Πεταμένο φαγητό

Ένα ντοκιμαντέρ για την παγκόσμια καταστροφή των τροφίμων.Γιατί πετάμε τόσο πολύ φαγητό ακόμα και τώρα που ζούμε σε εποχές κρίσης; Πώς μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το είδος των αποβλήτων;
Εκπληκτικό αλλά αληθινό: Στη διαδρομή από το αγρόκτημα στο τραπέζι , πάνω από τη μισή ποσότητα των τροφίμων καταλήγει στη χωματερή. Το μεγαλύτερο μέρος τους δηλαδή, προτού καν φθάσει στον καταναλωτή!
Ακούγεται άρρωστα παρανοϊκή μια τέτοια σπατάλη όταν ο πλανήτης έχει φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια και μεγάλος μέρος του πληθυσμού υποφέρει από πείνα ή ασθένειες που σχετίζονται με τον υποσιτισμό. Όμως ο τομέας της παραγωγής και διάθεσης των τροφίμων μέσα από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ο οποίος έχει αναπτυχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ενδέχεται να ζει σε άλλον πλανήτη από τον δικό μας.
Δύσκολα μπορεί να εξηγήσει κανείς το γιατί τα σούπερ μάρκετ αποσύρουν και καταστρέφουν ακόμη και τρόφιμα που δεν έχουν λήξει. Το γιατί οι ημερομηνίες λήξης που βάζουν οι εταιρείες γίνονται όλο και πιο σύντομες, κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι προσέχουμε την υγεία μας κάθε φορά που πετάμε ένα γιαούρτι που υποτίθεται ότι έληξε χτες. Είναι απλώς ένας τρόπος να ενθαρρύνουν την αγορά και όχι τη κατανάλωση της τροφής που αγοράζουμε. Μάρτυρας αυτής της παράλογης κατάστασης είναι οι κάδοι απορριμμάτων των μεγάλων σούπερ μάρκετ όπου τα μισά τρόφιμα είναι απολύτως κατάλληλα για να φαγωθούν.
Και όταν λέμε στα παιδιά μας να μην πετούν το φαγητό τους γιατί υπάρχουν άλλα παιδιά στον κόσμο που πεινάνε, έχουμε τελικά δίκιο. Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, ακριβώς επειδή πλέον ολόκληρος ο πλανήτης αγοράζει την τροφή του από την ίδια, παγκόσμια αγορά, λιγότερη σπατάλη σημαίνει χαμηλότερες τιμές και άρα περισσότερη τροφή για όλους. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η τροφή που πετιέται χωρίς να έχει χαλάσει, αρκεί για να θρέψει τους πεινασμένους του πλανήτη τρεις φορές.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Mvjb8p_ngwU#t=0s]

Πηγή:ecology-salonica.org

Previous Glyphosate effects on diseases of plants
Next Παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, η αγορά βιολογικών προϊόντων στη Γερμανία

About author

You might also like

Διατροφή 0 Comments

Συλλογικός λαχανόκηπος στην Κεντρική Μακεδονία

Με σεβασμό στους φυσικούς πόρους γίνεται η καλλιέργεια Tον πρώτο συλλογικό λαχανόκηπο στην κεντρική Μακεδονία δημιούργησαν τα μέλη της Ομάδας Αστικών και Περιαστικών Καλλιεργειών. Ο λαχανόκηπος φτιάχτηκε στο πρώην στρατόπεδο

Διατροφή 0 Comments

Ψηφίσθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο το σχέδιο τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας για την καλλιέργεια ΓΤΟ

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν την ευελιξία να αποφασίζουν για τον περιορισμό ή την απαγόρευση της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) και να μπορούν να χρησιμοποιούν περιβαλλοντικούς λόγους

Διατροφή 0 Comments

Το σαντορινιό ντοματάκι πάει για Π.Ο.Π. και κερδίζει νέους καταναλωτές

Η φάβα και το ασύρτικο κρασί είναι τα δύο σαντορινιά προϊόντα που έχουν ήδη αναγνωριστεί ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Στον ίδιο δρόμο επιχειρεί τώρα να βαδίσει και το τρίτο

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply