Τυποποίηση Αγροτικών Προϊόντων – Οφέλη τυποποίησης για τους καταναλωτές

Τα κυριότερα οφέλη της τυποποίησης συνοψίζονται ως εξής:

  • Διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών μέσω μιας κοινής εμπορικής γλώσσας. Η διακίνηση των αγαθών διευκολύνεται σημαντικά καθώς οι παραγγελίες γίνονται στη βάση συγκεκριμένων προδιαγραφών ποιότητας. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται και οι δαπάνες για αποραπωλησίας των προϊόντων.

  • Τήρηση των ελαχίστων εμπορικών προδιαγραφών ποιότητας.  Το γεγονός αυτό διασφαλίζει όλη την αλυσίδα διακίνησης προϊόντων, σχετικά με την αναμενόμενη ποιότητα προϊόντων.
  • Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής. Οι παραγωγοί προσπαθούν να παράγουν μεγαλύτερο ποσοστό προϊόντων που ανατποκρίνονται στις αυστηρότερες προδιαγραφές ποιότητας ώστε να έχουν καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα.
  • Καλύτερη αξιοποίηση πρωτογενούς παραγωγής. Τα παραγόμενα προϊόντα αξιοποιούνται με τρόπο που να αποφέρουν καλύτερο οικονομικό εισόδημα στον παραγωγό. Παράδειγμα αποτελεί η αξιοποίηση μικρόκαρπων πορτοκαλιών σε συσκευασία διχτυού, τα οποία διαφορετικά μπορεί να οδηγούνταν σε χυμοποιία.
  • Μείωση των εξόδων διακίνησης. Με τις διαδικασίες της τυποποίησης παράγονται προϊόντα υψηλής ποιότητας και χωρίς ελαττώματα που επιβαρύνουν το ανά μονάδα κόστος μεταφοράς.
  • Αύξηση του εμπορικού κέρδους. η σταδιακή αύξηση του βαθμού τυποποίησης ενός προϊόντος, δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να ικανοποιούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών βελτιώνοντας τη θέση τους στην αγορά.
  • Μείωση της παραλλακτικότητας και της μεταβλητικότητας των χαρακτηριστικών ποιότητας των προϊόντων.
  • Διασφάλιση του καταναλωτή.  Ο καταναλωτής ωφελείται αφού αγοράζει ποιοτικά προϊόντα ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση.

Πηγή:Μαρνασίδης Σ. (2009). Τυποποίηση και Συντήρηση Αγροτικών Προϊόντων, Φλώρινα.

Previous DuPont Charged With Tree-icide
Next Metcalfa pruinosa - Xρήση σκευασμάτων για την καταπολέμηση του εντόμου σε ακτινίδιο

About author

You might also like

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Πώς καλλιεργώ Πιπεριές

Πότε σπέρνουμε πιπεριές Απευθείας στον κήπο: Μπορείτε να σπείρετε σπόρους πιπεριάς απευθείας στον κήπο τον Απρίλιο και Ιούνιο. Σε σπορείο: Μπορείτε να σπείρετε σπόρους πιπεριάς σε σπορείο, 6-8 εβδομάδες πριν

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Τι ρίχνουμε στους μπλε κάδους

Στους μπλε κάδους τοποθετούμε: -Συσκευασίες από Αλουμίνιο (αναψυκτικά, μπίρες…) -Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο (από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό…) -Συσκευασίες από Πλαστικό (μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι,

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

ΦΥΣΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

Τα κύρια θρεπτικά συστατικά των φυτών   Τρεις είναι οι θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται από τα φυτά σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τα άλλα στοιχεία. Είναι το άζωτο(N), ο φώσφορος(P)

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply