Φυσική Παρασκευή Μαύρης Ελιάς

Ελιές μαύρες κουμνιαστές

  • Διαλέγουμε ώριμες ελιές, τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε.
  • Τις βάζουμε σε δοχείο πλαστικό, γυάλινο ή ξύλινο.

  • Ενδιάμεσα και κατά στρώματα τις ραντίζουμε με χοντρό αλάτι, σε αναλογία 1 κιλό αλάτι σε 9 κιλά ελιές. Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει το δοχείο.
  • Τον πρώτο μήνα κυλούμε τα δοχεία 3-4 φορές τη βδομάδα και μετά τον πρώτο μήνα 1-2 φορές τη βδομάδα.
  • Στους δυο μήνες οι ελιές είναι έτοιμες για κατανάλωση.

Ελιές μαύρες με αλάτι (σταφιδωτές)

  • Μαζεύουμε τις ελιές, που πρέπει να είναι αρκετά ώριμες, τις πλένουμε και τις τοποθετούμε σε καλάθι με στρώσεις χοντρού αλατιού (1 κιλό αλάτι σε 9 κιλά ελιές).
  • Κρεμάμε το καλάθι, ενώ βάζουμε από κάτω μια λεκάνη για να στάζουν τα υγρά.
  • Κατά διαστήματα ανακατεύουμε, τινάζοντας το καλάθι.
  • Οι ελιές σε ένα μήνα περίπου χάνουν τα υγρά τους, ξεπικρίζουν, ζαρώνουν και είναι έτοιμες για κατανάλωση. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμες όταν σταματήσουν να βγάζουν κόκκινο ζουμί και αρχίσουν να ζαρώνουν.
  • Τις τοποθετούμε στα δοχεία, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε για να πάει παντού το ελαιόλαδο.

Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

Previous Βιολογική καλλιέργεια ελιάς - Θρεπτικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας
Next Ροδιά

About author

You might also like

Ελιά 0 Comments

Φυσική παρασκευή πράσινης ελιάς

Ελιές τσακιστές (για άμεση κατανάλωση)  Τσακίζουμε τις ελιές και τις ξεπικρίζουμε για 5 – 7 μέρες ανάλογα με το προσωπικό μας γούστο. Τις τοποθετούμε στα δοχεία, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού

Ελιά 0 Comments

Micosat και καταπολέμηση Βερτιτσιλίου στην Χαλκιδική

Για το 3ετές πρόγραμμα του ΕΘΙΑΓΕ πατήστε ΕΘΙΑΓΕ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – “Η ασθένεια Βερτισιλλίωση και η αντιμετώπιση της”, Επιμέλεια σύνταξης: Ζ. Ζαρταλούδης, Φ.

Ελιά 0 Comments

Οδηγίες για την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου κατά την ελαιοσυλλογή

Με την ευκαιρία της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου και αφού σας ευχηθούμε καλή ελαιοσυλλογή, θα θέλαμε να σας συστήσουμε να δώσετε προσοχή στα παρακάτω που αφορούν την παραγωγή καλής ποιότητας

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply