Πρόγραμμα ανακύκλωσης φυσικών ελάτων

Το ξεστόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου σηματοδοτεί το τέλος των εορτών, που φτάνει «επισήμως» αυτές τις ημέρες, μόλις περάσουν και τα Θεοφάνια και μαζευτούν και οι Καλικάντζαροι. Δίπλα στους κάδους εγκαταλείπονται τα αδειανά πλέον, μάλλον ξερά φυσικά έλατα. Σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού, λειτουργούν οργανωμένα προγράμματα ανακύκλωσης των φυσικών ελάτων. Στο Σαν Αντόνιο στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ο δήμος από σήμερα και για διάστημα δύο εβδομάδων έχει ορίσει 21 σημεία εναπόθεσης των ελάτων, τα οποία στη συνέχεια θα συγκεντρώσουν οι υπηρεσίες ώστε να γίνουν λίπασμα το οποίο θα διατίθεται δωρεάν στους ενδιαφερομένους. Στο Ομπερν της Ουάσιγκτον, αντίστοιχα, οι κάτοικοι έχουν ήδη ενημερωθεί από τις 20/12 για τις ακριβείς ημερομηνίες που θα περάσουν ειδικά οχήματα για να τα μαζέψουν.
Στην Ελλάδα, σχετικό πρόγραμμα λειτούργησε στον Δήμο Αθηναίων τα δύο τελευταία χρόνια, και θα λειτουργήσει και φέτος. «Οι υπηρεσίες του δήμου θα μαζέψουν τα έλατα ανά δημοτικό διαμέρισμα. Κάποια από αυτά θα πάνε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με το οποίο συνεργαζόμαστε, για να γίνουν κομπόστ και κάποια άλλα θα πάνε στον κλαδοτεμαχιστή του δήμου για να γίνουν λίπασμα που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του δήμου», εξηγεί ο νέος αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου, κ. Βαρελάς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες καλώντας στον τετραψήφιο αριθμό 1960 του δήμου για θέματα καθαριότητας και να ενημερωθούν για τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες διέλευσης των συνεργείων του δήμου από τις περιοχές τους.
Ισως η πιο διαδεδομένη κατάληξη του φυσικού ελάτου στην Ελλάδα είναι… το τζάκι. Στις επαρχιακές πόλεις και στις πιο ορεινές περιοχές, το καθαρίζουν και το κάνουν καυσόξυλα. «Οσα κομμένα μάς μένουν απούλητα, τα καίμε στο τζάκι», λέει ο κ. Γιάννης Ξάκης. Εδώ και 34 χρόνια καλλιεργεί έλατα στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, την κατεξοχήν περιοχή που καλύπτει σχεδόν το 75% της ζήτησης στην Ελλάδα σε φυσικά έλατα για τα Χριστούγεννα. Αυτές τις γιορτές, πάντως, η ζήτηση ήταν μειωμένη σε σύγκριση με περασμένες χρονιές. «Πέρυσι δώσαμε 26.000 δέντρα και τώρα 20.000» προσθέτει. «Από εμάς το δέντρο έφευγε με τιμή από 10 έως 15 ευρώ για όσα είχαν ύψος μεταξύ 1,80 μ. και 2,30 μ. Στη Θεσσαλονίκη η τιμή του έφθανε τα 40 με 50 ευρώ, και στην Αθήνα τα 60 ευρώ με 70 ευρώ».
Δημοσιεύτηκε στο www.kathimerini.gr
Previous Μυκόρριζες- Ανταγωνιστές μικροοργανισμοί με το ελεγχόμενο παθογόνο - Για πλήρη πρόσβαση επικοινωνήστε με το cfn@cfn.gr
Next Iδιαίτερα τοξικό το ζιζανιοκτόνο Roundup, επιβεβαιώνουν διεθνείς επιστήμονες

About author

You might also like

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Πώς καλλιεργώ Πιπεριές

Πότε σπέρνουμε πιπεριές Απευθείας στον κήπο: Μπορείτε να σπείρετε σπόρους πιπεριάς απευθείας στον κήπο τον Απρίλιο και Ιούνιο. Σε σπορείο: Μπορείτε να σπείρετε σπόρους πιπεριάς σε σπορείο, 6-8 εβδομάδες πριν

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Υδροπονική καλλιέργεια: ένας κήπος σε κάθε διαμέρισμα

Η Μπρίτα Ράιλι ήθελε να καλλιεργεί τα δικά της λαχανικά μέσα στο διαμέρισμά της. Χρησιμοποιώντας την τεχνική της υδροπονίας -της μεθόδου καλλιέργειας των φυτών μέσα στο νερό- και τα μέσα

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Τι φυτεύουμε τώρα – Νοέμβριος

Το Νοέμβριο λοιπόν σπέρνουμε αρακά, μαρούλια, πράσινες σαλάτες, ρόκα λάχανα, παντζάρια, αντίδια, σπανάκι, ρεβίθια, φακές, ραπανάκια, κρεμμύδια, μπρόκολα, κουνουπίδια, φράουλες, άνηθο, μαϊντανό, κουκιά, αγκινάρες και σιτάρι για τους μερακλήδες με

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply