Η κρυφή ζάχαρη στις τροφές των παιδιών μας- Τι να προσέχουμε

H περιεκτικότητα σε ζάχαρη ορισμένων «υγιεινών»  καθημερινών τροφών.

 Για παράδειγμα, ένα κουτί ζαχαρούχο αναψυκτικό ή σοκολατούχο γάλα περιέχει περίπου 7 κουταλιές ζάχαρης, ενώ μια μικρή σοκολάτα μπορεί να περιέχει 6-7 κουταλιές. Αυτά τα δυο σε συνδυασμό, ισοδυναμούν με 13 κουταλιές ζάχαρης σε ένα σνακ!! Φανταστείτε να προσθέσετε 13 κουταλιές ζάχαρης στον καφέ σας, ή στο τσάι σας!!

Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί κρυφοί υδατάνθρακες σε τροφές που θεωρούμε υγιεινές και όχι ιδιαίτερα γλυκές. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι τα δημητριακά στο πρωινό.

Μερικά από αυτά, περιέχουν σε μια μερίδα το αντίστοιχο με 3 κουταλιές της ζάχαρης, ενώ μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχουν και οι μπάρες δημητριακών. Και για κάθε κουταλιά κέτσαπ, υπολογίστε μισή κουταλιά ζάχαρης!

 Ομως, πώς μπορούμε να ελέγξουμε την περιεκτικότητα των τροφών σε σάκχαρα?

Στα αναγραφόμενα συστατικά ενός προïόντος, όσο πιο ψηλά στο κείμενο αναφέρονται η ζάχαρη, το σιρόπι γλυκόζης, η φρουκτόζη, η δεξτρόζη… (ας μην ξεχνάμε τις διαφορετικές ονομασίες για την ζάχαρη),  τόσο πιο πολλή ζάχαρη περιέχει.

Για να δούμε όμως ακριβώς πόση ζάχαρη περιέχεται, μπορούμε να δούμε και τον πίνακα με τις διατροφικές πληροφορίες όπου αναγράφεται ακριβώς πόσοι υδατάνθρακες περιέχονται και πόσοι από αυτούς είναι σάκχαρα. Σε γενικές γραμμές, τα 10 γραμμάρια σακχάρων/100 γραμμάρια τροφίμου θεωρείται υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ενώ τα 2 γραμμάρια σακχάρων/100 γραμμάρια θεωρείται χαμηλή περιεκτικότητα. Προσέχοντας την περιεκτικότητα σε σάκχαρα των τροφών που δίνετε στο παιδί σας, το προστατεύετε από την ασθένεια των δοντιών, την τερηδόνα, και μειώνονται οι πιθανότητες για προβλήματα παχυσαρκίας.

Από την άλλη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως δεν έχει μόνο σημασία ΤΙ τρώει το παιδί σας, αλλά και ΠΟΤΕ. Εχει αποδειχθεί πως τα ζαχαρούχα ποτά και τρόφιμα   κάνουν λιγότερο κακό στα δόντια όταν λαμβάνονται μαζί με το κυρίως γεύμα και όχι μόνα τους σε σνακ.

Οι εναλλακτικές για ένα υγιεινό σνακ είναι σκέτο νερό ή σκέτο γάλα αντί για χυμό, καθώς και σκέτο γιαούρτι με φρέσκα φρούτα. Επίσης τυρί με ψωμί, τοστ, κρακεράκια. Και βέβαια να μην ξεχνάμε πως το καλύτερο που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά είναι φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Πηγή:childit.gr

Previous Καλλιέργεια Γαρύφαλλου
Next Προσέχτε τι τρώτε έξω

About author

You might also like

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments
Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Το εγχειρίδιο του καλού ανακυκλωτή

Τι φροντίζουμε πριν τις πετάξουμε • Να είναι άδειες από τροφές και υγρά. • Να τις ξεπλύνουμε, αν χρειαστεί, ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια κ.λπ. • Να τσακίζουμε

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Συνταγές με ελιές

Μακαρόνια πένες με ελιές Υλικά

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply