Η λίπανση των καλλιεργειών και η ανθρώπινη υγεία – Μια επιστημονική μελέτη

Η χρήση λιπασμάτων αύξησε δραματικά την παγκόσμια φυτική παραγωγή: Υπολογίζεται ότι ενώ ένα εκτάριο καλλιεργήσιμης έκτασης παρήγαγε τροφή για 1,9 άτομα το 1908, η παραγωγικότητα αυτή αυξήθηκε στα 4,8 άτομα το 2008, ενώ άλλοι υπολογισμοί κατέδειξαν ότι περίπου το 40% των γεωργών παγκοσμίως στηρίζονται στη χρήση λιπασμάτων για την παραγωγή τους, αν και οι υπολογισμοί αυτοί δυσχεραίνονται από τις αλλαγές στις μεθόδους καλλιέργειας και συγκομιδής όσο και από την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων φυτών. Οι αριθμοί αυτοί αναφέρονται σε παγκόσμιο επίπεδο και εμφανίζουν σημαντικές διαφορές από περιοχή σε περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση λιπασμάτων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική επέφερε αντίστοιχη αύξηση στην κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ αναφέρει ότι 850 εκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη παραμένουν υποσιτιζόμενοι.

Τα λιπάσματα είναι επίσης σημαντικά για την παραγωγή βιοκαυσίμων και βιοενέργειας. Αν και τα ποσοστά αυτών των μορφών ενέργειας δεν είναι ακόμη σημαντικά, στο μέλλον προβλέπεται η αύξησή τους στην παγκόσμια ενεργειακή παραγωγή/κατανάλωση.

Στην παρακάτω επιστημονική μελέτη που είναι γραμμένη στα αγγλικά, εξηγείται το πώς επηρεάζει η λίπανση στην ανθρώπινη υγεία. Το κείμενο μπορείτε να το βρείτε εδώ

Previous Η θυμόλη και πώς χρησιμοποιείται στη βιολογική μελισσοκομία
Next Μυκόρριζες για την αντιμετώπιση του βερτισιλλίου της ελιάς - Για πλήρη πρόσβαση επικοινωνήστε με το cfn@cfn.gr

About author

You might also like

Γεωργία Ακριβείας 0 Comments

Using maths to feed the world

  In the race to breed better crops to feed the increasing world population, scientists at The University of Nottingham are using maths to find out how a vital plant

Γεωργία Ακριβείας 0 Comments

Ευφυές πότισμα φυτών

Διεθνή διάκριση πέτυχε το Πολυτεχνείο Κρήτης χάρη στην ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής τεχνολογίας για ασύρματα δίκτυα αισθητήρων, πολύ χαμηλού κόστους, που επιτρέπει τη ρύθμιση και τον έλεγχο της κατανάλωσης νερού. Η

Δημοσιεύσεις 0 Comments

Η ελαιοκανθάλη, συστατικό του ελαιόλαδου, καταπολεμά το Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, το ελαιόλαδο περιέχει μια ουσία που στοχεύει και αποκλείει τις τοξικές πρωτεΐνες που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και προκαλούν έκπτωση μνήμης σε ασθενείς

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply