Οικολογικές προτάσεις

 • Αναζητείτε τα προϊόντα που φέρουν το λογότυπο με το λουλούδι, του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήματος (Eco-label). Υποδηλώνοντας ιδιαίτερα υψηλές περιβαλλοντικές αποδόσεις, το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα έχει απονεμηθεί σε εκατοντάδες ασφαλή για το περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες από 25 κατηγορίες προϊόντων, όπως λαμπτήρες, απορρυπαντικά, υπολογιστές και διάφορες οικιακές συσκευές. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το οικολογικό σήμα της Ε.Ε., το Λουλούδι, ανατρέξτε στη διεύθυνση http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/index_en.htm
 • Καταναλώνετε τρόφιμα εποχής τοπικής παραγωγής: είναι προτιμότερα για το περιβάλλον, καθώς τα προϊόντα που παράγονται σε τεχνητά οικοσυστήματα ή θερμοκήπια απαιτούν τεράστια ποσότητα ενέργειας, ώστε να διατηρηθούν οι θερμοκρασίες. Επιπλέον, η αεροπορική μεταφορά των εμπορευμάτων από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη προκαλεί περίπου 1.700 φορές περισσότερες εκπομπές CO2 από ό,τι η μεταφορά τους με φορτηγά σε αποστάσεις 50 χλμ.
 • Τρώτε τα λαχανικά σας! Η παραγωγή κρέατος εκλύει μεγάλες ποσότητες CO2 και μεθανίου, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού. Στην πραγματικότητα, τα μηρυκαστικά, όπως είναι τα βοοειδή και τα αμνοερίφια παράγουν πολύ μεθάνιο εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο το πεπτικό τους σύστημα χωνεύει την τροφή.
Το 75% των παγετώνων των ελβετικών Άλπεων ενδέχεται να έχει εξαφανιστεί έως το 2050, ενώ πολλά από τα αγαπημένα σας χιονοδρομικά κέντρα αναγκάζονται ήδη να αγοράζουν τεχνητό χιόνι.
 • Όταν αγοράζετε έπιπλα κήπου ή άλλα ξύλινα προϊόντα, φροντίζετε να βεβαιώνεστε ότι το ξύλο προέρχεται από βιώσιμες πηγές διαχείρισης και χρήσης των δασικών πόρων. Τα προϊόντα που φέρουν τις ετικέτες FSC ή PEFC (www.fsc.org και www.pefc.org) συμμορφώνονται με αυτές τις απαιτήσεις. Οι μη βιώσιμες πρακτικές εκμετάλλευσης των δασικών πόρων συμβάλλουν στην αποψίλωση των δασών, η οποία ευθύνεται για περίπου το 20% των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Συνήθως, αυτές οι πρακτικές περιλαμβάνουν κάψιμο των δασών, που προκαλεί εκπομπές CO2 και μειώνει τη δυνατότητά τους για απορρόφηση CO2.
 • Φυτέψτε ένα δέντρο. Ένα μετρίου μεγέθους δέντρο απορροφά περίπου 6 κιλά CO2 κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου 250 κιλά CO2 σε διάστημα 40 ετών.
 • Εάν χρειαστεί ν’ αγοράσετε καινούριο φωτοτυπικό μηχάνημα, αγοράστε κάποιο που να μπορεί να εκτυπώνει και στις δύο όψεις του χαρτιού. Εάν βγάζετε τις φωτοτυπίες σας σε φωτοτυπείο, ζητήστε να ρυθμίσουν το μηχάνημα έτσι ώστε να εκτυπώνει και στις δύο όψεις. Θα εξοικονομήσετε ενέργεια από την παραγωγή χαρτιού.
 • Πριν εκτυπώσετε ένα έγγραφο ή ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, αναλογιστείτε εάν αυτό είναι πράγματι απαραίτητο. Ένας Ευρωπαίος πολίτης χρησιμοποιεί περίπου 20 κιλά χαρτί το μήνα!
 • Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας σε μια λεκάνη με νερό και όχι κάτω από την ανοικτή βρύση.
  Θα εξοικονομήσετε ακόμη περισσότερο νερό ποτίζοντας τα φυτά σας με το νερό που θα περισσέψει.
 • Το γλυκό νερό είναι σπάνιο!
  Περίπου το 97,5% του νερού στη Γη είναι αλμυρό νερό, αφήνοντας μόνο ένα 2,5% γλυκού νερού. Από αυτό το ποσοστό, πάνω από τα δύο τρίτα βρίσκεται στους παγετώνες και τους πολικούς πάγους. Το υπόλοιπο μη παγωμένο γλυκό νερό υφίσταται κυρίως ως υπόγεια ύδατα, ενώ μόλις ένα μικρό κλάσμα εντοπίζεται στα ποτάμια, τις λίμνες ή στην ατμόσφαιρα. Το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό, χρησιμοποιείτε το υπεύθυνα και μην το σπαταλάτε!
 • Μια βρύση που στάζει σπαταλά έως και ένα λίτρο νερού κάθε ώρα.
  Σε μια εβδομάδα, αυτό φτάνει για να γεμίσει μια μπανιέρα. Το πόσιμο νερό είναι πολύτιμο. Μην το σπαταλάτε!
 • Μια τουαλέτα με διαρροή μπορεί να σπαταλήσει έως και 200 λίτρα νερού την ημέρα.
  Αυτό αντιστοιχεί με το να πατήσετε το καζανάκι 50 φορές. Ελέγξτε την τουαλέτα σας για πιθανές διαρροές.
 • Ακούγεται προφανές, αλλάένας σίγουρος τρόπος για να εξοικονομήσετε νερό από το πλύσιμο των ρούχων είναι να πλένετε λιγότερο! Πριν βάλετε μπροστά το πλυντήριό σας, περιμένετε να γεμίσει εντελώς και ελέγξτε εάν τα ρούχα σας είναι πραγματικά βρώμικα. Το να τα φορέσετε μία φορά δε σημαίνει ότι χρειάζονται πλύσιμο.
 • Ποτίζετε τον κήπο σας αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί.
  Αυτές τις ώρες, όταν έχει περισσότερη δροσιά, χάνεται λιγότερο νερό λόγω εξάτμισης, και έτσι τα φυτά απορροφούν περισσότερο.
 • Εάν αφήσετε το γκαζόν σας να μεγαλώσει, θα χρειάζεται λιγότερο νερό.
  Το ψηλότερο γκαζόν ενθαρρύνει τη δημιουργία βαθύτερων ριζών και σκιάζει το έδαφος, μειώνοντας την απώλεια υγρασίας.
 • Λίπασμα!
  Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα δημιουργίας λιπάσματος καλώντας τους γείτονες ή και το τοπικό σχολείο να χρησιμοποιούν τα οργανικά απορρίμματα. Αποτελούν φυσικό λίπασμα και μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί νερό και αέρα.
 • Απολαμβάνετε το μοσχαρίσιο κρέας αλλά με μέτρο.
  Η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος ευθύνεται για περίπου τρεις φορές περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή πουλερικών ή χοιρινού.
 • Μη σπαταλάτε το φαγητό.
  Αγοράζετε μόνο τις ποσότητες που πραγματικά χρειάζεστε, και χρησιμοποιείτε τα απομεινάρια. Έτσι μπορείτε να μειώσετε τα απορρίμματα και να αποτρέψετε τις εκπομπές από την πρόσθετη παραγωγή τροφίμων.
 • Πόσο συχνά βλέπετε τα οικογενειακά σας άλμπουμ;
  Αντί να εκτυπώνετε όλες τις ψηφιακές σας φωτογραφίες, αρχειοθετήστε τις στον υπολογιστή σας και μοιραστείτε τις με τους αγαπημένους σας μέσω e-mail.
 • Παραλαμβάνετε άχρηστα διαφημιστικά έντυπα στο σπίτι σας;
  Το να αφαιρέσετε το όνομά σας από τον κατάλογο παραληπτών μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να στείλετε ένα γράμμα, μια κάρτα, ένα e-mail ή να συμπληρώσετε ένα έντυπο. Έτσι μπορείτε να σώσετε πολλά δέντρα και να εξοικονομήσετε πολύ νερό κάθε χρόνο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα σημείωμα στο γραμματοκιβώτιό σας: “Όχι διαφημιστικά παρακαλώ”.
 • Πληρώστε τους λογαριασμούς σας ηλεκτρονικά!
  Έτσι απαλείφετε τα άχρηστα χαρτιά και εξοικονομείτε την ενέργεια που απαιτείται για τη μεταφορά έντυπων λογαριασμών.
 • Προτιμήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές χωρίς τοξικές ουσίες!
  Πολλές ηλεκτρονικές συσκευές περιέχουν επικίνδυνες τοξικές χημικές ουσίες που βλάπτουν το περιβάλλον. Πριν αγοράσετε μια καινούρια ηλεκτρονική συσκευή, μάθετε ποιες εταιρίες προσφέρουν προϊόντα χωρίς τοξικές ουσίες, επισκεπτόμενοι τον παρακάτω δικτυακό τόπο της Ε.Ε.:
  http://www.eco-label.com
 • Υπογράψτε τα e-mail σας με στυλ.
  Προσθέτοντας μια μικρή πρόταση “Σεβαστείτε τον πλανήτη και εκτυπώστε αυτό το μήνυμα μόνο εάν είναι απαραίτητο”, διαδίδετε το μήνυμα και σώζετε τα δέντρα!
 • Αγοράζετε χονδρική!
  Στο χώρο εργασίας σας, προτείνετε την αντικατάσταση των μικρών συσκευασιών καφέ, ζάχαρης, γάλακτος και τσαγιού με μεγάλες συσκευασίες για όλους. Είναι πιο φτηνό και μειώνει τα απορρίμματα.
 • Χρησιμοποιήστε μια βιβλιοθήκη παιχνιδιών, και εάν δεν υπάρχει στη γειτονιά σας, δημιουργήστε μία!
  Αντί να αγοράζετε καινούρια παιχνίδια, δημιουργήστε μια βιβλιοθήκη παιχνιδιών με τους φίλους σας και ανταλλάξτε τα. Η ποικιλία των παιχνιδιών θα ψυχαγωγήσει τα παιδιά, και τα παιχνίδια θα χρησιμοποιηθούν από πολλά παιδιά, μειώνοντας έτσι τον αντίκτυπό σας στο περιβάλλον.
 • Χρησιμοποιήστε θερμός για να εξοικονομήσετε ενέργεια.
  Όταν βράζετε νερό για κάποιο ρόφημα, προσπαθήστε να βράζετε μόνο όσο χρειάζεστε, ή βάλτε το περίσσευμα σε ένα θερμός για να μείνει ζεστό και για το επόμενο φλιτζάνι!
 • Ζητήστε έλεγχο του λέβητά σας κάθε χρόνο – για να βεβαιωθείτε ότι δεν δηλητηριάζει τον αέρα στο σπίτι σας και δεν καταναλώνει υπερβολική ενέργεια. Θα πρέπει να τον αντικαθιστάτε κάθε 15 χρόνια – ώστε να επωφελείστε από τις τεχνολογικές προόδους που καθιστούν τους νέους λέβητες πιο ενεργειακά αποδοτικούς.
http://ec.europa.eu
Previous Τα φυτά εσωτερικού χώρου σώζουν ζωές
Next Seitrich

About author

You might also like

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Απορρυπαντικά-Καθαριστικά

Το σύγχρονο νοικοκυριό δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα εργαστήριο χημείας. Μετρήσατε ποτέ πόσα διαφορετικά χημικά προϊόντα χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας, κυρίως για καθαρισμό και απολύμανση; Η απάντηση είναι

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Δωρεάν εγχειρίδιο συντήρησης κομμένων ανθέων στο βάζο

Στο εγχειρίδιο αυτό (του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του τμήματος Γεωργίας της Κύπρου) το οποίο απευθύνεται είτε σε αυτούς που ασχολούνται με εμπόριο  κομμένων ανθέων, είτε σε καταναλωτές.

Συμβουλές για ερασιτέχνες 2 Comments

Οδηγίες για την φύτευση δέντρων

Οδηγίες για την φύτευση δέντρων

1 Comment

Leave a Reply