Στοιχεία κόστους παραγωγής για τους ισπανικούς ελαιώνες
Το Παρατηρητήριο τιμών και αγορών του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας διακρίνοντας τους ισπανικούς ελαιώνες σε τρείς κατηγορίες: τους ξερικούς και μη μηχανοποιημένους, τους αρδευόμενους, και τους αρδευόμενους και μηχανοποιημένους.
Με βάση αυτή την κατηγοριοποίηση εκτιμάται ότι το κόστος παραγωγής για τους ξερικούς ελαιώνες ανέρχεται στα 2,47 ευρώ το κιλό, για τους αρδευόμενους στα 1,93 ευρώ το κιλό και για τους αρδευόμενους και μηχανοποιημένους στα 1,59 ευρώ το κιλό.
Η τιμή αυτή προέκυψε από μια καμπάνια ερευνών που πραγματοποίησε το 2010 και 2011. Στην περιοχή της Ανδαλουσίας και της Κόρντοβα οι ξερικοί και μη μηχανοποιημένοι ελαιώνες αντιπροσωπεύουν τα 70% των συνολικών ελαιώνων
Κατά το περιφερειακό Συμβούλιο της Ανδαλουσίας τα στοιχεία αυτά αποδείχνουν ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι παραγωγοί διέθεσαν το προϊόν τους πολύ πιο κάτω από το κόστος παραγωγής και χωρίς την οικονομική στήριξη τους μέσω της ΚΑΠ οι παραγωγοί θα είχαν φαλιρίσει.
Πιο λεπτομερώς, κατά την μελέτη, οι δαπάνες, για τους ξερικούς και μη μηχανοποιημένους ελαιώνες, αποτελούνται από το κόστος εργασίας για το κλάδεμα 1,31 ευρώ το κιλό, λίπανση 0,33 ευρώ το κιλό καλλιέργεια του εδάφους 0,29 ευρώ το κιλό, φυτοπροστασία 0,25 ευρώ το κιλό, συλλογή και μεταφορά 0,27 ευρώ το κιλό και 0,3 ευρώ το κιλό φόροι και γενικά έξοδα. Σύνολο 2,4 ευρώ το κιλό.
Πηγή: www.paseges.gr
About author
You might also like
Walmart’s Food Safety Solution Built on the IBM Blockchain Platform
Frank Yiannas, Walmart’s Vice President of Food Safety, explains how Walmart can track food products through its supply chain using the IBM Blockchain Platform. See the attached video
Καλλιέργεια Φράουλας σε Υδροπονία (2 videos)
Μια εξαιρετική μέθοδος καλλιέργειας φράουλας. Στο πρώτο βίντεο παρουσιάζεται ένα πολύ “καθαρό” θερμοκήπιο
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ
Ελιόπιτες (χωριάτικες) Υλικά1 κιλό αλεύρι χωριάτικο1 ποτήρι ελαιόλαδο1 φακελάκι μαγιά2 κ.γλ. μπέικιγκ πάουντερ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι1 κουταλιά δυόσμο ξερό1 δέσμη κόλιαντρο φρέσκο1 δέσμη κρεμμυδάκια φρέσκα Όλα ψιλοκομμένα1 δέσμη σπανάκι
1 Comment
Δημήτρης
18 Νοεμβρίου, 13:50Χωρίς την στήριξη της ΚΑΠ θα είχαν φαλιρίσει οι παραγωγοί;, λίγο τραγικό δεν είναι αυτό;, απλώς θα είχαν ανεβάσει τις τιμές, ή για να το θέσω καλύτερα μήπως πουλάνε κάτω του κόστους ακριβώς γιατί γνωρίζουν ότι η ΚΑΠ θα καλύψει το χαμένο εισόδημα;. Επίσης πόση είναι η επιδότηση της ΚΑΠ ανα κιλο;.
Ενδιαφέρον θα είχε να βλέπαμε στοιχεία και των ελλήνων παραγώγων, ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε.