Εργασίες για κάθε μήνα – Φεβρουάριος

– Προστατέψτε τα νεαρά φυτά σας από το κρύο γιατί πολλές φορές ακόμα και μία σύντομη έκθεση των φυτών στις χειμωνιάτικες θερμοκρασίες, είναι ικανή να καταστρέψει ένα φυτό.
– Αν κάπου κοντά σας υπάρχουν δέντρα όπως αμυγδαλιές και μανόλιες, όταν σχηματιστούν τα μπουμπούκια κόψτε λίγα κλαδιά και βάλτε τα σε νερό. Θα ανθίσουν στο βάζο φέρνοντας λίγη άνοιξη μέσα στο σπίτι σας…

– Σύντομα, τα φυτά που έχετε μέσα στο σπίτι σας θα αντιληφθούν ότι οι ημέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν και οι υψηλές θερμοκρασίες των κλειστών χώρων θα τα βοηθήσουν να εμφανίσουν νέα βλαστάρια. Μεταφυτέψτε τα σε μεγαλύτερες γλάστρες, αν χρειάζονται αλλαγή και κλαδέψτε αν χρειάζεται, για να διορθώσετε το σχήμα και το μέγεθός τους.
– Όταν τα φυτά σας αρχίσουν να εμφανίζουν νέα βλάστηση, ξαναρχίστε σιγά σιγά τη λίπανση με μικρότερες δόσεις, μέχρι σταδιακά να φτάσετε στην κανονική αραίωση. Καθαρίστε καλά τις γλάστρες και τα πιατάκια τους, ώστε την άνοιξη να μην υπάρχουν εστίες και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό εντόμων και ασθενειών.
– Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε παλιές γλάστρες φροντίστε να τις καθαρίσετε καλά, χρησιμοποιώντας νερό και χλωρίνη (9 μέρη νερό προς 1 μέρος χλωρίνη και 2-3 κουταλιές ξύδι) και αφήστε τις να στεγνώσουν με τον αέρα.
– Αν κάποιο φυτό σας πέθανε για άγνωστο λόγο και υποψιάζεστε ότι επρόκειτο για κάποια «μυστηριώδη» ασθένεια, πετάξτε το χώμα του και μην το ξαναχρησιμοποιήσετε. Πιθανόν να έχει προσβληθεί από μύκητες εδάφους και να μεταδοθούν και στο επόμενο φυτό. Κρατήστε τη γλάστρα, αφού όμως την καθαρίσετε καλά όπως περιγράψαμε.
– Ελέγξτε τους βολβούς που έχετε αποθηκεύσει από πέρυσι και πετάξτε όσους δείχνουν μαλακοί, ζαρωμένοι ή έχουν σημάδια μούχλας.
– Οι βολβοί που φυτέψατε το φθινόπωρο μπορεί να αρχίσουν να ανθίζουν στα τέλη αυτού του μήνα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
– Κλάδεμα: κλαδέψετε τα αναρριχώμενα (π.χ. αγιόκλημα, γιασεμί, μπουκαμβίλια) και τους θάμνους (π.χ. αγγελική) που ανθίζουν το καλοκαίρι. Αφαιρέστε κατ΄αρχήν όλα τα ξερά ή σπασμένα βλαστάρια και αραιώστε λίγο τα κλαδιά (κυρίως στο κέντρο), ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα και ο ήλιος να περνάει μέσα από τα κλαδιά και να φτάνει παντού. Κλαδέψτε τις μηλιές, τις αχλαδιές και τις κερασιές. Ειδικά για τις ροδακινιές και τα εσπεριδοειδή, κλαδέψτε πριν αρχίσει η ανθοφορία τους. Επίσης οι ροδακινιές χρειάζονται προληπτικό ψεκασμό για το ζάρωμα των φύλλων όμως θα πρέπει να έχει περάσει ο κίνδυνος παγωνιάς πριν ψεκάσετε. Κλαδέψτε τις τριανταφυλλιές και μπορείτε επίσης να αρχίσετε το κλάδεμα της κληματαριάς.
– Μην κλαδέψετε τώρα θάμνους και φυτά που έχουν ανοιξιάτικη ανθοφορία (π.χ. φορσύθια, γλιτσίνια) γιατί τα μπουμπούκια τους είναι ήδη σχηματισμένα κι ας μην τα βλέπετε ακόμα. Προτιμήστε να το κάνετε όταν η ανθοφορία τους τελειώσει.
– Προσέξτε το πότισμα αυτή την εποχή γιατί οι κλιματολογικές συνθήκες παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις. Η υγρασία στο έδαφος είναι αρκετή και ευνοεί την ανάπτυξη διάφορων ασθενειών στο υπέργειο και ριζικό σύστημα των φυτών. Έτσι πρέπει να ελέγχουμε την υγρασία στις γλάστρες μας και να ποτίζουμε μόνο όταν χρειάζεται. Στα φυτά που έχουμε μέσα στο σπίτι το πότισμα πρέπει να γίνεται μόνο μια φορά την εβδομάδα.
– Καθαρίστε και λαδώστε τα εργαλεία σας, σύντομα θα τα χρειαστείτε. Αν κάποια από αυτά χρειάζονται βάψιμο, βάψτε τις λαβές τους με έντονα χρώματα. Θα είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπίσετε πού τα ξεχάσατε.
– Μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα και φρούτα που έχουν συγκεντρωθεί στο έδαφος, ώστε να μην υπάρχουν εστίες δημιουργίας ασθενειών και εντόμων στον κήπο σας. Οι πρώτες ζεστές ημέρες της άνοιξης θα σηματοδοτήσουν τη γέννηση ενοχλητικών επισκεπτών στον κήπο σας. Για τον ίδιο λόγο, κόβετε όλα τα τραυματισμένα κλαδιά αμέσως μόλις τα εντοπίσετε.
– Όταν ο καιρός το επιτρέπει, κάντε μία γερή καθαριότητα στα φυτά του κήπου σας, με το λάστιχο, ώστε να απομακρυνθούν αυγά εντόμων που τυχόν παρέμειναν πάνω στα φυτά παρά τη βροχή και το κρύο.
– Αν έχετε γκαζόν ξεκινήστε το κούρεμα μια φορά την εβδομάδα.
– Βγάλτε τα ζιζάνια που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στα φυτά σας. Όταν ο καιρός το επιτρέπει και το χώμα είναι στεγνό, προσθέστε κοπριά ή λίπασμα και ενσωματώστε το σκαλίζοντας ελαφρά με μια τσουγκράνα. Έτσι το χώμα θα αεριστεί, θα ανανεωθεί και προλάβει να «χωνέψει» μέχρι να αρχίσετε να φυτεύετε καινούρια φυτά.
–  Ετοιμάστε τα παρτέρια για τα λαχανικά και επιδιορθώστε τους φράχτες και τα στηρίγματα των δέντρων και των φυτών.
Δημοσιεύτηκε στο http://www.superflowers.gr
Previous Ξεφορτωθείτε τα ασφαλώς!
Next Τι είναι τα phytofortificants ?

Σχετικά με τον συντάκτη

Μπορεί να σας αρέσουν

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Σχόλια

Φυτά καθαρίζουν ρύπους μέσα στο σπίτι

Ρύποι «σπιτικοί» O αέρας των σπιτιών μας εμπεριέχει χημικά συστατικά που εκλύονται από μπογιατισμένες επιφάνειες, είδη καθαρισμού, έπιπλα και ποικίλα άλλα υλικά. Τα πιο συνηθισμένα χημικά συστατικά είναι:

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Σχόλια

Μπιγκόνια ή Βιγόνια

Η μπιγκόνια είναι από τα ωραιότερα φυτά εσωτερικού χώρου.  Υπάρχουν πάνω από 1500 ποικιλίες. Οι περισσότερες ανθοφόρες ποικιλίες είναι ινόριζες, ύψους 40-50 εκατ. με πολλά μικρά ρόδινα ή λευκά άνθη

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Σχόλια

Τι σπέρνουμε/φυτεύουμε τον Αύγουστο

Σπορά Μπρόκολα Κουνουπίδια Λάχανα Μαρούλια Καρότα Παντζάρια Ραπανάκια Πατάτες Μεταφύτευση* Αγγούρια Κολοκύθια Μπρόκολα Κουνουπίδια Λάχανα *Μεταφύτευση εννοούμε ότι παίρνουμε το φυτό μας απο το γεωπόνο ή το δικό μας σπορείο

0 Σχόλια

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply