Τα στρεσαρισμένα σταφύλια
Άνυδρο έδαφος, δυνατοί άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες…τα σταφύλια στρεσάρονται !
Οι αρχαιότεροι αμπελώνες στην γη αναπτύσσονται σε ένα άνυδρο ηφαιστειακό έδαφος και δίνουν από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο, υψηλής οξύτητας με ένα δυνατό χαρακτήρα.
Μα ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή….ήταν μόλις ο περσινός “αθηναικός” Σεπτέμβρης, που ένα βράδυ μετρούσαμε για τα νέα χαλιά στο σπίτι ενός φίλου μου. Είχαμε “όνειρα” και “ανησυχίες” για το τι χρώμα θα ταίριαζε στο σαλόνι. Τύφλα να έχει η Μοιραράκη, όταν έπεφταν βροχή οι προτάσεις, για το αν ταίριαζε καλύτερα το μπορντοροδοκόκκινο ή το σταχτί μελιτζανί. Και εκεί γύρισε και μου είπε:
“Τώρα καλά είμαστε, να δεις τι θα γίνει το Φλεβάρη!”
Και εγώ ο αηδιαστικά θετικός άνθρωπος γύρισα και απάντησα:
“Σιγά πια, πόσο πάτο θα πιάσουμε, θα αρχίσουμε να σκάβουμε και με τα χέρια;”
Το καλοκαίρι με βρήκε στην Σαντορίνη, όχι για διακοπές σε ένα από τα άπειρα “boutique” hotels των ελληνικών νησιών.Τώρα από πότε τα 8 δωμάτια με air-condition θεωρούνται hotel και το “boutique” που ακριβώς κολλάει μόνο στην Ελλάδα μπορείς να το βρεις!!(θεωρώ απλά, ότι λίγα ξενοδοχεία εδώ, είναι αντάξια του ορισμού αυτού)
Έγινα και εγώ ένας από τους πολλούς οικονομικούς μετανάστες…και το έριξα στο κρασί!
Η μάνα μου πάντα έλεγε: “ Μάθε τέχνη και άστηνε…”
Xρόνια σπουδές στην Ιταλία γύρισα όλες τις οινοποιητικές της κεντρικής και βόρειας Ιταλίας; ε, σε κάτι χρησίμευσε όλο αυτό το προσκύνημα!(παρεπιπτόντως να προσθέσω ότι οι σπουδές μου δεν είχαν καμία σχέση με το κρασί). Άρχισα λοιπόν να συνεργάζομαι με μία οινοποιητική, και έτσι άρχισα να γνωρίζω καλύτερα το κρασί της Σαντορίνης, τους επαγγελματίες και τον τουρισμό που κινείται γύρω από αυτό.
Εδώ άκουσα πρώτη φορά για τα στρεσαρισμένα σταφύλια και ενθουσιάστηκα, σχεδόν ταυτίστηκα και παρομοίωσα τον εαυτό μου και όλους εμάς ,που μας επηρέασε λίγο ή πολύ η κρίση, με αυτόν τον ορισμό.
Προερχόμαστε από τους αρχαιότερους αυτόριζους αμπελώνες, επιβιώνουμε
Σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, ανυδρία εδώ και πολύ καιρό, στάχτη γύρω μας…λένε όμως εδώ στο νησί ότι φέτος θα είναι μία πολύ καλή σοδειά!
Τα στρεσαρισμένα σταφύλια θα δώσουν μοναδικό κρασί, υψηλής οξύτητας,
Μοναδικού χαρακτήρα, γαργαλιστικό στον ουρανίσκο και θα παραμείνει αξέχαστο!
Keep going λοιπόν, στρεσαρισμένα μου σταφύλια….
Θα μας πιουν στο ποτήρι!
της Αντριάνας Σγουρού
Τα Θετικά
Από τη στάχτη γεννιούνται υπέροχα πράγματα
Τα Αρνητικά
Όσοι αρνούνται να εγκληματιστούν στην νέα πραγματικόητα και στις νέες απαιτήσεις …..άκου boutique hotel η πανσιόν!!!
Πηγή:http://www.myreview.gr/wine/reviews/21-2/166/ta-stresarismena-stafulia/#comments
About author
You might also like
Καλλιέργεια Αμπελιού, Ελιάς και Φυστικιάς – Μάιος
Ε Λ Ι Α α. Πυρηνοτρήτης Διαπιστώσεις : · Η ελιά (ποικιλία Χαλκιδικής) βρίσκεται στο στάδιο «D» και σε 8-10 ημέρες θα αρχίσει να μπαίνει στο βλαστικό στάδιο Ε που
Πρoστατευμένο: Η λίστα του αμπελιού για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων και ανώτατα όρια καταλοίπων (mg/kg) – Για πλήρη πρόσβαση επικοινωνήστε με το cfn@cfn.gr
Δεν υπάρχει απόσπασμα διότι το άρθρο είναι προστατευμένο.
Θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη του αμπελιού
Τα κύρια θρεπτικά στοιχεία για την καλλιέργεια του αμπελιού είναι το άζωτο,ο φώσφορος και το κάλιο. Υπάρχουν και άλλα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη του αμπελιού που χρησιμοποιούνται σε μικρότερες
0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!