Βαμβακίαση πεύκων

Βαμβακίαση πεύκων

Η βαμβακίαση των πεύκων είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γεωπόνοι. Η βαμβακίαση που παρουσιάζεται στα πεύκα είναι αποτέλεσμα από την ύπαρξη της του εντόμου μαρσαλίνα (Marchalina hellenica). Η μαρσαλίνα είναι ένα φλοιομυζητικό έντομο που προσβάλλει το πεύκο, το εξασθενεί αφού ρουφά τους χυμούς του , προκαλώντας με τον τρόπο αυτό την μερική η ολική του νέκρωση.

Το έντομο στο προνυμφικό στάδιο, παράγει ένα κηρώδες προστατευτικό κάλυμα, τη γνωστή βαμβακάδα, ενώ τα πλούσια σε υδατάνθρακες περιττώματά της αποτελούν το γνωστό μελίτωμα που στάζει από τα πεύκα και αποτελεί την βασική τροφή της μέλισσας. Το έντομο αυτό αποφάσισαν κάποια στιγμή να το διαδώσουν Μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί μαζί με το υπουργείο Γεωργίας αγνοώντας ή αδιαφορώντας για τις καταστροφικές οικολογικές συνέπειες.

Υπάρχουν πολλοί μέθοδοι αντιμετώπισης αλλά θέλει υπομονή αφού θα χρειαστούν πολλές επαναλήψεις. Θα πρέπει όμως να μην ψεκάζουμε μεγάλα πεύκα μέσα στις πόλεις με φάρμακα που είναι επικίνδυνα.

Για αυτό καλό είναι μέσα στις πόλεις να εφαρμόζουμε φιλικούς στο περιβάλλον τρόπους αντιμετώπισης της βαμβακίασης.

  • Το πλύσιμο των δένδρων με νερό με υψηλή πίεση αλλά και η χρήση βιολογικών μέσων είναι οι καλύτερος τρόπος.
  • Μια άλλη μέθοδος είναι οι οικολογικές ταινίες. Την εποχή της κινητικότητας του εντόμου (άνοιξη – καλοκαίρι) τοποθετείται στον κορμό του πεύκου η ταινία η οποία καλυμμένη με την ειδική κόλλα , το έντομο που κινείται κολλά επάνω της.
  • Επίσης το ασβέστωμα του δένδρου είναι μια καλή πρόληψη.
Previous Πώς γίνεται η σπορά πιστοποιημένου πατατόσπορου
Next Using maths to feed the world

About author

You might also like

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Θερίζει η νόσος νοζεμίαση

Σε εφιάλτη εξελίσσεται η ασθένεια νοζεμίαση για τους Έλληνες μελισσοκόμους, αφού χιλιάδες παραγωγοί βλέπουν κόπους χρόνων να καταστρέφονται. Περίπου … 250.000 ως 300.000 μελίσσια υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί την τελευταία

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Τι σπέρνουμε/φυτεύουμε τον Αύγουστο

Σπορά Μπρόκολα Κουνουπίδια Λάχανα

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply