σάπισμα που έχει μορφή σκληρού καστανού ξύλου (Ευτυπίωση) ή μορφή εύθρυπτου ξανθού ξύλου (Ίσκα). Αν ο ανασχηματισμός δεν επιτευχθεί από κάποιον λαίμαργο που υπάρχει ή που θα εκπτυχθεί κάτω από την τομή τότε τα ασθενή πρέμνα πρέπει να ξεριζώνονται και να καίγονται.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΝΕΩΝ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ

• Το κλάδεμα να καθυστερεί όσο το δυνατόν και να γίνεται προς το τέλος του χειμώνα- αρχές άνοιξης, σε μέρες χωρίς βροχή, άνεμο και παγετό.
• Τα προσβεβλημένα κούτσουρα, (ξύλο μεγαλύτερο των 2 ετών) κορμοί, βραχίονες και τα πρέμνα που εκριζώνονται πρέπει να καταστρέφονται με φωτιά από όλους τους αμπελουργούς.
• Να αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι μεγάλες τομές κλαδέματος. Τα μολυσμένα πρέμνα που έχουν επισημανθεί το προηγούμενο καλοκαίρι να κλαδεύονται τελευταία..
• Ενδιάμεσα να απολυμαίνονται τα εργαλεία κλαδέματος με καθαρό οινόπνευμα ή διάλυμα φορμόλης 5% ή χλωρίνης 10%.
• Όπου δεν γίνεται να αποφύγουμε τις μεγάλες τομές κλαδέματος να επικαλύπτετε την πληγή με ένα προστατευτικό τομών (πάστα) που πρέπει να εφαρμόζεται (με πινέλο) αμέσως μετά το κλάδεμα (εντός 24 ωρών).
• Αν δεν γίνει προστασία πληγών με εφαρμογή πάστας με πινέλο καλό είναι αμέσως μετά το κλάδεμα (και πριν το φούσκωμα των ματιών) να γίνει ένα ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια χαλκούχο σκεύασμα.

Πηγή:minagric

Previous Καλλιέργεια Αραχίδας (Αράπικο Φυστίκι)
Next Τα Δημοφιλέστερα Άγρια Χόρτα της Μεσογείου και οι Ευεργετικές τους Ιδιότητες

About author

You might also like

Αμπέλι 3 Comments

Θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη του αμπελιού

Τα κύρια θρεπτικά στοιχεία για την καλλιέργεια του αμπελιού είναι το άζωτο,ο φώσφορος και το κάλιο. Υπάρχουν και άλλα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη του αμπελιού που χρησιμοποιούνται σε μικρότερες

Αμπέλι 0 Comments

Καλλιέργεια Αμπελιού, Ελιάς και Φυστικιάς – Μάιος

Ε Λ Ι Α α. Πυρηνοτρήτης Διαπιστώσεις : · Η ελιά (ποικιλία Χαλκιδικής) βρίσκεται στο στάδιο «D» και σε 8-10 ημέρες θα αρχίσει να μπαίνει στο βλαστικό στάδιο Ε που

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply