Ψηφίσθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο το σχέδιο τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας για την καλλιέργεια ΓΤΟ

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν την ευελιξία να αποφασίζουν για τον περιορισμό ή την απαγόρευση της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) και να μπορούν να χρησιμοποιούν περιβαλλοντικούς λόγους ως βάση για τις εν λόγω αποφάσεις. Αυτό τονίζεται στο νομοθετικό ψήφισμα που ενέκρινε την Τρίτη, 5 Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ). Το σχέδιο τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας – το οποίο εγκρίθηκε με 548 ψήφους υπέρ, 84 κατά και 31 αποχές – θα συζητηθεί τώρα στο Συμβούλιο των κρατών μελών.

Η εισηγήτρια του ΕΚ, Corinne Lepage (Φιλελεύθεροι, Γαλλία), δήλωσε τα εξής: «Χαίρομαι που το Κοινοβούλιο έφθασε σε συμφωνία για το δύσκολο ζήτημα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ), το οποίο απασχολεί το κοινό εδώ και χρόνια. Εάν το Συμβούλιο καταφέρει να βρει μια κοινή θέση, η ισορροπημένη αυτή συμφωνία θα επιτρέψει στις χώρες και τις περιφέρειες να έχουν το δικαίωμα να μην καλλιεργήσουν ΓΤΟ, εφόσον δεν το επιθυμούν».

Η νομοθετική πρόταση του Κοινοβουλίου μεταβάλλει σημαντικά την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη δεν είχαν δυνατότητα απαγόρευσης της καλλιέργειας ΓΤΟ για οποιοδήποτε λόγο που σχετίζεται με το περιβάλλον. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι περιβαλλοντικοί λόγοι είναι οι μόνοι που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν νομικά είτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είτε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Λόγοι για την απαγόρευση της καλλιέργειας ΓΤΟ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει να χορηγηθεί στα κράτη μέλη της ΕΕ το δικαίωμα να απαγορεύουν τέτοιες καλλιέργειες και να χρησιμοποιούν ως βάση αιτιολόγησης μία πληθώρα λόγων, εκτός, όμως, από εκείνους που συνδέονται με την αξιολόγηση των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία και το περιβάλλον, οι οποίοι θα αξιολογούνταν αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Το ΕΚ, επέμεινε ότι τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να εμποδίζονται από το να δηλώνουν, συμπληρωματικά, λόγους που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς αυτό θα προσδώσει σε αυτές τις αποφάσεις μία πιο σταθερή νομική βάση στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών κανόνων. Παραδείγματα χρήσης τέτοιων λόγων είναι η πρόληψη της ανάπτυξης της αντίστασης στα φυτοφάρμακα, η διατήρηση της βιοποικιλότητας ή η έλλειψη στοιχείων σχετικά με τις δυνητικές αρνητικές συνέπειες από την ελευθέρωση ΓΤΟ στο περιβάλλον.
Επιπλέον, το ΕΚ θεώρησε ότι και οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως νόμιμοι λόγοι για την απαγόρευση, π.χ. όταν δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι ακούσιας παρουσίας ΓΤΟ σε συμβατικές ή βιολογικές καλλιέργειες.

Το κόστος της παρουσίας ΓΤΟ σε συμβατικές καλλιέργειες

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν στο ψήφισμά τους ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν μέτρα για την πρόληψη της ακούσιας παρουσίας των ΓΤΟ σε άλλα προϊόντα συμβατικών ή βιολογικών καλλιεργειών, ενώ χρειάζεται να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρχει οικονομική ευθύνη για τους υπαίτιους.

Επικαιροποίηση των ευρωπαϊκών ελέγχων ασφαλείας

Ο έλεγχος ασφαλείας και η έγκριση, σε επίπεδο ΕΕ, για την καλλιέργεια ΓΤΟ θα εξακολουθήσει να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση δεν επηρεάζει τη διαδικασία αυτή, αλλά οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι οι κατευθυντήριες γραμμές πρέπει να βελτιωθούν.

Επί του παρόντος, δύο ποικιλίες γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών έχουν λάβει έγκριση από την ΕΕ: ένα στέλεχος αραβόσιτου και ένα είδος πατάτας. Ωστόσο, λίγα είναι τα κράτη μέλη που καλλιεργούν αυτά τα είδη για εμπορικούς σκοπούς. Η Ελλάδα, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο έχουν ενεργοποιήσει τη λεγόμενη «ρήτρα διασφάλισης» στην υφιστάμενη ευρωπαϊκή οδηγία (2001) και απαγορεύουν ρητά την καλλιέργεια ορισμένων ΓΤΟ.

Πηγή:ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

Previous ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΠΛΕΝΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΜΕ ΞΥΔΙ!
Next Ξήρανση λαχανικών

About author

You might also like

Διατροφή 0 Comments

Το τυρί που κατακτά τον κόσμο

Μυρωδάτο, μαστιχωτό, γευστικότατο ,και με καταγωγή την Ελλάδα, είναι  μερικά από τα τυριά που  κατακτούν   τον κόσμο εδώ κ αρκετά χρόνια από την Σουηδία μέχρι και τη Σιγκα-πουρη. Στην Μπάλου

Διατροφή 1Comments

Οι ευεργετικές ιδιότητες του πεπονιού

Οι ευεργετικές ιδιότητες του πεπονιού δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές σε πολλούς. Έτσι, λοιπόν, σε ένα πείραμα που έκανα ερευνητές από το εξωτερικό, αποδείχτηκε ότι διαθέτει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Οι

Διατροφή 0 Comments

Επιστροφή στα εγχώρια προϊόντα

Της Λινας Γιανναρου Εξι στα δέκα προϊόντα που καταναλώνουν οι Ελληνες προέρχονται από το εξωτερικό. Το 70% των προϊόντων στον κλάδο της υπόδησης είναι εισαγόμενο, ενώ 8 στα 10 ρούχα

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply