Πώς ξεχωρίζουμε μια καλή μπύρα;

Οι περισσότεροι λάτρεις της μπύρας υποστηρίζουν με θέρμη ότι πίνουν μόνο καλή μπύρα. Τι ακριβώς όμως είναι αυτό που κάνει μια μπύρα “καλή” και πώς το ανακαλύπτουμε;

 Θα έχετε παρατηρήσει με τι καμάρι διαφημίζουν μερικές ζυθοποιίες τα μετάλλια και τις διακρίσεις που έχουν κερδίσει. Αυτό που ενδιαφέρει τον απλό καταναλωτή όμως δεν είναι τα μετάλλια αλλά η γεύση.

Όταν γεύεστε τη μπύρα σας, καλό είναι να γνωρίζετε μερικά βασικά στοιχεία αξιολόγησης που χρησιμοποιούν οι γευσιγνώστες.

  • Παρατηρήστε οπτικά τη μπύρα σας. Είναι διαφανής και λαμπερή ή θαμπή και ομιχλώδης; Αυτό είναι ένα στοιχείο που ξεχωρίζει τις φιλτραρισμένες από τις αφιλτράριστες μπύρες. Αν η μπύρα θα φιλτραριστεί ή όχι, είναι απόφαση αποκλειστικά του ζυθοποιού.

    Οι φιλτραρισμένες μπύρες προσφέρουν εκείνες τις απολαυστικές αντανακλάσεις του φωτός, αναδεικνύοντας ξανθούς έως βαθυκόκκινους τόνους. Οι αφιλτράριστες μπύρες είναι εξίσου καλές, αρκεί η έλλειψη διαύγειας να οφείλεται στα αιωρούμενα σωματίδια της μαγιάς.

  • Παρατηρήστε τον αφρό. Ένα πυκνό στρώμα αφρού που αφήνει δαχτυλίδια στο ποτήρι καθώς πίνετε τη μπύρα είναι ένδειξη ποιοτικών συστατικών. Κυρίως όμως, είναι ένδειξη ότι το ποτήρι σας είναι καθαρό. Τα ποτήρια συχνά έχουν κατάλοιπα από το απορρυπαντικό, τα οποία αφήνουν οσμές και αρκούν για να εξουδετερώσουν ένα καλό αφρό.
  • Πάρτε μια μυρωδιά. Η γεύση μας καθορίζεται από την οσμή σε ποσοστό που φτάνει το εντυπωσιακό 90%. Αν δεν το πιστεύετε, σκεφτείτε τι γεύση έχουν τα φαγητά που τρώτε όταν έχετε συνάχι. Είναι άγευστα, σωστά;

    Αν η μπύρα σας είναι μια IPA, θα πρέπει να μυρίζετε κωνοφόρα, λουλούδια, ακόμη και λεμόνια και κίτρα, νότες που οφείλονται στο λυκίσκο. Αν πίνετε stout, θα πρέπει να μυρίζετε καβουρδισμένες βύνες που θα σας θυμίζουν καφέ και μόκα.

    Για πολλούς λόγους, είναι ευκολότερο να περιγράψουμε τι δεν θα έπρεπε να μυρίζετε σε μια καλή μπύρα.

    Μια χαρακτηριστική εξωγενής οσμή είναι αυτή που θυμίζει καμμένο βούτυρο. Προέρχεται από το διακετύλιο, μια ουσία που παράγεται κατά τη ζύμωση. Σε κάποιες μπύρες όπως η English Olde Ale η ύπαρξη διακετυλίου σε μικρές ποσότητες δεν θεωρείται μεμπτή, όμως στις περισσότερες αυτό είναι ένδειξη κακής μαγιάς.

  • Γευτείτε τη μπύρα. Η αλήθεια είναι ότι η ανθρώπινη γλώσσα μπορεί να αντιληφθεί μόνο τέσσερις γεύσεις, κι έτσι πολλά από αυτά που γεύεστε σας τα έχει υπαγορεύσει η όσφρησή σας. Εκτός από την ίδια τη γεύση, προσπαθείστε να “αισθανθείτε” τη μπύρα. Ανιχνεύστε το σώμα της, την αίσθηση που αφήνει στο στόμα. Έχει επαρκές ανθρακικό; Μήπως είναι πολύ πικρή, γλυκειά ή και ξυνή; Είναι παγωμένη ή χλιαρή; Μπορείτε να διακρίνετε το αλκοόλ; Είναι πολύ ή λίγο;

Πηγή: http://www.beer.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=538

Previous «Σκοτώσαμε» με επιδοτήσεις 40 δισ. τη γεωργική οικονομία
Next Το σωστό πότισμα στα φυτά σας

About author

You might also like

Διατροφή 0 Comments

Συσκευή που βοηθάει να μεγαλώσουν φυτά χωρίς χώμα!

To Breathe είναι μια καινοτόμος ιδέα για τον κήπο που θα κάνει σχεδόν το αδύνατο: να μεγαλώνουν τα φυτά χωρίς το έδαφος. Με το Breathe δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με

Διατροφή 0 Comments

Φρούτα και Λαχανικά για την υγεία σας (sos φτιαξιμο)

Αναλογα με το χρωμα τους Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι υγεια και ότι πρέπει να τρωμε όσα μπορουμε. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, θερμίδες

Διατροφή 0 Comments

Διατροφή και Ασφάλεια Τροφίμων στα Σχολεία

Διατροφικές Συστάσεις – Προτάσεις για Καλύτερη Επιλογή Τροφίμων στο Σχολείο. 1. Ξεκινήστε τη μέρα σας τρώγοντας ένα καλό πρωινό 2. Στο σχολείο επιλέξτε το κολατσιό σας, καταναλώνοντας κάποια από τα

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply